Later kiezen is óók een keuze. Izone
Veel jongeren vinden het lastig: een opleiding kiezen die bij je past, terwijl je nog jong bent. MBO College Zuidoost, onderdeel van het ROC van Amsterdam, heeft nu een oplossing: het nieuwe mbo-traject Izone. Daar kunnen vmbo’ers, havisten en mbo’ers van alle niveaus terecht voor onderwijs op maat zónder dat zij al een opleiding kiezen. In Izone stellen studenten die keuze uit en krijgen zij hulp om een goede keuze te maken.
 
Keuzestress niet nodig
Veel jongeren vinden het lastig: een opleiding kiezen die bij je past, terwijl je nog jong bent. De keuze is enorm, zowel in opleidingen als in beroepen en werkvelden. Regelmatig starten jongeren aan een opleiding, die niet echt bij hun past. In de Izone ontdekken studenten eerst wie ze zijn en welke richting aansluit bij hun interesses. Ze hoeven nog niet te kiezen. Juist niet. Ze gaan namelijk eerst op onderzoek uit. Door te werken aan verschillende projecten, bedrijven in verschillende werkvelden te bezoeken en te werken aan hun skills. Studenten maken eerst uitgebreid kennis met beroepen en opleidingen. In hun eigen tempo ontdekken zij welke vervolgopleiding en welk werkveld bij hun passen. Dat kan 10 weken duren, maar ook een jaar. Zo komen ze zelf tot een studiekeuze en verschijnen ze gemotiveerd aan de start bij een reguliere opleiding.
 
Onderwijsprogramma op maat
De mbo’ers volgen een onderwijsprogramma op maat. Voor de vakken die zij in de Izone al afronden, krijgen zij in de reguliere opleiding vrijstelling. Ze ontwikkelen hun kennis en vaardigheden die hun een voorsprong geven in de volgende fase van hun studieloopbaan. Tegelijkertijd werken zij aan hun persoonlijke vaardigheden, zoals het vergroten van zelfkennis, zelfstandig denken en handelen, presenteren, discipline. Jongeren kunnen op elk moment starten in de Izone, dus ook als ze vastlopen in hun huidige opleiding. Of dat nu in 4havo is of op het mbo.
 
Opleidingsmanager Janneke Gulen is blij met het nieuwe traject: "Aan jongeren wordt al op jonge leeftijd gevraagd om keuzes te maken voor hun toekomst. De studiekeuze die ze maken is bepalend voor hun verdere carrière. Het komt vaak voor dat jongeren die klaar zijn op het voortgezet onderwijs nog helemaal niet weten wat ze willen worden, of wat voor studie ze willen doen. De kans dat je dan een opleiding kiest die niet bij je past, is groot. Het komt best vaak voor dat jongeren de keuze van hun ouders volgen. En dat is begrijpelijk. Maar voor sommigen leidt de keuze tot frustratie. Het doet iets met je motivatie. Soms leidt het zelfs tot studievertraging of schooluitval. Daarom ben ik trots dat wij starten met de Izone: een plek voor jongeren die zich eerst breder kunnen oriënteren voordat ze een studiekeuze maken. Maar ook voor jongeren die heel breed geïnteresseerd zijn en een gerichte keuze willen maken maar daarin begeleiding kunnen gebruiken. Izone richt zich niet alleen op het maken van een juiste studiekeuze, maar ook op het ontwikkelen van je persoonlijke vaardigheden. Daardoor leer je wie je bent, hoe je zelfstandig denkt, hoe je jezelf presenteert. Allemaal eigenschappen die belangrijk zijn, in je studie, in je werk, in je leven. De Izone is een volledig op maat gesneden oriëntatietraject op jezelf, je talenten en je toekomst!”

