Luister naar je gevoel  ✨
Sanne (21) volgt de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg. Ze zit in haar laatste jaar.
 
Wat leer je op jouw opleiding? 📝
Ik leer vooral het herkennen en observeren van het gedrag van mensen, dus eigenlijk mijn cliënten straks in het werkveld. Het zijn verschillende lessen waarin je bijvoorbeeld leert hoe je in bepaalde situaties reageert en hoe je gesprekken voert met mensen die dat nodig hebben.
 
Wat vind je het leukst aan deze opleiding? 👩🏼‍⚕️
Het observeren van het gedrag van mijn cliënten. Ik vind het heel interessant hoe bepaalde mensen kunnen reageren en hoe ik ze daarin kan begeleiden.
 
Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? 🤷
Hiervoor heb ik op niveau 3 Verzorgende IG/ Maatschappelijke Zorg gedaan. Dat is een gecombineerde opleiding. Ik kon daarna doorstromen naar mijn huidige opleiding en in één jaar rond ik deze opleiding af. Ik richtte mij voorheen meer op de zorg en nu ben ik op maatschappelijk gebied bezig. Dus in plaats van lichamelijk ben je echt meer bezig met hoe iemand dingen ziet en hoe ze daarover denken.
 
Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt op je opleiding 🎉
Het leukste? Dat vind ik heel lastig, want je maakt best wel veel leuke dingen mee. Ik denk het contact met cliënten. Daar word ik altijd vrolijk van. Dat is gewoon heel leuk om mee te maken.
 
Was een opleiding kiezen moeilijk? 😖
Met mensen werken vind ik heel leuk en de zorg heeft mij altijd aangesproken. Dus ik vond het niet moeilijk om te kiezen. Wel moet ik zeggen dat het stukje zorgen voor mensen mij meer aansprak dan het maatschappelijke. Nu onderzoek ik of maatschappelijke zorg ook bij mij past en het gaat aardig goed!
 
Wat heb je allemaal gedaan voor het vinden van deze opleiding? 👀
Ik heb veel onderzoek gedaan door veel docenten en studenten online vragen te stellen en de website bekeken van de school. Ik zag verschillende opleidingen en heb de informatie gelezen over wat het precies inhield. Zo kon ik kiezen.
 
Wil je na deze studie doorstuderen of wil je aan het werk gaan? 🖋
Eerst wil ik werken en reizen. Daarna ben ik van plan om door te studeren, maar dan op het hbo.
 
Weet je al wat je later wil doen? 💭
Dat is dus een beetje lastig. Ik vind heel veel dingen leuk, zowel zorg als maatschappelijk. Misschien kan ik het combineren. Dus daar zit ik nu een beetje over na te denken.
 
Heb je nog tips voor andere mensen die een opleiding zoeken? 👍
Luister naar je gevoel en denk na wat echt bij je past. Stel jezelf de vraag: wat vind ik leuk om te doen? Kijk vooral naar de toekomst en bedenk waar je echt gelukkig van wordt. Kies daar een bijpassende opleiding bij. Zoek vooral online en stel vragen aan studenten.

»  Weet jij nog niet welke opleiding bij jou past? Bezoek een Open Dag!
 
Geschreven door: Sorayya - student Media & Redactie
 

 
 

Meer lezen?

Zorg & Welzijn Ik wil mijn cliënten een mooie oude dag bezorgen 👨‍⚕️ Ik wil mijn cliënten een mooie oude dag bezorgen 👨‍⚕️
Bekijk alle blogs