Studenten MBO College Centrum doen ervaring op bij de RAI
Drie dagen in de week komen zestien studenten van verschillende niveaus naar de RAI om ervaring op doen. Ze krijgen in een professionele omgeving les van hun eigen docenten en worden daarnaast begeleid door twee chefs van de RAI, met een erkend leermeester bevoegdheid. Denken in mogelijkheden is wat de keuken van de RAI in deze tijd draaiende houdt volgens Rientz Mulder, de executive chef van RAI Amsterdam. “Het ROCvA zocht ruimte en praktijkervaring én wij hebben dat nu beschikbaar, de link was snel gemaakt. We onderzoeken nu of we deze leerervaring kunnen uitbreiden naar meer dagen per week of voor andere studierichtingen. Op deze manier worden de keuken en onze expertise in deze barre tijd waardevol benut”, aldus Mulder.
 
"Wij hebben de samenwerking met de RAI opgezocht, zodat ook hier onze studenten in veilige omstandigheden, binnen het bedrijfsleven, kunnen werken aan hun praktische vaardigheden. Op deze manier beperken we leerachterstanden van onze studenten en kunnen we ze verder op weg helpen naar hun praktische examen. We zijn heel blij met de mogelijkheden die de RAI ons hier biedt", vervolgt Peter Strijdonk, opleidingsmanager bij MBO College Centrum, onderdeel van het ROC van Amsterdam.
 
Wekelijkse maaltijd voor dak- en thuislozen
Het sociale gezicht van de koks van RAI Amsterdam gaat verder. Onder de titel ‘Hartverwarmend Amsterdam’ zetten de koks van de RAI zich in voor de stad. Wekelijks bereiden zij een warme maaltijd voor honderd dak- en thuislozen in Amsterdam. Zij maken gebruik van de diepvriesvoorraden die door de corona-situatie niet op tijd in de business van de RAI verwerkt kunnen worden. De soepbus van het Leger des Heils deelt deze warme maaltijden vervolgens uit op drie locaties in Amsterdam. 
 
Mulder is blij dat zij op deze manier ook de samenwerking met het Leger des Heils weer kunnen herpakken. “Het zware winterweer hakte er behoorlijk in en maakt het leven op straat in Amsterdam onmogelijk. Om de moeilijk te vinden doelgroep te benaderen heeft het Leger des Heils een beroep gedaan op onze samenwerking. Voor corona leverden we ook wekelijks voedsel aan een locatie en aan de soepbus van het Leger des Heils. Door coronamaatregelen moesten we daarmee stoppen. Nu is het belang van een warme maaltijd noodzakelijk en kan het zelfs levens redden. We helpen onze partner daarom graag. Samen komen we de winter door”, aldus Mulder.

Samenwerking lokale partners uitgebreid
Op initiatief van Mulder wordt de samenwerking met lokale partners steeds verder uitgebreid. “We werken veel samen met lokale Amsterdamse leveranciers. Deze hebben vaak een biologische of sociale focus. We verwerken steeds meer versproducten uit de regio. Het idee hierachter is om de veelal internationale RAI-bezoekers met meer biologisch en lokaal eten de ‘smaak van Amsterdam’ mee te geven. Bovendien zijn deze veelal kwetsbare leveranciers geholpen met de afname van de RAI en wordt er op transport bespaard, want de aanvoerlijnen zijn kort”, zegt Mulder. 
 
Echter blijven door de corona-situatie de internationale RAI-bezoekers thuis, maar dit houdt de koks van de RAI niet tegen. Mulder: “We zoeken continu naar wat we wel kunnen doen met onze expertise, producten en faciliteiten, voor de stad en zeker ook voor onze partners en lokale leveranciers. Zo hebben we onder andere tomatensoep gemaakt van de tomaten van de stadskwekerij Osdorp en kippensoep van rondeelkippen. Beide soepen zijn gemaakt voor zorgboerderij Hogerlust, die de soepen weer kan verkopen. Zo ondersteunen we zowel de lokale leveranciers als de zorgboerderij.”

Ander nieuws

Nieuws Izone viert jubileum met gastles van Sofyan Mbarki en Constantijn van Oranje Izone bestaat dit jaar vier jaar en dat is gevierd met het Izone Fest bij Izone Zuidoost. De aftrap van Izone Fest is gedaan door wethouder Sofyan...
Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Bekijk al het nieuws