Richtlijnen stages bekrachtigd tijdens Schiphol Stageconferentie op MBO College Airport
Schiphol is een prachtige plek om te leren én te werken. Dit biedt kansen voor studenten om hun luchtvaartdroom waar te maken. Bedrijven zitten te springen om goed opgeleid talent en een stage is de ideale brug tussen leren en werken. Maar: hoe zorgen we ervoor dat leren echt centraal staat tijdens de stage en dat werken op Schiphol voor aspirant-werknemers ook een prettige en veilige tijd is? Dat was de vraag die op 23 maart centraal stond tijdens de eerste Schiphol Stageconferentie op MBO College Airport.

De studentenraad van MBO College Airport heeft het initiatief genomen voor deze conferentie. Verschillende betrokken partijen werden uitgenodigd om in gesprek te gaan met elkaar. Denk hierbij aan stagebedrijven, studenten, stagebegeleiders, docenten, coaches, werkbegeleiders, vakbond CNV, het management van de stagebedrijven en scholen. Tijdens de conferentie gingen zij constructief met elkaar in gesprek over wat goed gaat en wat beter kan met betrekking tot stages.

Diverse werkgevers op Schiphol waren aanwezig, zoals KLM, Swissport, Viggo, Aviapartner, HMSHost en Axxicom. Onder begeleiding van een moderator konden de aanwezigen reageren op verschillende stellingen die naar voren waren gebracht door studenten. Dit leverde waardevolle gesprekken op over zaken als: onboarding van een stagiair(e), werkbelasting, begeleiding, nachtdiensten, verlof en reiskostenvergoeding.
 

Stage Guidelines

De conferentie werd afgesloten met de ondertekening van de Stage Guidelines. Deze richtlijnen zijn opgesteld om te zorgen dat kwalitatief hoogwaardige stages op Schiphol zijn geborgd. Studenten, bedrijfsleven en scholen gaan samen waarmaken dat dit op Schiphol de nieuwe norm wordt; een extra Schiphol-erkenning. Namens de studentenraad ondertekende Quinthijn van Schijndel (voorzitter Studentenraad MBO College Airport) de Guidelines. Albert-Jan Krikke (directie MBO College Airport en MBO College Amstelland) en Francien David (directeur Luchtvaart Community Schiphol) tekenden namens de scholen en de bedrijven.

De Stage Guidelines zijn tot stand gekomen in samenwerking met onderwijs, (stage)bedrijven op Schiphol, aangesloten bij het netwerk van LCS, en op basis van interviews met (ex)-stagiair(e)s op Schiphol. Ook Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en de MBO Raad hebben een bijdrage geleverd.
 

Meldpunt stages

Ook is een meldpunt geopend waar een stagiair(e) melding kan doen wanneer de Stage Guidelines overtreden worden. Dit meldpunt komt bij Luchtvaart Community Schiphol (LCS). Het meldpunt is hier te vinden en via de button op de homepage van LCS.
 

Ander nieuws

Nieuws Izone viert jubileum met gastles van Sofyan Mbarki en Constantijn van Oranje Izone bestaat dit jaar vier jaar en dat is gevierd met het Izone Fest bij Izone Zuidoost. De aftrap van Izone Fest is gedaan door wethouder Sofyan...
Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Bekijk al het nieuws