Minister Van Engelshoven in gesprek met onze studenten
Gistermiddag was het dan zover, de online bijeenkomst met de minister. Zestien​ van onze studenten en vier docenten/opleidingsmanagers van het ROC van Amsterdam - Flevoland gingen in gesprek met de minister.

Namens de Raad van Bestuur sloot Gaby Allard aan bij het gesprek. Ook Adnan Tekin, de nieuwe voorzitter van de MBO Raad, de voorzitter van het JOB en enkele deelnemers vanuit het ministerie waren aanwezig als toehoorder. 

Balans vinden in coronatijd

De minister wilde van de studenten weten hoe het is om te studeren in coronatijd. Wat vind je goed onderwijs en wat lukt wel en wat niet? De studenten gaven aan dat het moeilijker is om je te concentreren en gemotiveerd te blijven in deze tijd. Ook brachten de studenten het zoeken naar balans tussen praktijk en theorie onder de aandacht. De rol van de docent vinden ze met name in deze tijd heel belangrijk. "Acht uur online les krijgen is echt te lang en moeilijk vol te houden."

Een andere student merkte op dat er meer vrijheid en flexibiliteit moet zitten in de online les om het aantrekkelijk te houden. De minister wilde weten of de studenten elkaar ook helpen en of de studenten steun aan elkaar hebben. Een student antwoordde daarop dat dat zeker het geval is en dat haar klas elkaar geregeld ziet. Een andere student vond dat er veel uitstel is door corona waardoor het moeilijk is om te plannen. Dat zou ze graag anders zien. Ook had ze stage gelopen bij de gemeente en voelde zich daardoor afgezonderd van school en vond het reizen moeilijk in de spits in het ov. Een andere student vond het moelijker om een stageadres te vinden.

Begrip van minister

De minister toonde veel begrip en zei dat het tijden zijn met veel onzekerheid en stress voor de studenten. Dat zij er hard aan werkt om extra ruimtes te vinden voor lessen en bezig is met de ontwikkeling in het sneltesten en dat stages haar grootste zorg was. Ze sprak bemoedigende woorden en vertelde door dit gesprek extra gemotiveerd te zijn om haar werk te blijven doen.

Gaby Allard sloot het gesprek af met de strategische lijnen van het ROC van Amsterdam - Flevoland, waar het belang van het behalen van de diploma's binnen de nominale studieduur en het onderhouden van goed contact met de studenten belangrijke onderdelen van zijn. Ze brak een lans voor de studenten en prees hun kracht in weerbaarheid, doorzettingsvermogen en wendbaarheid. Ook benadrukte ze dat het een eretitel is om tijdens corona in staat te zijn om te studeren en je diploma te halen. Want dat vraagt wat van een student. De minister onderschreef deze woorden. “Petje af voor jullie allemaal en heel hartelijk dank voor dit prachtige gesprek.”

Ander nieuws

Nieuws Izone viert jubileum met gastles van Sofyan Mbarki en Constantijn van Oranje Izone bestaat dit jaar vier jaar en dat is gevierd met het Izone Fest bij Izone Zuidoost. De aftrap van Izone Fest is gedaan door wethouder Sofyan...
Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Bekijk al het nieuws