Werkgevers springen in de bres voor het mbo:  ‘Mbo’ers juist hard nodig in Amsterdam’
“Het lukt ons zelfs niet om alle vacatures in te vullen”, vertelt Vugts. “Daarom nemen we nu studenten van de universiteit of het hbo aan om deze banen in te vullen. In plaats daarvan hebben we liever mbo-studenten. Zij zijn immers specifiek opgeleid om aan de slag te gaan in de bediening of in de keuken.” Volgens Vugts is het onzin dat het bedrijfsleven de neus ophaalt voor het mbo, zoals in het artikel van afgelopen maandag werd geschreven.
 

Aan de slag in het werkveld

Huib van Santen, directeur van de Amsterdamse ondernemersvereniging VAZO, sluit zich aan bij Vugts. “Het Amsterdamse bedrijfsleven heeft mbo’ers juist hard nodig”, aldus Van Santen. “Minister Bussemaker kwam onlangs nog bij ons op bezoek om te praten met de studenten die les krijgen in het Amsterdamse bedrijfsleven. Door in het werkveld aan de slag te gaan, doen de studenten hele diverse vakkennis op en werken ze tegelijkertijd aan hun professionele vaardigheden. Veel van onze leden willen meewerken aan dit nieuwe leertraject: ze zijn op zoek naar werknemers met motivatie en passie.”
 

Vakmensen

Het artikel in het Parool suggereert volgens de werkgevers ten onrechte dat mbo’ers moeite hebben met het vinden van een baan na hun studie. Dit omdat het onderzoek van het UWV waar het Parool zich op baseerde, niet wijst op mbo-jongeren maar op de kwetsbare groepen in de samenleving, zoals mensen zonder een diploma van de middelbare school, 55-plussers en arbeidsgehandicapten. Vugts: “Mbo’ers zijn juist vakmensen, met de ambitie om hogerop te komen.” Van Santen: “Zij zijn erg belangrijk voor onze economie. Het is de rol van ons als bedrijfsleven om te zorgen voor aantrekkelijke stages voor deze jongeren. Stages waarin ze worden uitgedaagd en ook datgene leren waar behoefte aan is in het bedrijfsleven.”
 

Intensievere samenwerking

Het bedrijfsleven, de gemeente Amsterdam en het onderwijs werken de laatste jaren steeds intensiever samen voor een goede aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Hiervoor zijn de laatste jaren onder andere veel publiek-private samenwerkingen (pps) in het leven geroepen. Zoals de pps zorg in de wijk, waarbij onderwijs, gemeente en bedrijfsleven inspelen op de verplaatsing van de zorg naar de wijk. Ook werd de Amsterdamse mbo-agenda in het leven geroepen. Hierin werkt de gemeente nauw samen met de mbo-instellingen in de stad. Dit met als doel om sterk middelbaar beroepsonderwijs te creëren dat jongeren uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen en hen goed voor te bereiden op de eisen van de arbeidsmarkt.

Het artikel in het Parool 'Amsterdamse werkgevers halen neus op voor mbo'ers' is hier te lezen. 
 

Ander nieuws

Nieuws Waarschuwing: nepnieuws over Corona Het ROC van Amsterdam – Flevoland waarschuwt voor nepnieuws; op dit moment circuleren op social media nepberichten over Corona-besmettingen...
Nieuws Minister Bijleveld in gesprek met mbo’ers over betekenis van vrijheid Minister Ank Bijleveld van Defensie bezocht op 11 maart Op MBO College Zuidoost voor een gesprek over de viering van 75 jaar vrijheid.
Nieuws Theateropleiding ROC van Amsterdam presenteert afstudeervoorstelling Over hoop Je hebt het gevoel dat je met 4-0 achterstaat. Je groeit op in een wereld die roept dat zij verwaarloosd is. Waarvan volwassenen zeggen dat het wel...
Bekijk al het nieuws