“Mbo’ers zijn bij ons meer dan welkom”
Simone begeleidt al meer dan 20 jaar studenten op haar accountantskantoor in Amstelveen. Studenten die bij haar stage lopen krijgen veel verantwoordelijkheid. Simone vertelt: “Ze helpen mee met jaarrekeningen, salarisadministratie, pensioen- en hypotheekadvies, en btw- en belastingaangiftes. Stagiaires mogen bij ons letterlijk bij alles meekijken, dat vinden ze leuk en motiveert ze ook extra.”
 

Motivatie belangrijk

Simone: “Wij leren een gemotiveerde stagiair(e) al vrij snel een jaarrekening samenstellen. Maar behalve vakkennis, leer ik hen ook hoe je goed samenwerkt en dat het netjes is om af en toe koffie voor elkaar te halen. Het is leuk om te zien hoe gemotiveerde studenten zich ontwikkelen.”
 

Aansluiting mbo

Simone begeleidt zowel hbo- als mbo-studenten. “Bij hbo’ers die de havo als vooropleiding hebben gedaan, merk ik dat ze minder ervaring hebben met administratieve werkzaamheden dan mbo 4-studenten. Mbo’ers zijn om die reden vaak een betere aanvulling op ons team. Zo hebben we nu een stagiaire van het mbo, zij is zo goed en gemotiveerd dat ik haar graag wil behouden in ons team.”
 

Mbo of havo?

“Veel scholieren twijfelen of ze na het vmbo naar het mbo of de havo moeten gaan. Omdat ze uiteindelijk graag naar het hbo willen. Als je al weet welke richting je op wilt gaan, is het mbo een goede keuze. Je doet gedurende stages al praktijkervaring op, je volgt relevante vakken waardoor je veel leert over het vakgebied én – heel belangrijk – je leert solliciteren. Dan heb je als je start met een hbo-opleiding een voorsprong op iedereen die van de havo komt en alleen algemene vakken heeft gevolgd.”
 

Mbo’ers meer dan welkom

In het lager- en middenkader is er veel behoefte aan mbo’ers. “En dan vooral aan mbo’ers die van aanpakken weten”, vertelt Simone. “Ik merk al jaren dat wij lastig écht goede en gemotiveerde mensen kunnen vinden. Dat hoor ik ook van collega-ondernemers in de omgeving. De mbo’er die er tussenuit springt, heeft daarom veel kansen op de arbeidsmarkt.” 

Ander nieuws

Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws Samenwerking beroepsonderwijskolom ICT en Media MBO College Hilversum gaat aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo-mbo-hbo ontwikkelen en uitvoeren. MBO College Hilversum
Bekijk al het nieuws