Motivatie studenten
Julian (19) komt van een van de VEVA-ICT-opleidingen. Hij was cum laude geslaagd voor zijn mavo-opleiding en voelde zich bij VEVA onvoldoende uitgedaagd: “Ik vind de lessen op school niet spannend. Globaal weet ik wel wat ik wil. In Izone kan ik ontdekken wat er eigenlijk allemaal mogelijk is, richtingen die ik helemaal niet voor mogelijk hield. Ook door mezelf te ontwikkelen, m’n soft skills. Daar is op m’n middelbare school weinig aandacht aan besteed. Ik hoop dus ook zelfstandiger te worden. Ik voel dat dat heel belangrijk is. Misschien word ik wel banketbakker.”
 
Tom (21) volgde een Entree-opleiding (horeca, kapper) en begon daarna aan de opleiding Beveiliger. “Dat is het gewoon niet voor mij. Maar ja, wat dan wel? Ik heb echt géén idee. Bij m’n ouders kan ik hiervoor niet terecht. Ik heb een goed gesprek gehad met de loopbaanadviseur van het LEC en die adviseerde me om naar Izone te gaan. Ik verheug me op de nieuwe start, met nieuwe klasgenoten. De sfeer in de groep is nu al goed. Ik voel dat we van elkaar gaan leren en van de trainers en bedrijven.”
 
Azize (21) moest van haar ouders rechten gaan studeren en advocaat worden. Zelf hoorde ze over een mode-opleiding, die haar wel aansprak en die ze ook is gestart. Toch ging ze twijfelen: “Tot nu toe hebben anderen, bijvoorbeeld mijn ouders, steeds keuzes voor me gemaakt. Ik deed wat zij wilden, om hen niet te kwetsen. Maar ondertussen kwets je jezelf. Ik wil leren zelf keuzes te maken, ontdekken wat ík wil en gelukkig worden.”
 
Sabrina (20) heeft nooit echt nagedacht over wat zij wil worden. Ze volgt nu een opleiding in dienstverlening maar voelt zich daar niet op haar plaats. “Iedereen bedacht iets anders voor me. Hostess, apothekersassistente, schoonheidsspecialiste. Ik raakte in paniek en wist echt niet waar ik naar toe moest. Toen ontdekte ik Izone op internet en dacht yes yes yes. Ik heb het besproken met mijn moeder en zij staat helemaal achter me. Dus heb ik me ingeschreven. Ik gun mezelf een jaar om te vinden wat ik wil.”
 
Anton (16) verruilde zijn vmbo-t-opleiding voor de havo. In havo 4 bleef hij zitten en hij raakte steeds meer ongemotiveerd: “M’n ouders wilden dat ik naar de havo ging, zelf zag ik het mbo veel meer zitten. Dat past beter bij me. Maar ik wilde m’n ouders niet teleurstellen en begon toch op de havo. Je ouders willen je op een bepaalde plaats zien. Het ging niet goed op de havo. Ik ga nu ontdekken wat wel bij me past. Dit is een nieuwe kans voor me. Misschien wordt het wel de beroeps-havo, maar ik wil ook een plan b hebben. Ik ben blij met deze groep. Nu al.”
 
Informatie
Izone is voor álle jongeren met een vmbo-, mavo-, mbo-diploma of een overgangsbewijs naar havo 4. De opleiding is breed opgezet en op maat. De duur van de opleiding kan daarom verschillen van 10 weken tot 1 jaar. Izone is niveauloos: jongeren kunnen er voor niveau 2 t/m 4 terecht.
 
Studenten kunnen zich het hele jaar aanmelden voor de Izone.

AANMELDEN
 
 

Ander nieuws

Nieuws Convenant doorlopend leren Amsterdam getekend De samenwerking tussen het voortgezet onderwijs en het mbo in Amsterdam wordt verder versterkt. Dit is afgelopen vrijdag bekrachtigd in een...
Nieuws Samenwerkingsovereenkomst Plusscholen 2024-2027 ondertekend Afgelopen vrijdag hebben de Amsterdamse wethouder Mbarki en Gaby Allard (Raad van Bestuur ROC van Amsterdam - Flevoland) de...
Nieuws MBO College West start fieldlab voor innovatief labonderzoek MBO College West heeft afgelopen week een fieldlab geopend in het gerenoveerde CDT-gebouw aan de Plesmanlaan 125 in Amsterdam-West. Hier ontstaat...
Bekijk al het nieuws