Nieuwe samenwerking biedt stageplaatsen in modesector
Naaiatelier Mailey’s in Amsterdam en de modeopleidingen van het ROC van Amsterdam hebben zestien modestudenten een stageplaats kunnen geven. Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) heeft beide partijen met elkaar in contact gebracht om op die manier, hopelijk ook op de lange termijn, een stageplaats te bieden aan modestudenten. Gisterochtend vond de kick-off plaats bij MBO College Zuid.
 
Volgens de eigenaar van Mailey’s, Melih Tükenmez, is dit een uniek voorbeeld omdat het een project is dat studenten in staat stelt de studie af te ronden in coronatijd. Daarnaast kan het project iets betekenen voor de toekomstige arbeidsmarkt. Studenten werken in zijn atelier aan een stageopdracht en ontwikkelen daarmee hun skills die ze later kunnen toepassen bij het zoeken naar hun echte baan. Hij wil studenten vooral helpen vanwege de stagetekorten in de modesector. Zo krijgen ze, ondanks de crisis, toch een mooie carrièrestart.
 
Jeroen Aakster, BPV-coördinator Mode bij MBO College Zuid, kan dit alleen maar onderstrepen. Hij benadrukt dat het mooi zou zijn als dit landelijk wordt opgepakt, bijvoorbeeld door gemeentelijke subsidiëring of door sponsoring door het bedrijfsleven. “Op die manier helpen we studenten blijvend aan een mooie praktijkervaring”, aldus Aakster.
 

Door samenwerking snelle invulling geven aan tekorten

In de modesector is een groot tekort aan stageplaatsen. SBB heeft op basis van de tekorten in de regio daarom de eerste stappen gezet richting Mailey’s om te kijken naar extra stageplaatsen. Vanaf augustus 2020 is Mailey’s een erkend leerbedrijf en sindsdien heeft het bedrijf ervaring met het begeleiden van mbo-studenten. Doordat SBB heeft voorzien in de gesprekken tussen Mailey’s en de roc’s, is dit project tot stand gebracht.
 
SBB zorgt ervoor dat het project voldoet aan alle kerntaken en dat het project, met de bijbehorende werkprocessen, binnen de verschillende niveaus goed uitvoerbaar zijn. De begeleiding van de studenten is goed geborgd, omdat die op maat wordt gegeven op basis van de behoefte van de student.
 

Een oproep aan leerbedrijven: ‘toekomstige sterspelers hard nodig’

Het initiatief is uniek te noemen. Melih onderstreept het grote belang van praktijkervaring als aanvulling op de theorie. Zeker door de crisis blijft die praktijkervaring vaak uit. Hij doet dan ook een oproep aan leerbedrijven om studenten goede praktijkervaring te bieden: “We hebben de toekomstige sterspelers hard nodig, ik ben blij dat we dit hebben weten te creëren.” Mbo-studenten zijn van grote meerwaarde voor het leerbedrijf, zo leren ze niet alleen van hun praktijkopleider maar ook andersom. Melih krijgt een impuls van de studenten vanwege hun enthousiasme en leergierigheid.
 

Studenten van verschillende niveaus, maar ook bovensectoraal

De zestien studenten gaan zich onder andere bezighouden met het design en de productie van hoodies. De studenten komen van verschillende niveaus. Zowel op MBO College Zuid en MBO College Hilversum, waar de verschillende opleidingen worden gegeven, wordt samengewerkt om de praktijkervaring aan te bieden voor beide colleges. Bovendien doen studenten van verschillende niveaus en opleidingen mee aan dit project. Zo leren de niveau 4-studenten van de niveau 2-studenten en vice versa.
 
Bij dit project kijken SBB, de colleges en Mailey’s verder dan alleen de modesector. Zo kunnen de gemaakte producten op de markt komen. Daar komen verschillende dingen bij kijken, zoals de marketing en communicatie rondom het product en het bouwen van een website voor de verkoop. Vanuit SBB is daarom een verbinding gemaakt met MBO College Amstelland. Een aantal studenten Marketing & Communicatie werken mee aan dit project.
 

Duurzame inzetbaarheid bij sociaal-maatschappelijke projecten

Volgens de betrokkenen is dit initiatief een mooi project om ook in de toekomst invulling aan te geven. Daarbij is de duurzame en sociale kant belangrijk. Denk aan sociaalmaatschappelijke projecten waarbij bijvoorbeeld gemeentehoveniers gekleed worden. Zo blijft er voor stagiairs een constante gang voor stageopdrachten. Een tweeledige oproep, aan bedrijfsleven om stagiairs te plaatsen en de scholen om creatief om te gaan met stageopdrachten.
 
De stageopdracht voor de studenten duurt drie maanden. Op 28 mei aanstaande vindt een tussenevaluatie plaats en op vrijdag 9 juli wordt de opdracht afgerond.
 

Ander nieuws

Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws Samenwerking beroepsonderwijskolom ICT en Media MBO College Hilversum gaat aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo-mbo-hbo ontwikkelen en uitvoeren. MBO College Hilversum
Bekijk al het nieuws