ROC van Amsterdam opent leslocatie voor mobiliteitstechniek
Het nieuwe schoolgebouw staat er dankzij de unieke en intensieve samenwerking tussen MBO College Westpoort en een groot aantal bedrijven uit de mobiliteitsbranche. Onder de naam NexTechnician werken zij nu onder één dak samen aan up-to-date en innovatief onderwijs. Florus Roelofsen, voorzitter van zowel MBO College Westpoort als NexTechnician: “Dit unieke onderwijsconcept biedt toekomstperspectief aan zowel de mbo-afgestudeerden als de mobiliteitsbranche.”

Betere aansluiting onderwijs en bedrijfsleven

NexTechnician heeft vijf jaar hard gewerkt aan het onderwijsconcept en de totstandkoming van het nieuwe pand, waarin onderwijs en bedrijfsleven samen werken aan innovatief onderwijs. Dankzij de intensieve integratie binnen de branche sluit het onderwijs beter aan op de praktijk en verbetert de instroom. Dit is erg belangrijk voor de mobiliteitsbranche benadrukt Roelofsen: “Dankzij NexTechnician kunnen wij onze mobiliteitsstudenten laten studeren met de nieuwste apparatuur en helpen bij het vinden van een baan. Zonder ondersteuning van het bedrijfsleven zouden wij dit niet kunnen bieden. De innovaties in de mobiliteitsbranche gaan zo razendsnel dat er in de afgelopen jaren een grote kloof is ontstaan tussen de vraag van het bedrijfsleven en de kennis en vaardigheden van pas afgestudeerde mbo-studenten. Met NexTechnician willen we deze kenniskloof dichten.”

‘Nieuw onderwijsconcept maakt leren leuker’

Daarbij wordt het volgens Roelofsen ook nog eens veel leuker om een opleiding te volgen. “Dankzij de samenwerking met bedrijven uit deze branche zijn onze opleidingen beter voorbereid op een toekomst met bijvoorbeeld elektrische voertuigen. Bedrijven met wie wij samen in NexTechnician zitten, bieden materialen en gastlessen aan. Dit is een unieke gebeurtenis die zorgt voor een continue verbetering van ons onderwijs.” In het nieuwe pand leren studenten vanaf februari 2020 zelfs Zero Emission Bussen repareren. De opleiding Bedrijfsautotechniek ontwikkelt deze opleiding samen met Connexxion en GVB. Het gewenste niveau van technici stijgt, daardoor is ook steeds meer vraag naar havisten. ROC van Amsterdam speelt daarop in met speciale opleidingen. Ook de Gemeente Amsterdam en het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling geloven in het nieuwe onderwijsconcept en hebben dit mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning.

‘De economie draait op goed geschoolde vakmensen’

Marianne Zwagerman luistert de opening op 17 oktober op met haar presentatie ‘De economie draait op goed geschoolde vakmensen’. Marianne is bekend van de gevleugelde uitspraak ‘Ontsnap uit het mutsenparadijs’, boeken en columns op onder andere BNR Radio. Zij zal met haar uitspraken menig gevoelige snaar raken en stof tot discussie geven. Genodigden zijn afgevaardigden uit het onderwijs, gemeente en de mobiliteitsbranche.


Ruim 80.000 studenten in het beroepsonderwijs profiteren

Mbo- en hbo-onderwijsinstellingen weten elkaar steeds vaker en beter te vinden om de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt te verbeteren. Het aantal publiek-private samenwerkingen, waar NexTechnician een voorbeeld van is, groeit. De belangrijkste motivatie voor bedrijven en werkveldpartners om deel te nemen in een pps is in de meeste gevallen de noodzaak tot goed gekwalificeerd toekomstig personeel. Dit blijkt ook uit onderzoek dat NexTechnician heeft gehouden onder haar samenwerkingspartners.

Ander nieuws

Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws Samenwerking beroepsonderwijskolom ICT en Media MBO College Hilversum gaat aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo-mbo-hbo ontwikkelen en uitvoeren. MBO College Hilversum
Bekijk al het nieuws