Mbo-studenten goed voorbereid naar de pabo
Het gaat hier om schakeltrajecten voor de pabo’s in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. In Amsterdam werken het ROC van Amsterdam, ROC TOP, de Hogeschool van Amsterdam en de Ipabo hierin samen.

Het schakeltraject zorgt voor een betere doorstroom van mbo-studenten naar de pabo. In het schakeltraject volgen mbo'ers aan het eind van hun opleiding een traject van een half jaar waarin zij worden voorbereid op studeren aan de pabo. Daarnaast krijgen zij een voorbereiding op de toelatingstoetsen van de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Ook zal er aandacht besteed worden aan rekenen, taal, algemene ontwikkeling en het beroep. Deelname aan het schakeltraject is niet verplicht, maar biedt mbo'ers, vaak met een andere opleiding dan onderwijsassistent, wel een kans om beter toegerust naar de pabo te gaan. Getalenteerde aspirant-leraren met een mbo-diploma laten zich vaak ten onrechte ontmoedigen om voor een opleiding met extra toelatingseisen te kiezen zoals de pabo.

Kansen voor talenten
De hogescholen en ROC’s zijn blij met de goedkeuring van het ministerie. De afgelopen jaren is een grote groep mbo’ers afgehaakt. Zij zijn niet langer automatisch toelaatbaar voor de pabo door de invoering van toelatingstoetsen. De doelgroep van het schakeltraject zijn mbo’ers die wel het talent hebben, maar zich laten ontmoedigen door de opgeworpen barrière. Die talenten willen de ROC’s en hogescholen graag een kans geven op een succesvolle pabo-studie. Het streven is naar een lerarenbestand dat een afspiegeling is van de culturele diversiteit van de grote stad.

Neem voor meer informatie over dit bericht contact op met Jobartha van Metelen, j.vanmetelenkleeblad@rocva.nl.

Ander nieuws

Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws Samenwerking beroepsonderwijskolom ICT en Media MBO College Hilversum gaat aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo-mbo-hbo ontwikkelen en uitvoeren. MBO College Hilversum
Bekijk al het nieuws