Studenten aan de slag in Rijksmuseum
De studenten volgen verschillende workshops en krijgen een rondleiding in het museum. Ze gaan de komende weken, geïnspireerd door de museumcollectie, in de les aan de slag met hun eigen museumproduct. De ontwerpen worden gepresenteerd als textiel- of behangbedrukking en zijn dit voorjaar te zien in de Teekenschool van het Rijksmuseum.

Carrière binnen de museale sector

'Maken van een Museumproduct' is speciaal ontwikkeld voor de creatieve mbo-opleidingen. Het keuzedeel bereidt studenten voor op een carrière in de museale sector. De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) heeft het keuzedeel officieel geaccrediteerd. Dat is doordoor beschikbaar voor alle mbo-instellingen en voor alle mbo-opleidingen. Hierdoor kan het in heel Nederland worden aangeboden door samenwerkende mbo-instellingen en musea.

"Met de komst van dit keuzedeel hopen wij dat duidelijk wordt wat musea en onderwijsteams voor elkaar kunnen betekenen", aldus Annemies Broekgaarden, hoofd Publiek & Educatie bij het Rijksmuseum. De eerste groep studenten komt van het Jan des Bouvrie College, waar zij opleidingen volgen als interieuradviseur, manager- en verkoopspecialist mode en wonen. Zij laten zich inspireren door schilderijen, beelden en architectuur in en om het Rijksmuseum.

Creatief aan de slag

"Wij hebben het aangedurfd om op korte termijn een uniek lesprogramma te ontwikkelen samen met het Rijksmuseum. Hiermee maken we het mogelijk voor studenten om het ‘maakproces’ voor een opdrachtgever van begin tot eind mee te maken. We nemen de studenten mee om op creatieve wijze tot een museumproduct te komen", vertellen docenten Mode, Caroline Borger en Marjolein Fikken, van het Jan des Bouvrie College.

Competenties als onderzoeken, ontwerpen en zelf maken staan in het keuzedeel centraal. In workshops als 'Patronen in het Rijksmuseum' en 'Dutch Design in de Gouden Eeuw' gaan studenten creatief aan de slag. Na een tussentijdse beoordeling in de klas presenteren zij hun eindproject aan een jury van het Rijksmuseum.

Vakmanschap, ambacht en passie is wat het Rijksmuseum en het mbo bindt. In het mbo worden veel makers opgeleid. Met dit keuzedeel leren de mbo-studenten te kijken door te doen. Oude meesters inspireren jong talent.

Mbo-keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat naast een basis- en profieldeel sinds enkele jaren ook uit keuzedelen. Met een keuzedeel verbreden en verdiepen studenten hun kennis en vaardigheden. Daarmee worden en blijven ze aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt.

Ander nieuws

Nieuws Team MBO College Zuidoost 'Onderwijs team van het jaar' Tijdens het ‘Dit is MBO Ambassadeursgala’ in Apeldoorn is team Helpende Zorg en Welzijn van MBO College Zuidoost uitgeroepen tot &lsquo... MBO College Zuidoost
Nieuws ROC van Amsterdam - Flevoland en windenergiesector werken samen aan duurzaamheidsvraagstuk MBO College Airport
Nieuws Medailleregen tijdens Skills The Finals Studenten ROC van Amsterdam - Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals.
Bekijk al het nieuws