Mariëtte Hamer wint Joke Smit Prijs op MBO College Poort
Mariëtte Hamer is voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). De jury nomineert Mariëtte Hamer vanwege haar jarenlange inzet voor vrouwen. Onder andere als Tweede Kamerlid heeft zij met verschillende regelingen gezorgd voor meer financiële onafhankelijkheid van vrouwen. Met het winnen van de oeuvreprijs, beoordeeld door een jury, ontving Hamer een kunstwerk en een bedrag van 10.000 euro.

Naast Hamer waren ook Ellen Laan en Eva Yoo Ri Brussaard genomineerd voor de prijs. llen Laan is seksuologe en een pionier in haar vakgebied. Zij werd door de jury genomineerd vanwege het doorbreken van taboes op de vrouwelijke seksualiteit en het bespreekbaar maken ervan. Eva Yoo Ri Brussaard zet zich met haar stichting ‘Single Super Mom’ in voor alleenstaande moeders. Volgens de jury heeft Eva Yoo Brussaard met haar tomeloze inzet een groep vrouwen die eerder niet zo zichtbaar was, een duidelijke stem gegeven.

De Joke Smit Prijs is vernoemd naar feministe, politica en journaliste/publiciste Joke Smit (1933 – 1981). Met haar artikel ‘Het onbehagen bij de vrouw’ (1967), gaf ze 52 jaar geleden het startsein voor de tweede feministische golf in Nederland.

Rocky Hehakaija wint aanmoedingsprijs
Naast de oeuvreprijs werd er ook een aanmoedigingsprijs uitgereikt, waarvoor Cathelijne Blok, Marie Lotte Hagen/Nydia van Voorthuizen en Rocky Hehakaija werden genomineerd. Laatstgenoemde mocht de prijs uiteindelijk in ontvangst nemen.

Rocky Hehakaija was het eerste en enige vrouwelijke lid van de Street Legends, het beste straatvoetbalteam ter wereld. Ze is tevens de eerste en enige vrouw met een eigen ‘karakter’ in de wereldberoemde voetbalvideogame FIFA 20.

Cathelijne Blok geeft, met haar feministisch kunstplatform ‘The TittyMag’, jonge creatievelingen de ruimte om hun werk te doen.

Onder de naam ‘DAMN, HONEY’ maken Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen een podcast en hebben zij meerdere boeken geschreven over hoe een moderne vrouw haar leven kan vormgeven.

Voor de aanmoedigingsprijs komen personen of initiatieven in aanmerking die zich recentelijk hebben ingezet om een succesvolle bijdrage te leveren aan het verbeteren van de positie van vrouwen in Nederland. De aanmoedigingsprijs is een publieksprijs. De winnaar werd bepaald door een online verkiezing.

 

Ander nieuws

Nieuws MBO College Centrum start als eerste in Nederland met koksopleiding niveau 5 ​Als eerste in Nederland start MBO College Centrum met een opleiding op hbo-niveau voor koks. Met deze Associate Degree behalen de koks een diploma...
Nieuws Joseph Oubelkas eerste spreker in reeks Vrijheidscolleges Woensdagmiddag 8 januari gaf Joseph Oubelkas een lezing over de 4,5 jaar die hij onschuldig in een Marokkaanse gevangenis doorbracht. Hij is de...
Nieuws Vegro en Fieldlabs slaan handen ineen Het expertisecentrum voor zorghulpmiddelen, Vegro, sluit zich vanaf heden aan bij de Fieldlabsbeweging. Fieldlabs ontwikkelt projecten voor...
Bekijk al het nieuws