Mbo-diner 2018: circulair mbo heeft de toekomst

Op het mbo-diner ontmoetten bedrijfsleven, onderwijs en overheid elkaar in het grootste klaslokaal van Nederland. Het thema van dit jaar was ‘Een leven lang ontwikkelen in een veranderende arbeidsmarkt’.

Onder de sprekers was ook de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Ingrid van Engelshoven: “Tijdig bij- en omscholen zal meer en meer – en vroeger in de loopbaan van werknemers – nodig zijn. Hier ligt ook een belangrijke taak voor onderwijs en bedrijfsleven. Het mbo biedt een groeiend aantal mogelijkheden om de beroepsbevolking up-to-date te houden, en zo aan die vraag tegemoet te komen. We moeten de bestaande infrastructuur beter benutten. Het bedrijfsleven draagt hier een medeverantwoordelijkheid.”

In het debat werd meermaals benadrukt dat het van belang is om niet alleen belemmeringen te benoemen, maar ook successen te vieren. Er zijn goede voorbeelden waarmee de mogelijkheden van het beroepsonderwijs nu al worden benut voor het bij- en omscholen van volwassenen. Zo kunnen werkenden en werkzoekenden een arbeidsmarktrelevant keuzedeel volgen en met een erkend mbo-certificaat afsluiten. 

Tegelijkertijd betekent dit niet dat er geen werk aan de winkel is. Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, duovoorzitter SBB: “We zien tekorten op de arbeidsmarkt. Tot 2030 zijn er alleen al in de technische sector 120.000 nieuwe medewerkers nodig en in dezelfde periode hebben 500.000 mensen een omscholingsbehoefte. Het mbo staat voor de geweldige uitdaging alle generaties te gaan bedienen. De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven in het mbo is daarbij cruciaal.”

Het is van groot belang dat mensen zich blijven ontwikkelen om te kunnen inspelen op de veranderende arbeidsmarkt. Dit geldt niet alleen voor werkenden, maar ook voor werkzoekenden en mensen die om wat voor reden dan ook langs de zijlijn staan. Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, benadrukte het belang van praktijkleren via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl), dat voor al deze doelgroepen de mogelijkheid biedt om mee te blijven doen op de arbeidsmarkt.

Tijdens het jaarlijkse mbo-diner gaan leerbedrijven, Kamerleden, bestuurders en beleidsmakers uit onderwijs en bedrijfsleven in gesprek over een actueel thema. Locatie was dit jaar MBO College Airport in Hoofddorp. Naast minister van OCW Ingrid van Engelshoven deelden Mariëtte Hamer (SER), Annelies Leveling (KLM), onze voorzitter Edo de Jaeger en Han Busker (FNV) tijdens het diner hun visie op dit thema. Studenten van het ROC van Amsterdam verzorgden de praktische ondersteuning van de avond.

Ander nieuws

Nieuws ROC van Amsterdam – Flevoland start twee nieuwe practoraten op het gebied van technologie, kunst en (mentaal) welzijn Het ROC van Amsterdam – Flevoland start per 1 september 2025 twee nieuwe practoraten: Exergaming en Neurofeedback in het mbo en Art and Mind....
Nieuws Inspectie spreekt vertrouwen uit in het ROC van Amsterdam - Flevoland De inspectie van het Onderwijs heeft dit najaar een vierjaarlijks onderzoek uitgevoerd bij het ROC van Amsterdam - Flevoland. Onderzocht is of de...
Nieuws MBO-Hub genomineerd voor Onderwijsteam van het Jaar Op 16 april presenteerde de MBO-Hub haar innovatieve onderwijsinitiatief aan een vakjury als onderdeel van de verkiezing ‘Onderwijsteam van... MBO College Zuid
Bekijk al het nieuws