Studenten ROC van Amsterdam helpen horeca vooruit in coronatijd
De Corona Challenge is een talentontwikkelingstraject voor tien mbo-studenten van MBO College Centrum, die een opleiding op het gebied van de Horeca, de Bakkerij of het Toerisme & Recreatie (niveau 2 t/m 4) volgen. Het traject beslaat vijf bijeenkomsten in het voorjaar van 2021. Daarbij staan zowel de inhoudelijke uitdaging als de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers centraal. Met de Corona Challenge bieden Stichting MBO Talent en MBO College Centrum de deelnemende mbo-studenten op een on-schoolse manier een nieuw perspectief op de coronacrisis.

Tijdens het traject herkennen de deelnemers dat een crisis zoals corona ook kansen biedt voor de verhoging van creativiteit en veerkracht – voor hen als individu’s, maar ook voor de sector waar zij voor worden opgeleid. Dit inzicht is cruciaal voor een wendbaar en veerkrachtig arbeidsleven. Zo ontwikkelen de deelnemers de motivatie en het zelfvertrouwen voor hun school- en werkende carrière in de komende coronatijd en daarna. “De interactie met het team van Scheepskameel was heel leerzaam. Ik besef me nu pas hoe erg restaurants tijdens de coronacrisis aan het struggelen zijn. Maar het geeft ook hoop om te zien dat zij in de crisis overlevingsstrategieën hebben ontwikkeld”, aldus eerstejaarsstudent Kok niveau 2, Vishaal Basdew.

Het programma
Tijdens de helft van de sessies werken de studenten in kleine groepen aan een challenge van een gerenommeerd Amsterdams horecabedrijf, het restaurant Scheepskameel. De opdracht is om scenario’s te schetsen hoe Scheepskameel langdurig de ‘lessons learnt’ uit de coronacrisis kan blijven inzetten om ná de pandemie succesvoller te kunnen zijn dan ooit. Hierin worden de studenten begeleid door Bob Kaasenbrood, de eigenaar van het restaurant, die als ‘rolmodel’ inzicht geeft in de coronastrategie van de onderneming. In workshops over ‘Productief brainstormen’ en ‘Succesvol pitchen’ geven medewerkers van de Stichting MBO Talent de studenten concrete tools voor de uitwerking en presentatie van concrete oplossingen voor de opdracht in de subgroepen. In een feestelijke laatste sessie presenteert elke groep haar scenario aan een groot publiek van medewerkers van het partnerbedrijf, docenten, familieleden en vrienden, en wordt er een prijs voor de beste oplossing uitgereikt. De andere helft van de sessies is gewijd aan de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers tijdens het traject en daarna. Hierbij reflecteren de deelnemers in kleine groepen over hun huidige situatie, en schetsen zij droomscenario’s voor hun (professionele) toekomst op de middellange en lange termijn.

Skills-paspoort
Aan het eind van het traject krijgen alle studenten een certificaat. Dit certificaat is meer dan een deelnamebewijs: het is opgebouwd als een ‘Skills-paspoort’. Het ‘Skills-paspoort’ geeft een overzicht van de precieze vaardigheden die een student tijdens de MBO Talent Track – Corona Challenge heeft opgedaan. Het ‘Skills-paspoort’ biedt de studenten een tastbaar bewijs voor hun motivatie en talent dat zij aan hun sollicitatiebrieven voor stage- of werkplekken kunnen toevoegen. Door de deelname aan de MBO Talent Track – Corona Challenge komen mbo-studenten in contact met gelijkgestemde medestudenten vanuit andere opleidingsrichtingen en -niveaus.

Over de Stichting MBO Talent
De Stichting MBO Talent is één van de oplossingen van de Nationale DenkTank (NDT) 2020. De NDT verzamelt elk jaar een groep jonge academici die zich over een maatschappelijk relevant vraagstuk buigen en hier concrete oplossingen voor ontwikkelen. In 2020 was dit het perspectief van mensen met een mbo-opleiding in de Nederlandse samenleving. Om de onderwaardering en het gebrek aan kansen voor mbo-studenten tegen te gaan hebben de DenkTank-leden op basis van input van mbo-studenten en onderwijsprofessionals en een breed onderzoek het MBO Talent Track ontwikkeld. Na afloop van de NDT hebben zij in januari 2021 de Stichting MBO Talent opgericht om onze visie te verwerkelijken om hét talentontwikkelingsprogramma voor mbo-studenten in Nederland te worden. Meer informatie: mbotalent.com

Over het ROC van Amsterdam
Het ROC van Amsterdam (ROCvA) verzorgt (v)mbo-opleidingen in nagenoeg alle beroepsrichtingen - van vliegtuigmonteur en banketbakker tot hotelmanager en verpleegkundige. Het ROC van Amsterdam is zeer innovatief en heeft nauwe banden met het werkveld. Intensieve samenwerking is er met onder andere Schiphol in de Luchtvaart Community Schiphol en het Johan Cruyff College voor topsporters. De Frank Sanders Akademie is een van de bijzondere onderdelen van het ROCvA, gespecialiseerd in musicalonderwijs. Er zijn vestigingen in Amsterdam, Amstelveen, Hilversum en Hoofddorp. Het ROC van Amsterdam behoort tot de 42 roc’s die ons land telt en werkt nauw samen met het ROC van Flevoland.

Ander nieuws

Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws Samenwerking beroepsonderwijskolom ICT en Media MBO College Hilversum gaat aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo-mbo-hbo ontwikkelen en uitvoeren. MBO College Hilversum
Bekijk al het nieuws