MBO College Airport start vierjarige drone-opleiding
MBO College Airport wil zich ontwikkelen tot een volwaardig recruitmentcentrum voor de drone-industrie en bedrijven die drones gebruiken in hun bedrijfsactiviteiten. De school heeft in april 2021 zijn drone-activiteiten verhuisd naar Unmanned Valley – het fieldlab voor sensorgerelateerde technologieën en toepassingen op voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk. Vanaf schooljaar 2021-2022 start een vierjarige BOL drone-opleiding Drone Engineering & Operations. MBO College Airport is hiermee de eerste mbo-instelling die een dergelijke opleiding aanbiedt.

MBO College Airport leidt al sinds 1936 studenten op voor vliegtuigtechniek. Sinds 2017 kunnen studenten zich specialiseren via de keuzedelen dronetechniek en droning toepassingen. Inmiddels volgen op jaarbasis circa 200 studenten vliegtuigtechniek, ICT-applicatieontwikkeling en media deze keuzedelen. Sinds kort is MBO College Airport ook door de overheid erkend als opleidingsinstelling en gecertificeerd als zgn. ‘ROC Operator’. Hierdoor is de school bevoegd om studenten op te leiden tot professioneel dronepiloot en hen daarin te examineren. Zij mogen met het te verkrijgen Europees Dronebewijs commerciële opdrachten uitvoeren, inclusief experimentele drone-operaties binnen heel Europa.

Unieke opleidingsmogelijkheden

“In tal van sectoren zijn drones niet meer weg te denken en met de voortdurende technologische ontwikkelingen zal de hoeveelheid innovatieve dronetoepassingen de komende jaren sterk toenemen. Wij merken nu al een groeiende behoefte aan goed opgeleide vakmensen en willen daarom de huidige opleidingsactiviteiten verder ontwikkelen tot een volwaardige publiek-gefinancierde driejarige drone-opleiding, de eerste in Nederland. MBO College Airport is vanuit het domein luchtvaart bij uitstek geschikt om deze opleiding vorm te geven”, zegt Ivo van Oosterhout, directeur Bedrijfsvoering & Innovatie van MBO College Airport.

“Wij zetten nadrukkelijk in op co-creatie zodat studenten de beste kwalificaties hebben als zij hun diploma halen. De verhuizing naar Unmanned Valley is daarom logisch en ik verwacht dat ons drone-onderwijs hiermee een enorme boost krijgt. De mogelijkheden zijn hier namelijk uniek: de samenwerking met allerlei spelers in de keten, de koppeling theorie en praktijk, alles rondom het ontwerpen, bouwen, programmeren en onderhouden van drones en het kunnen uitvoeren van drone-operaties kan goed aan bod komen. Ons onderwijs zal relevanter, realistischer en uitdagender worden, waarbij we in het verlengde hiervan bijdragen aan de sociale acceptatie van professioneel dronegebruik.”

Mbo’ers essentieel voor ontwikkeling drone-innovaties

“MBO College Airport zoekt heel nadrukkelijk de kruisbestuiving en wisselwerking met het werkveld. Docenten en studenten willen onderdeel zijn van de laatste technologische ontwikkelingen en toepassingen. Met de komst van MBO College Airport verbreden we onze aansluiting met het publiek onderwijs en halen we de werknemers van de toekomst hierheen. Dit is goed voor het Unmanned Valley-ecosysteem en de Nederlandse dronesector”, aldus Theo de Vries, programmamanager van Unmanned Valley.

“Innovatie ontstaat daar waar mensen elkaar tegenkomen, stimuleren en samenwerken. Goed opgeleide mbo’ers zijn hierbij van groot belang. Met hun hoofd en handen kunnen zij flink bijdragen aan innovatiekracht. Enerzijds door hun bijdrage aan de ontwikkeling van innovatieve technologieën en toepassingen, anderzijds doordat ze in allerlei sectoren met vernieuwende dronetoepassingen aan slag gaan."

Unmanned Valley is een initiatief van de TU Delft en gemeente Katwijk, en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdrages van het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie Zuid-Holland, ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De eerste bedrijven, allen actief op het gebied van aerospace, drones en sensoren, hebben zich inmiddels op Unmanned Valley gevestigd. Op termijn moet Unmanned Valley uitgroeien tot een broedplaats voor hightech bedrijvigheid.

1) Op dit moment zijn 8 bedrijven door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) erkend als opleidingsinstelling.
 

Ander nieuws

Nieuws Student Julius Tromp beste kok bij internationale Skills-wedstrijden Julius Tromp, student koken bij het ROC van Amsterdam - Flevoland, is vorige week op internationaal niveau uitgeroepen tot 'de beste kok'. MBO College Centrum
Nieuws Urban Sport Trainer wint challenge Mboin2030 De opleiding Urban Sport Trainer, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland is, samen met partner en onderwijsadviesbureau Libereaux, een van... MBO College Zuid
Nieuws Yvette Barewijk is ‘Duurzame docent in het mbo 2022’ Op 23 november was in Pakhuis de Zwijger de uitreiking voor ‘Duurzame docent 2022’. Yvette Barewijk, docent Mode bij MBO College... MBO College Hilversum
Bekijk al het nieuws