Amsta en ROCvA introduceren Gildeleren in de zorg

Tekort personeel: jongeren boeien en binden

Bij Gildeleren staat het principe van praktijkleren onder leiding van een meester-leerling centraal. Doel is de theorie in het klaslokaal en de praktijk nog beter op elkaar aan te sluiten zodat de jongeren na afronden van hun opleiding goed voorbereid en gemotiveerd aan de slag gaan in de zorg. Belangrijk, want er is een groeiend tekort aan zorgpersoneel.


Fulltime leren binnen een zorginstelling

Bij het Gildeleren worden studenten Verzorgende IG / Maatschappelijke Zorg (mbo) van MBO College West volledig binnen Amsta opgeleid. Ze volgen hun onderwijs niet op school, maar krijgen les binnen de muren van een locatie van Amsta, het Dr. Sarphatihuis. Daarnaast draaien ze daar dagelijks mee op verschillende afdelingen. De studenten maken deel uit van de zorgteams en hebben een werkbegeleider die hen helpt en coacht. Ook zijn roc-docenten de hele week aanwezig en wordt de lesstof aangepast aan wat de studenten in de praktijk tegenkomen. Zo leren ze de kneepjes van het vak. Studente Cheyenne Grampon: "Het is fijn dat ik niet de hele tijd in de schoolbanken zit, want ik leer het meeste van de praktijk."


Gastlessen en baan na afronden opleiding

Het mooie van gildeleren is dat iedereen van elkaar leert: de studenten, zorgteams, begeleiders en docenten. Ook geven medewerkers van Amsta, zoals ergo- of fysiotherapeuten, gastlessen aan de studenten. Na het afronden van hun 3-jarige opleiding biedt Amsta hen een baan aan. Amsta en het ROC van Amsterdam willen bij succes het Gildeleren in de toekomst ook op andere zorglocaties van Amsta in Amsterdam introduceren.

AT5 besteedde deze week aandacht aan de samenwerking. Lees het artikel hier.

 

Ander nieuws

Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws Samenwerking beroepsonderwijskolom ICT en Media MBO College Hilversum gaat aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo-mbo-hbo ontwikkelen en uitvoeren. MBO College Hilversum
Nieuws ‘Onze core business is onderwijs dus daar moet het gebeuren’ Het Transformatief Onderwijskundig Team van MBO College West zet zich in voor inclusiviteit binnen het onderwijs. Dit is een van de thema's uit... MBO College West
Bekijk al het nieuws