Modeopleiding MBO College Hilversum kiest voor duurzaamheid
Met het zilveren certificaat heeft MBO College Hilversum vijf van de zeven stappen doorlopen van Eco-Schools. Nu volgt de stap naar het hoogst haalbare, de Groene Vlag. “Daarvoor moeten ook de onderwijsprogramma’s zelf verduurzamen”, vertelt Mascha van Zijverden, opleidingsmanager Mode. “Een gouden kans. In elk beroep hebben onze studenten met dat thema te maken.” Mascha schreef teen manifest om de modeopleidingen in heel Nederland te verduurzamen: “De mode-industrie staat in de top drie van meest vervuilende industrieën ter wereld. Daar kunnen en moeten we dus echt het verschil maken. Het onderwerp leeft ook erg onder modestudenten. We gaan dan ook samen met een groep studenten aan de slag om ons hele onderwijs hierop in te richten.”

Duurzame modemerken
Rosa Mulder, student Junior Fashion Designer, merkt dat duurzaamheid erg leeft bij haar medestudenten. “DIY (van oude kleding iets nieuws maken, red.), is heel populair onder studenten. Stageplekken bij duurzame modemerken als Reconstruct, dat al zijn streetwearontwerpen van restmaterialen maakt, en Denim City, dat duurzame jeans maakt, zijn het meest gewild. Mensen die nu aan de top van de modebedrijven staan, verwachten van onze generatie dat wij de kennis hebben om duurzaam te ontwerpen en te produceren.”

Verder verduurzamen
Als secretaris van de studentenraad zette Rosa zich al in voor vergroening van het college. Daarom is ze nu ingehuurd door het college als ‘aanjager’. Jörgen Koelemeij, directeur bij MBO College Hilversum: “We hopen dat Rosa ons kan helpen die felbegeerde Groene Vlag te halen en andere opleidingen ondersteunen hun programma’s verder te verduurzamen.” Challenges werken altijd goed. “Vorig jaar hebben eerstejaars studenten in hun lesvrije week meegedaan aan een duurzaamheidschallenge. Een van de winnende ontwerpen was een jurk gemaakt van oude waszakken. Dit jaar gaan we weer een stap verder om duurzaamheid op de kaart te zetten.”

Een schone en eerlijke mode-industrie
De eerste lichting studenten die een modeopleiding volgt die volledig in het teken van duurzaamheid, inclusie, fair fashion en ethisch ondernemen staat, is net begonnen. Studenten krijgen modules als My Fashion Footprint, Journey of the Jeans en leren hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een schone en eerlijke mode-industrie. “We zijn op zoek gegaan naar samenwerking met partners die zich richten op circulaire mode”, vertelt Mascha. “Stichting Technotrend wil duurzaam onderwijs stimuleren. Zij ontwikkelden een module Circular Skills voor ons. In het keuzedeel ‘Duurzaamheid in beroep’ moeten studenten onder meer onderzoeken hoe ‘groen’ hun stageadres al is.”

Deze stappen samen met het verduurzamen van het gebouw zorgen er hopelijk voor dat er in 2025 een Groene Vlag op het dak van MBO College Hilversum prijkt. “Het liefst zijn we dan ook CO2-neutraal”, aldus Jörgen.

Ander nieuws

Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws Samenwerking beroepsonderwijskolom ICT en Media MBO College Hilversum gaat aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo-mbo-hbo ontwikkelen en uitvoeren. MBO College Hilversum
Bekijk al het nieuws