MBO Studenten ontwerpen tiny houses
In Museum Hilversum is de aftrap. De wethouder is er, een hele batterij inspiratiebronnen, de opdrachtgever, en het allerbelangrijkste: studenten van het MBO College Hilversum. Zij gaan het doen. Het ontwerp maken voor een tiny house. Het is de eerste dag na de vakantie. De mbo-studenten weten dat het project Tiny Houses Great Place heet, maar verder weten ze nog van niets. Na een paar presentaties en uitleg van opdrachtgever Hilversum 100 (promotor van een duurzaam Hilversum) is dat al heel anders. De opdracht is duidelijk: een zelfvoorzienend shortstay tiny house dat echt kan worden gebouwd.

 Als mbo-ers de kans krijgen groot te denken, komen er juweeltjes boven’

 
 “De tandwieltjes in mijn hersenen draaien”, zegt bouwkundestudent Puck Kenemans (19). “Ik zie het gebouwtje al een beetje voor me. Vooral over het materiaal heb ik al zitten denken. Het tiny house moet natuurlijk gemaakt zijn van duurzaam materiaal en je moet het weer uit elkaar kunnen halen. Hergebruik is ook duurzaam. Dus geen lijm! Een frame van staal, dat makkelijk in en uit elkaar te schroeven is. Verder natuurlijk recyclehout en zonnepanelen.”

ECHT UITGEVOERD
Bouwkundedocent Bart de Jong heeft er alle vertrouwen in. “Als mbo-ers de kans krijgen groot te denken, komen er juweeltjes boven”, zegt hij. Het leuke van het project is volgens hem ook dat het superecht is: het is niet alleen een studieproject, de ontwerpen maken een kans echt te worden uitgevoerd. “Over een jaar staat er in Hilversum een tiny house”, verwacht hij. Minimaal één als try-out! De ontwerpen worden namelijk ook ingestuurd voor de Hilversum 100 Challenge. Dat is een wedstrijd waarbij  Hilversummers ideeën kunnen insturen voor de verduurzaming van de stad. De beste ideeën winnen geld om ze uit te voeren. Totaal is er €30.000 prijzengeld.”
De studenten werken voor het project in groepjes. Ze komen van vier opleidingen. Hotelmanagement, Elektrotechniek, Installatietechniek en Bouwkunde. “Eerst zijn de hotelmanagementstudenten aan zet”, zegt de Jong. “Zij gaan na een doelgroeponderzoek bedenken voor wie het tiny house wordt gebouwd.” Marit Boshuijer (18) en Britt Roodenburg (19) geloven er al in. “Ik denk dat toeristen dit willen”, zegt Marit. “Duurzaam is belangrijk. En zo’n tiny house is weer eens wat anders, en misschien ook wel goedkoper dan een hotelkamer.” “En het is een goede oefening voor het maken van een businessplan. Dat is waar het in het examenjaar Hotelmanagement om gaat”, zegt Britt. Diverse partijen van buiten de school zijn bij het project betrokken. Behalve Hilversum 100 vooral Link in the Loop, een organisatie die verbanden smeedt tussen het bedrijfsleven, het onderwijs, en de overheid. Met Link in the Loop is er een heel programma gemaakt waarbij de studenten volgestopt worden met informatie en inspiratie. Zo vol dat ze na twee weken een conceptplan kunnen laten zien. Vier weken later presenteren de studenten hun ideeën voor een vakjury. 

Ander nieuws

Nieuws Team MBO College Zuidoost 'Onderwijs team van het jaar' Tijdens het ‘Dit is MBO Ambassadeursgala’ in Apeldoorn is team Helpende Zorg en Welzijn van MBO College Zuidoost uitgeroepen tot &lsquo... MBO College Zuidoost
Nieuws ROC van Amsterdam - Flevoland en windenergiesector werken samen aan duurzaamheidsvraagstuk MBO College Airport
Nieuws Medailleregen tijdens Skills The Finals Studenten ROC van Amsterdam - Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals.
Bekijk al het nieuws