Izone werkt aan beter onderwijs
Nina Maria, opleidingsmanager bij Izone, zet zich samen met het team van Izone in om zoekende studenten te helpen met het vinden van hun talenten en interesses, zelfontwikkeling en kwalificering. Izone doet dit niet alleen, maar samen met verschillende bedrijven, vrijwilligers en andere stakeholders. Een mooi voorbeeld van sociale innovatie.

Veel jongeren vinden het lastig om een opleiding te kiezen die bij ze past. Vmbo’ers, havisten en mbo’ers van alle niveaus kunnen bij Izone terecht voor onderwijs op maat, zonder dat zij al een opleiding kiezen.
Nina vertelt: “Izone is net drie maanden voordat de coronapandemie uitbrak gestart. We begonnen in de aula van MBO College Zuidoost met slechts een klas. Het idee was om het onderwijs op een andere manier in te vullen, waarbij het meer draait om ervaring opdoen dan om traditioneel leren.”

Inmiddels heeft Izone meerdere locaties en klassen. “We willen studenten helpen bij het ontdekken van hun interesses en koppelen alles wat we doen aan een opleiding”, vertelt Nina. Wat Izone onderscheidend maakt zijn de docentencoaches en het flexibele instroombeleid. Hierdoor krijgen alle studenten een-op-een coaching en bepalen ze zelf hun leerroute. “Daarnaast werken we ook nauw samen met ouders en bedrijven die we betrekken bij het onderwijsproces”, aldus Nina.

Fight for your Future

In 2023 heeft Nina zich samen met haar team beziggehouden met verschillende initiatieven om studenten te ondersteunen en hun kansengelijkheid te verbeteren. “We hebben een speciale connector in het team, die zich heeft gericht op het verbinden met bedrijven waar studenten kunnen meelopen”, vertelt Nina. “Zo kunnen studenten op een laagdrempelige manier een kijkje nemen bij verschillende soorten organisaties, waar ze anders misschien nooit binnen waren gekomen.”

Daarnaast heeft Izone het ‘Fight for your Future’ programma ingekocht van de gemeente Amsterdam om studenten weerbaarder te maken. “Je merkt dat er veel jongeren zijn die extra ondersteuning nodig hebben, omdat het niet zo goed met ze gaat. Denk aan depressies, sociale uitdagingen, agressieproblemen en prestatieproblemen. Dit programma kan hen daarbij helpen.” Tijdens het programma volgen de studenten fysieke activiteiten zoals kickboksen. Ze combineren dit met lessen over het omgaan met tegenslagen en leren over hun valkuilen. “Het is de bedoeling dat de studenten van deze lessen energie krijgen om aan de slag te gaan met hun persoonlijke ontwikkeling en toekomst”, vertelt Nina.

Blik op de toekomst

“Dit is vers van de pers”, vertelt Nina. “Izone gaat haar krachten bundelen met M-Jaar, wat voorheen bij ROC TOP hoorde.” M-Jaar is er voor leerlingen die met een diploma het vmbo verlaten en nog niet weten wat ze daarna willen doen. Een soort tussenjaar. Niet om te werken of te reizen, maar om er op school achter te komen: ‘wat kan ik, wat wil ik’? “Door samen te werken met M-jaar kunnen we een oriëntatieprogramma aanbieden dat uiteindelijk leidt tot een diploma op niveau 2”, aldus Nina.

‘Het onderwijs mag sexier’

Op de vraag of Nina nog tips heeft voor collega’s die ook meer willen investeren in sociale innovatie antwoordde ze: “Zeker! We moeten kijken naar het klassieke onderwijsaanbod en overwegen hoe we het moderner en persoonlijker kunnen maken. Studenten veranderen en docenten horen ruimte te krijgen om meer te worden dan alleen kennisoverdragers. Het onderwijs mag wat 'sexier' worden, met meer passie en plezier. We moeten van elkaar leren, delen en samenwerken om het onderwijs te blijven verbeteren.”
 

Ander nieuws

Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws Samenwerking beroepsonderwijskolom ICT en Media MBO College Hilversum gaat aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo-mbo-hbo ontwikkelen en uitvoeren. MBO College Hilversum
Bekijk al het nieuws