Viering 50 jaar Joke Smit emancipatie

Foto - Sprekers Marja Vuijsje en Hedy D’Ancona over Joke Smit (Fotograaf: E. Brizzi)

Vijftig jaar emancipatie 

Het is vijftig jaar geleden dat Joke Smit haar beroemde essay ‘Het onbehagen bij de vrouw’ schreef. Geïnspireerd door dit essay en de liedtekst ‘Er is een land waar vrouwen willen wonen’ van Joke Smit, vierde onze school op vrijdag 24 november de idealen die Joke Smit en de andere feministen van de tweede golf destijds uitdroegen. Het Joke Smit College, school voor volwassenenonderwijs, is daar tot op de dag van vandaag mee bezig. 

Feestelijke en inspirerende dag

Het programma stond in het teken van emancipatie in de breedste zin van het woord. Wat betekent emancipatie anno nu? Welke idealen droeg de tweede feministische golf uit en in hoeverre zijn deze idealen nog steeds actueel? Marja Vuijsje, schrijfster van de biografie over Joke Smit, opende de dag en droeg Smits liedtekst ‘Er is een land waar vrouwen willen wonen’ voor waarmee ze de aanwezigen in de zaal ontroerde. Tijdens de workshops kon men deelnemen aan discussies over emancipatie en integratie. Leerlingen die hun profielwerkstuk in dit thema hadden gemaakt, presenteerden hun werk en leidden de discussies. De interactieve theatervoorstelling ‘Homomonologen’ werd in twee ruimtes opgevoerd en maakte diepe indruk op het publiek. Oud-minister Hedy d’Ancona vertelde over haar ontmoeting met Joke Smit en hun samenwerking als oprichtsters van de feministische actiegroep ‘Man Vrouw Maatschappij’. D’Ancona riep de aanwezige jongeren op zich altijd in te blijven zetten voor gelijkwaardigheid en emancipatie. Een dame die het gedachtengoed van Joke Smit op haar manier uitdraagt, is Roxanne 'Rocky' Hehakaija, ook wel de straatvoetbalkoningin, van de Favela Street Girls Foundation. In de sloppenwijken van Rio de Janeiro zet ze succesvol voetbalprojecten op voor meisjes om ze op te leiden tot sportleidsters die als vrouwelijke rolmodellen kunnen dienen. De dag werd met een poëtische samenvatting afgesloten door woordkunstenaar Atta de Tolk.

Joke Smit College

Het Joke Smit College is een school voor volwassenonderwijs met mavo (of vmbo-t), havo en vwo. Het Joke Smit College biedt kansen aan mensen die hun opleiding willen afmaken, of die verder willen leren, bijvoorbeeld gezakten, opstromers van mavo, naar havo, of van havo naar vwo en herprofileerders, zij doen enkele vakken met het oog op een vervolgstudie. Het Joke Smit College heeft een emancipatorische functie, is zowel coöperatief als assertief, met duidelijke vragen en reële verwachtingen. Het Joke Smit College is gevestigd in een karakteristiek gebouw aan de Reijnier Vinkeleskade in Amsterdam Zuid. Het Joke Smit College maakt deel uit van het ROC van Amsterdam. Meer informatie: www.jokesmitcollege.nl.
 

Ander nieuws

Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws Samenwerking beroepsonderwijskolom ICT en Media MBO College Hilversum gaat aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo-mbo-hbo ontwikkelen en uitvoeren. MBO College Hilversum
Bekijk al het nieuws