Projectbeheers-ing met BIM-coördinatie, NLQF5

BIM (Building Information Model)

Waarom deze opleiding volgen?


Ben je al een tijdje werkzaam in de bouw- of installatietechniek of heb je (net) een opleiding in die richting afgerond? En wil je graag de overstap maken om digitaal te gaan werken? Lijkt het je leuk om te leren met BIM-modellen de raakvlakproblemen te vinden (‘clashen’) en om zo op de bouwplaats minder bouwfouten te laten gebeuren? En wil je beter leren communiceren met alle bouwpartners? Dan is dit de opleiding die je verder brengt in je ambitie en carrière.

De opleiding is niet alleen interessant als je in een bedrijf werkt waar al met BIM wordt gewerkt. Ook voor bedrijven die gewend zijn om te werken met bestekken, is er veel te winnen door dat met BIM te doen. Deze opleiding geeft jou en jouw bedrijf de kans om projecten die in BIM worden uitgevraagd daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.
Wat leer je tijdens de opleiding?

Hoe het BIM-proces in de bouw eruitziet. Welke hulpmiddelen je nodig hebt als BIM-coördinator en hoe je deze toepast, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een BIM protocol, BIM Uitvoeringsplan. Maar ook hoe je modellen samenvoegt en hoe je hier onderzoekt of deze juist gemaakt zijn en of ze de juiste informatie bevatten. Tevens leer je ook hoe je anderen kunt begeleiden bij de implementatie en toepassing van BIM. Ook leer je BIM-doelstellingen formuleren voor een project en bepaal je wat de toegevoegde waarde kan zijn van BIM in een project.
Waar kun je gaan werken?

Dat is heel divers. Eigenlijk in de hele keten van de bouw zijn mensen nodig met deze specifieke kennis. Dus bij de aannemer (werkvoorbereiding, uitvoering), architectenbureau (ontwerp), bouwkundig adviesbureau, installatietechnisch adviesbureau, ingenieursbureau, opdrachtgever (opdracht en assetmanagement) en bij leveranciers. We zitten namelijk nog midden in de transitie van traditioneel bouwen naar de digitalisering van de bouw en dus is er heel veel vraag naar personen die de digitalisering van de bouw helpen tot stand brengen. Dat kan zijn bij een koploper (veelal ontwikkelende bouwers), maar ook bij een organisatie die wil overgaan of daarmee druk bezig is.

Hoe ziet de opleiding eruit?

20 weken lessen (circa 4 uur per week) met veel op de praktijk gebaseerde casussen, twee Challenges waarin je wordt uitgedaagd een beroepsproduct te leveren, opdrachten, review-momenten en een kennistoets.

Elke Challenge duurt 10 weken. In de eerste vier weken focussen we allereerst op het BIM-proces in relatie tot het bouwproces. Daarna focussen we in de rest van de eerste Challenge op het belang van goede afspraken maken en komen we uiteindelijk tot een BIM Uitvoeringsplan. In de tweede Challenge gaan we onderzoeken welke aspecten er nog meer nodig zijn in het BIM-proces en wat jouw rol als coördinator daarin is. Welke hulpmiddelen heb je tot je beschikking? Welke beroepsproducten gebruik je? Welke informatie kun je gebruiken in de modellen? En ook: Welke tekortkomingen kun je signaleren?

Wat levert de opleiding je op?


Als bouwprofessional heb je al een behoorlijke kennis van het bouwproces, maar door deze module heb jij dat straks ook van het BIM-proces! En heb jij alle skills in huis om als coördinator dit proces in goede banen te leiden!

Je ontvangt een diploma NLQF 5. Met dit NLQF-niveau op je diploma wordt het voor jezelf en (potentiële) werkgevers, zowel nationaal als internationaal, inzichtelijk op welk niveau je gekwalificeerd bent.

Vooropleiding

MBO niveau 4 techniek, Bouw of Installatie dan wel elektrotechniek
Minimaal 2 jaar werkervaring

Kosten

Kosten € 3300 excl.
Kosten voor leden Bouwend Nederland € 3000 excl.

Leslocatie

MBO College Noord, locatie Volmerstraat 22, 1112 AZ Diemen
Telefoon: (020) 579 15 50

De opleiding begint op dinsdag 20 april 2021
Lestijden: van 16.00 tot 18.00 uur,  pauze van 18.00 tot 18.30 uur , vervolg les: van 18:30 tot 20:30 uur.
 

Contactgegevens: 
René Schuitemaker
r.schuitemaker@rocva.nl
Tel: 06 80083276

Aanmelden

Meld je hier aan.