“MBO College Amstelland steunde mijn droom om mijn eigen sportschool te runnen”
Steve heeft als kind altijd op hoog niveau gevoetbald en is later ook op hoog niveau gaan boksen. Hij vertelt: “Sport interesseert mij al van jongs af aan, daar wilde ik me graag nog meer in verdiepen. Daarom heb ik zes jaar geleden voor de opleiding ‘Sport & Gezondheid’ gekozen.
 

Waarom MBO College Amstelland?

“De opleiding ‘Sport & Bewegen’ kende ik al wel, maar ik wist via via dat die opleiding vooral uit praktijk- en sportlessen bestond, terwijl ik ook op zoek was naar theoretische kennis. Na wat research kwam ik uit bij ‘Sport & Gezondheid’ op MBO College Amstelland, waarbij je zowel fysiek traint als veel theoretische lessen krijgt. Wat me verder heeft overgehaald om naar MBO College Amstelland te gaan is dat bijna alle lessen op één locatie worden gegeven. Bij sommige scholen moet je voor elke sport ergens anders naartoe, maar bij MBO College Amstelland niet. Dat is fijn!”
 

Sport & Gezondheid

Tijdens de 3-jarige opleiding ‘Sport & Gezondheid’ leer je over alle denkbare sporten, lesgeven, een groep aansturen, iemand persoonlijk begeleiden en groepsactiviteiten organiseren. De opleiding bestaat uit theorie- en praktijklessen. “Een van de eerste opdrachten tijdens de opleiding was om een leuke sportactiviteit te organiseren. De meeste deden iets van een gymklasje, ik organiseerde een boksgala in mijn woonplaats Vinkeveen. Er kwamen 900 mensen. Niet zo gek, want ik was al bekend in dat wereldje, maar wel gaaf! Aankomende 31 maart organiseer ik alweer de zesde editie van dit boksgala in Vinkeveen.”
 

Eigen bedrijf

Al in Steve’s eerste studiejaar startte hij met een eigen sportschool: Gym Suppan. “Het begon met bootcamps die mijn broer Mitchel en ik verzorgden in het Amsterdamse Bos. Leuk om wat bij te verdienen. Maar dat liep al snel zo goed, dat we een ruimte in Vinkeveen huurden om groepslessen en later ook personal trainingen te geven. We hebben ons ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, geïnvesteerd in goede apparatuur en Gym Suppan gepromoot in Vinkeveen en omgeving.”
 

Gym Suppan = succes

Dat er behoefte was aan Gym Suppan blijkt wel uit de vele leden en positieve reacties. “We hebben vorig jaar zelfs een tweede locatie in Vinkeveen geopend. Hier geven we vooral personal trainingen. Onze eerste locatie gebruiken we nu voor groepslessen. Mijn broer en ik doen niet alles samen. We hebben ook twee trainers in dienst en drie zzp’ers die ons ondersteunen. Zij geven zowel individuele als groepstrainingen. Gym Suppan is sneller gegroeid dat ik ooit had gehoopt of verwacht.”
 

Keuze tussen mbo en havo

Voordat Steve naar MBO College Amstelland ging, heeft hij havo en vmbo-t gedaan op het Veenlanden College. “Ik zat op de havo, maar omdat ik het super druk had met professioneel boksen, ben ik naar vmbo-t gegaan. Omdat ik al wist wat de havo inhield en ik toch wel van actie hou, heb ik daarna voor een mbo-opleiding gekozen. En ook omdat ‘Sport & Gezondheid’ maar drie jaar duurt, dat vond ik fijner dan een 4-jarige opleiding.”
 

Veel vrijheid

Steve volgde tijdens zijn opleiding de vakken Engels, rekenen, Nederlands, Fysiologie (over het menselijk lichaam) en een keuzevak. “Omdat ik mijn eigen sportschool runde, had ik geen tijd om bij alle lessen aanwezig te zijn. Daarnaast was ik ook nog professioneel bokser, waarvoor ik om het weekend naar het buitenland moest. Gelukkig kreeg ik in overleg veel vrijheid van MBO College Amstelland. De docenten snapten heel goed dat de sportschool en het boksen echt mijn toekomst zouden worden en vonden het niet erg als ik om die reden af en toe een les miste. Bij mijn toetsen moest ik uiteraard wel altijd aanwezig zijn, anders had ik de opleiding niet in drie jaar kunnen afronden.”
 

Veel kennis

“Ik heb veel geleerd tijdens mijn studie op MBO College Amstelland. Ik weet nu echt alles over het menselijk lichaam en ben perfect opgeleid tot instructeur, leraar en trainer. Het runnen van een sportschool leerde ik niet tijdens de opleiding, dat stukje ondernemen komt vanuit mezelf. Ik denk ook dat je dat in je hebt of niet. MBO College Amstelland heeft mijn ambities wel gesteund en me de ruimte gegeven om van mijn sportschool een succes te maken.”
 

Stage lopen

Alle studenten op MBO College Amstelland lopen stage om praktijkervaring op te doen. “Ik heb elk studiejaar stage gelopen. Het eerste jaar bij een vriend met een eigen sportschool, het tweede jaar in mijn eigen sportschool – heel handig, want zo kon ik ook nog geld verdienen – en in het derde jaar heb ik bij een andere sportschool in Vinkeveen stage gelopen. Waar je op school veel theorie leert, heb ik tijdens mijn drie stages vooral geleerd hoe je sporters het best instructies kunt geven tijdens het sporten.”
 

Advies van Steve

Wat Steve middelbare scholieren adviseert die tussen mbo en de havo twijfelen? “Als je weet wat je wilt doen en liever in de praktijk leert dan uit een boek, adviseer ik zeker om voor een passende mbo-opleiding te kiezen. Ook als je nog geen idee hebt wat je later wilt worden; bij MBO College Amstelland krijg je vakken waar je interesses liggen en loop je stage. Zo kom je erachter of een bepaald beroep jou ligt. Ook heb je eventueel een goede basis als je door wilt studeren aan het hbo.”
 

‘Sport & Gezondheid’ iets voor jou?

Wil jij later sportactiviteiten organiseren, trainingen geven of werken in een sportschool, verpleeghuis of wellnesscentrum? Tijdens de opleiding ‘Sport & Gezondheid (niveau 4)’ word je opgeleid tot sport- en gezondheidscoördinator. Je helpt mensen onder meer met het verbeteren van hun sportieve vaardigheden en organiseert toernooien en evenementen. De activiteiten die je organiseert, kunnen recreatief zijn, maar ook onderdeel van een behandeling. Bijvoorbeeld voor mensen die bezig zijn met een revalidatie na een ziekte of een ongeluk.

Benieuwd naar de opleiding ‘Sport & Gezondheid’ op MBO College Amstelland? Kom dan naar de Open Dag  op dinsdag 20 maart van 16.00 tot 20.00 uur. Meer informatie over de Open Dag en inschrijven vind je hier.  
 

Ander nieuws

Nieuws Twee Hybride leeromgevingen leren elkaar beter kennen Voor de zomer zijn de collega’s van de opleiding Hotelmanagement On the Job en Van der Valk bij de opleiding Zorg Professional Plus komen... MBO College Hilversum
Nieuws Student Mia verzorgt haarstyling van politici tijdens Prinsjesdag Op de derde dinsdag van september begon Mia Wakefield, student Haarverzorging op MBO College Zuid, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland,... MBO College Zuid
Nieuws Aardbeving Marokko Marokko is getroffen door een verwoestende aardbeving met vele slachtoffers. Onze gedachten zijn bij de vele slachtoffers en de hulpdiensten ter...
Bekijk al het nieuws