STUDEREN MET SALARIS
METAAL MIDDEN NEDERLAND TREKT MEDEWERKERS MET OPLEIDING EN BAANGARANTIE
 
Jan Beekhuis (22) komt achter de computer vandaan. Hij is bezig met  een klus voor defensie. “Het leger is een belangrijke opdrachtgever van het bedrijf waar ik werk, Van Halteren BV. We maken onderdelen voor tanks, en ook tanksimulatoren om het vak in te leren. Soldaten leren straks dus in ‘mijn’ simulator met computerprogramma’s hoe een tank werkt.”
Jan is verspaner. Dat is iemand die onderdelen maakt voor machines, apparaten en instrumenten. Hij maakt door draaien en frezen voorwerpen uit een blok metaal. Onderdelen voor machines en apparaten. Jan: “Ik werk met computergestuurde machines. Daarmee frees ik onderdelen uit metaal. Het is nog preciezer dan millimeterwerk. Ik werk vaak tot op een honderdste millimeter nauwkeurig.”
Ook Mitch Bruns (19) is druk aan het werk. Hij werkt bij constructiebedrijf Qumey met metaal en aluminium. Zojuist is hij bezig geweest met het staalwerk voor een container die meegaat met de Volvo Ocean Race, de zeilrace rond de wereld. Wat Mitch maakt gaat dus de hele aarde over! “Het zijn onderdelen van veertien meter”, zegt Mitch. “Wanneer de boot onderweg ergens aanlegt, wordt de twee verdiepingen hoge container opgebouwd. Het is dus eigenlijk een bouwpakket dat mee gaat aan boord. Dat is wel echt tof, dat je meewerkt aan zo’n project!”

MCH-Metaal-Van-Halteren-Jan-BeekhuizenLDF_8542.jpg
De beste combinatie
Mitch en Jan doen allebei een leer-werk traject van het OBM Midden Nederland, het opleidingsbedrijf metaal voor de regio Midden-Nederland. Een bijzonder leer-werk traject, want ze studeren, maar hebben ook gewoon een baan en een salaris. Het leer-werk traject is uniek. Er zijn maar weinig sectoren waar je tijdens je opleiding wordt betaald en ook nog de garantie op een baan krijgt! De Metaalindustrie subsidieert de opleiding, het bedrijf waar ze werken betaalt een salaris waar de jongens dik tevreden mee zijn. Waarom ze dat doen? Er is veel mankracht (m/v) tekort in de metaal. Het bedrijfsleven is enthousiast over de samenwerking, en heeft er alles voor over om aan gekwalificeerd personeel te komen.
“Dat je een salaris krijgt is mooi meegenomen”, zegt Mitch, maar voor mij was dat niet de hoofdreden aan dit traject mee te doen. Het belangrijkste was dat ik gewoon lekker aan het werk kon en toch een MBO-diploma haal én verschillende branche-diploma’s.” Jan: “De hele week in de boeken is echt niks voor mij. Deze combinatie is voor mij de beste.”
 
Jan zit in zijn examenjaar van de opleiding tot verspaner niveau 3, Mitch in het eerste jaar niveau 3 van de opleiding allround constructiewerker. De vakken die ze op de lesdagen krijgen (in het begin 2 dagen per week, later 1, of in het geval van Jan zelfs maar een halve dag), zijn toegespitst op het werk. Mitch: “Op school krijg ik bijvoorbeeld het vak tekeningen lezen. Hier breng ik dat de hele dag in de praktijk.” Ook Jan vindt dat hij veel aan de lessen en de begeleiding heeft. “De docenten maken een heel plan voor je. Een strikt plan waar je je aan moet houden. En ze komen vaak langs. Ze zijn echt heel veel met je bezig. En dan heb ik ook nog een leermeester hier in het bedrijf. Die zit er nóg korter op. Hij geeft tips en helpt als het nodig is.”
 
Creatief
De jongens zijn dik tevreden met hun baan en opleiding. “Als je dit traject hebt gedaan en je verstaat je vak is er altijd werk”, zegt Mitch. “En leuk werk ook nog. Je moet er goed bij nadenken. Eén rekenfout en alles gaat mis. Het is verantwoordelijk werk.” “Als verspaner moet je creatief zijn”, zegt Jan. “Het is steeds zoeken naar oplossingen. Je bestudeert een tekening, maakt een programma en laat de machine het onderdeel maken. Het is elke keer anders.”
 
Mitch en Jan moeten weer aan de slag. “Dat is het mooie van het werk”, zegt Jan nog. “Als je iets hebt gemaakt dat helemaal klopt geeft dat echt een goed gevoel.” 

Voor meer inormatie en aanmelden zie de opleidingen Allround Verspaner en Allround Constructiewerker op rocva.nl

Ander nieuws

Nieuws Convenant doorlopend leren Amsterdam getekend De samenwerking tussen het voortgezet onderwijs en het mbo in Amsterdam wordt verder versterkt. Dit is afgelopen vrijdag bekrachtigd in een...
Nieuws Samenwerkingsovereenkomst Plusscholen 2024-2027 ondertekend Afgelopen vrijdag hebben de Amsterdamse wethouder Mbarki en Gaby Allard (Raad van Bestuur ROC van Amsterdam - Flevoland) de...
Nieuws MBO College West start fieldlab voor innovatief labonderzoek MBO College West heeft afgelopen week een fieldlab geopend in het gerenoveerde CDT-gebouw aan de Plesmanlaan 125 in Amsterdam-West. Hier ontstaat...
Bekijk al het nieuws