Groeiend Izone krijgt grotere locatie
Izone kreeg in een jaar tijd zeven keer zoveel studenten en het aantal groeit wekelijks, ondanks de beperkingen van de coronacrisis. De vraag naar een intensieve opleidingsoriëntatie onder jongeren is groot en daarmee de behoefte aan klaslokalen.
 
Mbo’ers die in hun huidige opleiding niet op hun plaats zijn, kunnen bij Izone ontdekken welke richting wel bij hen past. Ook vmbo’ers kunnen er terecht. De studenten maken niet alleen kennis met opleidingsmogelijkheden en bedrijven/bedrijfstakken, maar werken ook aan persoonlijke ontwikkeling. 

Eerst snuffelen

“Het aanbod in opleidingen enorm”, zegt Izone-coördinator Nina Maria, “Er is daardoor genoeg keuze, maar het maakt kiezen ook enorm ingewikkeld. Bij Izone mag je als student eerst snuffelen en je kiest pas wanneer je daar klaar voor bent. Dat kan in tien weken zijn, maar je mag er ook een schooljaar over doen.”

Persoonlijk ontwikkelingsplan

De Izone-docenten zijn niet alleen vakdocenten, maar ze hebben ook affiniteit met jongerenwerk en met begeleiden. In coachende gesprekken stellen de studenten samen met hun docent een persoonlijk ontwikkelplan op. Ze maken een portfolio, waarin zij hun opdrachten en hun werkervaring vastleggen. Dat kunnen ze ook in hun vervolgopleiding inzetten.
 
Opleidingsmanager Janneke Gulen over Izone: “Het brengt flexibilisering in het reguliere beroepsonderwijs. Die vernieuwing is nodig. Jongeren maken niet altijd meteen de goede keuze voor een opleiding. Dat hangt vaak samen met hun levensfase. In Izone leer je veel over jezelf en over je interesses en talenten. Pas als je weet wie je bent, kun je een gerichte keuze maken.”

Opleidings- en beroepsoriëntatie

De studenten van Izone zijn tussen de 15 en 25 jaar. Er zijn verschillende trajecten die ze kunnen doorlopen: de basale route, de ondernemersroute en de kwalificerende route. Opleidings- en beroepsoriëntatie staat in alle drie centraal. Het verschil zit in ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden, de focus op ondernemerschap en de mogelijkheid om examens te doen in bepaalde vakken. Switchen tussen de routes kan ook.

Nieuwe locatie

“Izone op de nieuwe locatie is een broedplaats van sociale innovatie en van vernieuwend onderwijs. Studenten doorlopen individuele trajecten, leren verder kijken dan hun eigen wereld en krijgen coaching”, vertelt Gulen: “We zijn blij met deze nieuwe locatie en de steun en betrokkenheid vanuit de gemeente Amsterdam. Samen met Stadsdeel Zuidoost, de ‘buurt’, het jongerenwerk en lokale ondernemers helpen we niet alleen onze jongeren, maar werken we ook aan een krachtig Zuidoost.”
 

Ervaringen van Izone-studenten

In het gesprek met Izone-studenten Dielan en Sion overheerst het gevoel van opluchting. Dielan volgde drie andere opleidingen en werkte al mee in het bedrijf van haar familie. Toen werd ze ernstig ziek en kon ze niet terug naar haar oude opleiding. “Toen vond mijn moeder de informatie over Izone, dat je je daarin breed oriënteert. De coaching en de persoonlijke begeleiding helpen me. In september start ik met Vakman Ondernemer bij MBO College Zuidoost.” Breed glimlachend vervolgt ze: “Ik heb een capaciteitentest gedaan en ben aangenomen. Dan kan ik verder met het bedrijf en heb ik de kennis daarvoor. Of kan ik iets voor mezelf beginnen.”
 
Ook Sion is blij. Hij kwam zeven maanden geleden uit Suriname en was net te laat om zich in te schrijven voor de opleiding Aviation op de HvA. “Ik ben ontzettend blij dat ik door Izone een zinvolle invulling aan mijn jaar kan geven. Ik leer heel veel over mezelf en over andere beroepen, waar ik nooit aan heb gedacht of van had gehoord. Doordat ik daar kennis mee maak, krijg ik voor mezelf de bevestiging dat ik met Aviation een goede keuze maak. Dat geeft me rust.”
 

Ander nieuws

Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws Samenwerking beroepsonderwijskolom ICT en Media MBO College Hilversum gaat aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo-mbo-hbo ontwikkelen en uitvoeren. MBO College Hilversum
Bekijk al het nieuws