Student Daan van Splunteren zet ROC van Amsterdam in Europa op de kaart
Talentvolle studenten binnen onze organisatie zetten wij graag in het zonnetje. Zo ook Daan van Splunteren. In maart werd hij tijdens Skills Heroes nog uitgeroepen tot de beste hotelreceptionist van ons land. Hij behaalde hiermee een plek bij EuroSkills, het EK voor mbo’ers. Directievoorzitter bij MBO College Centrum Elvire Biegel en bestuursvoorzitter Edo de Jaeger reisden af naar het Zweedse Götenburg om hem aan te moedigen.

"Nog nooit deed een student hotelreceptie binnen onze school mee aan Skills Heroes", vertelt Elvire. "Dat Daan meteen Nederlands kampioen werd was voor ons dan ook verrassend." Voor Daan en de andere Nederlandse genomineerden volgden vervolgens diverse trainingen voor een optimale voorbereiding op EuroSkills. Dé plek waar het Europees beroepsonderwijs zijn of haar talent kan laten zien.

Hoog niveau
Begin december was het zover. In Götenburg bouwde de spanning zich op. Naast Edo en Elvire reisden ook veel vrienden en familieleden van Daan af naar Zweden om hem aan te moedigen. Edo: "Er was echt een wij-gevoel bij de Oranje-deelnemers. Net alsof je bij de Olympische spelen aanwezig bent. Diezelfde sfeer hing daar ook. De wedstrijdkandidaten werden voorafgaand aan de wedstrijd ook echt geïsoleerd van hun coach en familie en vrienden." Ook de Zweedse minister-president kwam een kijkje nemen. En ook het bedrijfsleven was goed vertegenwoordigd. "Je ziet daar echt zoveel verschillende beroepen, dat is echt waanzinnig", vertelt Elvire. "We hebben veel prachtige wedstrijden kunnen zien. Het niveau van vakmanschap was erg hoog. Het ademde professionaliteit uit. Ook Daan deed het erg goed. En in perfect Engels."

Enthousiaste reacties
Het Nederlands beroepsonderwijs werd vertegenwoordigd in 33 van de 39 disciplines. Naast gastheren streden ook onder meer tegelzetters, kappers en koks om het Europese eremetaal. Daan handelde voor zijn laatste oefening klachten af aan de hotelreceptie. Dit leverde veel enthousiaste reacties op over de persoonlijke manier waarop Daan de klachten behandelde. Helaas, was het niet genoeg, want Italië ging ervandoor met de gouden plak. Daan behaalde net geen medaille.

Topsport
"Hij heeft met deze presentatie echter wel het ROC van Amsterdam en het MBO College Centrum op de kaart gezet in Europa", vertelt Edo. "We zijn erg trots dat hij onze school heeft vertegenwoordigd. Het gaat hier echt om topsport." Edo en Elvire hopen dat Daan hiermee het goede voorbeeld heeft gegeven en veel andere studenten binnen het ROC van Amsterdam en het ROC van Flevoland in zijn voetsporen zullen treden. "Het zou mooi zijn indien we deelname aan deze wedstrijden nog beter in kunnen bedden in het lesprogramma", aldus Edo. "Skills is natuurlijk niet het eindpunt, maar voor onze studenten ook een middel om zich beter te profileren richting het bedrijfsleven." Op 16-18 maart aanstaande vindt de nationale editie van Skills plaats in de RAI in Amsterdam. Nederlandse mbo-studenten krijgen hier de kans om hun talent te laten zien. Op dit moment vinden hiervoor de kwalificatiewedstrijden plaats, waar ook al een aantal van onze studenten in diverse vakrichtingen aan deelnemen. De volgende editie van EuroSkills is in 2018, in Bulgarije dit keer.

Kijk op www.skillsheroes.nl voor meer informatie. Klik hier voor meer informatie over EuroSkills. 
 

Ander nieuws

Nieuws Student Mia verzorgt haarstyling van politici tijdens Prinsjesdag Op de derde dinsdag van september begon Mia Wakefield, student Haarverzorging op MBO College Zuid, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland,... MBO College Zuid
Nieuws Aardbeving Marokko Marokko is getroffen door een verwoestende aardbeving met vele slachtoffers. Onze gedachten zijn bij de vele slachtoffers en de hulpdiensten ter...
Nieuws ROC TOP en het ROC van Amsterdam-Flevoland zetten samen volgende stap Verkenning voor sterk beroepsonderwijs in de MRA succesvol.
Bekijk al het nieuws