Burgemeester Halsema bezocht MBO College Zuidoost
Studenten gaven een duidelijke presentatie over hun opleiding, hun stage en de vele richtingen die je ermee op kan. “Het is dus een bewuste keuze, die je maakt voor deze opleiding”, constateert de burgemeester.” ‘Ja”, beamen de studenten: “je weet dat mensen tegen je zullen zijn. Leren omgaan met agressie, verbaal en non-verbaal, is een belangrijk onderdeel van onze opleiding. Dat is echt een techniek die je goed moet beheersen.” Handhavers doen hun werk zonder wapen. “Het grootste wapen is je mond. Je moet de-escalerend praten.” Op de vraag van burgemeester Halsema hoe je dat doet, de-escalerend praten, antwoordt de student dat je rust in je stem moet houden. Je moet begrip tonen en je stem laag houden. Rustig blijven is het belangrijkst.

Omdat handhavers geen wapen hebben, komen ze vriendelijker over. “Het werk heeft veel mooie kanten. Je kan veel voor mensen doen en echt een bijdrage aan de maatschappij leveren. Ik heb er echt bewust voor gekozen. Ik vind het een prachtberoep. Mij zien ze niet bij de politie.” Dat is wel waar veel studenten voor kiezen: na hun HTV-diploma een loopbaan bij de politie. Maar binnen de HTV kun je je ook specialiseren: handhaven van de drank- en horecawet of als handhaver in het openbaar vervoer werken.

Halsema ging uitvoerig in op de obstakels waar je als handhaver, ook als stagiair, tegenaan loopt als je je werkt doet. Dat je in verschillende domeinen werkt bijvoorbeeld. Daardoor kun je in jouw domein wel ingrijpen bij een overtreding, maar gebeurt er iets in een ander domein, dan kan dat niet. “Dat is frustrerend en ook onduidelijk naar de burger, want aan de buitenkant zien we er allemaal hetzelfde uit”, beaamt ook een van de aanwezige stagebegeleiders. De burgemeester zegt toe, haar best te zullen doen om dit soort problemen te helpen oplossen. Maar ook voor het gebrek aan stages, doordat het lastig is om goede begeleiding in te plannen, wil Halsema graag een oplossing helpen vinden: “Jullie zijn ontzettend belangrijk om alles goed te laten verlopen in deze stad.”

De burgemeester nodigt de toekomstige handhavers uit de stad te ondersteunen bij grote evenementen als Euro 2020, het Europees voetbalkampioenschap, en Sail. “De stad heeft jullie nodig. En spreek mij vooral aan als we elkaar ergens anders weer eens tegenkomen.”

Ander nieuws

Nieuws STAP-budget aanvragen kan vanaf 17 maart De nieuwe datum voor het aanvragen van de STAP-subsidie is bekend. Op vrijdag 17 maart kun je je vanaf 10.00 uur weer aanmelden voor het STAP-budget.
Nieuws Samenwerken voor sterk beroepsonderwijs in de MRA ROC TOP en ROC van Amsterdam-Flevoland verkennen de mogelijkheid voor een verregaande samenwerking.
Nieuws Site meerjarenstrategie live Onze nieuwe meerjarenstrategie-site staat live! Wil je meer weten over waar wij als organisatie vandaan komen en waar we gezamenlijk de komende...
Bekijk al het nieuws