Ambitieuze docent geïnspireerd door eigen studenten

Carrièreswitch

Begin 2016 begon Krijn met lesgeven op MBO College Amstelland. “Hiervoor werkte ik als IT-specialist bij ABN Amro. Toen die baan ophield te bestaan, ging ik nadenken over de volgende stap in mijn carrière. Naast mijn werk besloot ik een docentenopleiding te gaan doen. Ik sloeg een andere weg in, want ik koos voor de opleiding geschiedenis.”
 

“Het is geen ramp als je iets niet meteen snapt”

Met die opleiding deed Krijn niet zoveel. Zijn achtergrond in de IT bleef kriebelen en dus besloot hij docent te worden in deze sector. En dat doet hij met veel plezier. “Het is een enorme uitdaging. IT en programmeren is in principe hetzelfde als het oplossen van puzzels. Het is moeilijk. Het moet ook moeilijk blijven, maar voor eerstejaars is dat pittig. Ik probeer ervoor te zorgen dat mijn studenten het vertrouwen krijgen dat dat niet erg is. Als IT-specialist heb ik zelf in situaties gezeten dat ik niet wist waar ik moest beginnen. Dat vertel ik ook aan mijn studenten. Het is geen ramp als je iets niet meteen snapt. In het begin is het gewoon ontzettend moeilijk, maar oefening baart kunst. En als het lukt, dan geeft dat een fantastisch gevoel.”


Doorstuderen

Als voorportaal van het hbo heeft MBO College Amstelland een hoop studenten die na het behalen van hun diploma willen doorstuderen. “Dat vind ik mooi”, zegt Krijn, die ook zijn steentje bijdraagt aan de ontwikkeling van zijn studenten. “Ik maak het in de lessen dan ook niet makkelijker dan het is. Dat is een belangrijke skill. Je moet worden uitgedaagd, zeker als je wil doorstuderen op het hbo. In mijn lessen besteed ik bijvoorbeeld veel aandacht aan het effectief opzoeken van bepaalde dingen op internet. Dat klinkt heel makkelijk, maar er is online zoveel informatie te vinden. Dan is het een kunst om precies hetgeen te vinden wat je zoekt.” Veel studenten van Krijn willen doorstuderen op het hbo, maar de studenten die dat niet willen, snapt hij ook. “Een mbo-diploma is ook hartstikke goed. Je kan er veel kanten mee op.”


Inspiratie door studenten

Volgens Krijn zijn de studenten heel erg gemotiveerd. En dat werkt aanstekelijk. “Als je een mail krijgt met het bericht dat studenten zelf aan de slag zijn gegaan, dan is dat heel gaaf om te lezen. Daardoor raak ik geïnspireerd. Zo zijn we met een aantal studenten bezig om zelf drones te bouwen. Drones zijn in opkomst. Je kan er bijvoorbeeld bouwwerken mee inspecteren of data mee verzamelen. Die nieuwe ontwikkelingen proberen we te volgen en te verwerken in de lessen. Ik heb een aantal studenten gezocht die dat interessant vinden. Er wordt zo enthousiast op gereageerd dat de kans aanwezig is dat het bouwen van drones in het curriculum komt. Dat is leuk voor de studenten en ik word er zelf ook een betere IT-specialist van.”


Boek

Naast zijn werk als docent heeft Krijn onlangs een boek uitgebracht over Android apps. “Ik kwam in aanraking met een uitgever. Die zocht iemand die een boek wilde maken. Ik had materiaal uit het verleden liggen, dus ik ben daarmee aan de slag gegaan. Ik schreef twee hoofdstukken en daar was de uitgever blij mee. In mijn vrije tijd en vakanties heb ik veel tijd in het boek gestoken en nu is ‘ie klaar. Net na Pasen lag het boek in de winkel.”

Ander nieuws

Nieuws Convenant doorlopend leren Amsterdam getekend De samenwerking tussen het voortgezet onderwijs en het mbo in Amsterdam wordt verder versterkt. Dit is afgelopen vrijdag bekrachtigd in een...
Nieuws Samenwerkingsovereenkomst Plusscholen 2024-2027 ondertekend Afgelopen vrijdag hebben de Amsterdamse wethouder Mbarki en Gaby Allard (Raad van Bestuur ROC van Amsterdam - Flevoland) de...
Nieuws MBO College West start fieldlab voor innovatief labonderzoek MBO College West heeft afgelopen week een fieldlab geopend in het gerenoveerde CDT-gebouw aan de Plesmanlaan 125 in Amsterdam-West. Hier ontstaat...
Bekijk al het nieuws