Burgemeester Halsema brengt bezoek aan MBO College Zuidoost
Burgemeester Halsema nam samen met host Howard Komproe plaats op het podium, waarna de aanwezige tweede- en derdejaars HTV-studenten hun vragen konden stellen. Voor geïnteresseerden die er niet bij aanwezig konden zijn, was het gesprek te volgen via een livestream.

Omgaan met negatieve opmerkingen
De eerste vragen gingen over het omgaan met negatieve opmerkingen. “Ik krijg ook best wat complimentjes hoor”, lacht Halsema. “Ik vind negatieve opmerkingen vooral erg als het heel persoonlijk wordt. Uiteindelijk hoort het bij het werk wat ik doe. Mensen moeten je, bij mij meer dan bij handhavers, op dingen kunnen bekritiseren. Maar het moeilijkste aan deze tijd is dat mijn kinderen veel negatieve commentaar krijgen. Tegen mij mogen ze alles zeggen, maar van mijn kinderen moeten ze afblijven.”

Dicht bij de mensen
Halsema vertelt dat het nooit haar droom was om burgemeester te worden. Sterker nog: toen ze jong was wilde eigenlijk ze actrice worden, al bleek ze geen acteertalent te hebben, en later docent. Per toeval is ze de politiek ingegaan. Na een jarenlange carrière in de landelijke politiek is ze burgemeester geworden, iets waar ze met enthousiasme over praat. “Ik woon al vijfentwintig jaar in Amsterdam en houd echt van de stad. Er wonen zo veel verschillende mensen van verschillende afkomsten. Dat hoort ook echt bij Amsterdam. Als burgemeester mag je nadenken over grotere problemen, zoals discriminatie en racisme. Je staat hierdoor dicht bij de mensen.”

Helden van onze stad
Na meer over haar rol als burgemeester te hebben verteld, ging het gesprek over handhaving. Een student vroeg zich af of geweldpleging tegen hulpverleners niet hoger gestraft moet worden. “Dit is al zo, maar misschien gebeurt het niet zo vaak. En is dat het probleem”, legt Halsema uit. “Jullie zijn de helden van onze stad. Zoals jullie mensen met respect behandelen, moeten jullie ook met respect behandeld worden.” Een andere student vroeg hierop waarom handhavers geen wapens krijgen, zoals een wapenstok en pepperspray. Halsema vertelt dat hier nu mee wordt geëxperimenteerd, maar staat er zelf nog dubbel in. “Ja, want je kunt je als handhaver beter verdedigen. Nee, want het gebruik van geweld leidt altijd tot meer geweld. Handhavers moeten meer worden beschermd door de politie.”

Een stad die alle kleuren helpt
Het gesprek werd afgesloten met een aantal vragen over inclusie en diversiteit. “Veel jongeren van kleur hebben het gevoel dat politie en handhavers tegenstanders zijn en dat ze worden opgepakt op basis van etnisch profileren. Het zijn vaak oudere, traditionelere organisaties waar discriminatie vaak voorkomt. In Amsterdam is zestig à zeventig procent van de jongeren van kleur. Onze stad is een stad die alle kleuren helpt. De politie en andere organisaties weerspiegelen dat nog te weinig”, aldus Halsema. Ze legt uit dat ze graag een mbo-4 opleiding ‘Levensredder’ zou willen zien. “Het is nu vaak moeilijk voor jongeren om te zeggen ‘ik ben bij de politie’, omdat hun vrienden slechte ervaringen hebben met de politie. Het is heel goed als er iets komt voor een allrounder.” Burgemeester Halsema gaf aan dat ze graag nog een keer langskomt om het uitgebreider over deze onderwerpen te hebben.
 

Ander nieuws

Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws Samenwerking beroepsonderwijskolom ICT en Media MBO College Hilversum gaat aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo-mbo-hbo ontwikkelen en uitvoeren. MBO College Hilversum
Bekijk al het nieuws