Keuzedeel Geneesmiddelen bereiden en aseptisch handelen

Dit professionaliseringstraject is voor jou, de apothekersassistent met een afgeronde niveau 4-opleiding, die werkzaam is in een apotheek en kennis en kunde wil opfrissen. 

Waarom?

Het bereiden van geneesmiddelen is een steeds belangrijker onderdeel van de werkzaamheden van de apothekersassistent. Daarom bieden wij het keuzedeel Geneesmiddelen bereiden en aseptisch handelen aan als professionaliseringstraject. Deze wordt afgesloten met een certificaat.

Geneesmiddelen bereiden en aseptisch handelen, zijn vaardigheden die je moet onderhouden om ze te kunnen uitoefenen. Bereidingen dienen aan steeds strengere kwaliteitscriteria te voldoen. Het is van belang dat apothekersassistenten, die de bereidingen verrichten, aantoonbaar gekwalificeerd zijn voor dit werk, middels een certificaat. Daarbij worden richtlijnen (bv. GMP(z)) voor bereidingen jaarlijks bijgesteld.

Het bereiden blijft een belangrijke vaardigheid, die in de farmacie een vast onderdeel van het werk is, al is het in toenemende mate in daartoe gespecialiseerde apotheken. Ook apothekersassistenten die reeds langere tijd geen bereidingen hebben verricht, kunnen hun kennis en vaardigheden weer op niveau brengen door het certificaat te behalen. Het werkveld onderschrijft ook voor de toekomst het belang van voldoende gekwalificeerde en ervaren bereidende apothekersassistenten op de arbeidsmarkt. Na het volgen van dit traject ben je in staat om op maat gemaakte geneesmiddelen te bereiden.

Het traject sluit af met een landelijk erkend certificaat.

Voor wie?

Dit professionaliseringstraject is voor jou, de apothekersassistent met een afgeronde niveau 4-opleiding, die werkzaam is in een apotheek en kennis en kunde wil opfrissen. Wil je gaan werken in een openbare, bereidende apotheek, op een bereidingsafdeling van een ziekenhuisapotheek of bij een groot-bereider, zonder recente ervaring op het gebied van bereiden en aseptisch handelen? Met dit certificaat ben je breder inzetbaar en daarmee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.

Inhoud

  • Scholing in vaardigheden om het bereiden van geneesmiddelen onder de knie te krijgen
  • Het bereiden van diverse geneesmiddelen, waarbij onder andere aseptische handelingen worden toegepast
  • Aan de hand van een bereidingsprotocol bereidingen uit voeren, met gebruik van benodigde weeg-, meng-, bereidings- en uitvulapparatuur
  • Oefenen met verschillende bereidingen. Bijvoorbeeld: het bereiden van oog- en oordruppels, het bijspuiten van injectievloeistof in een infuuszak, het vullen van een medicatiecassette/ballonpomp, het breken van ampullen en de inhoud in een injectiespuit verwerken
  • Bereiding van capsules, zetpillen en crèmes aan de hand van bereidingsprotocollen
De lessen worden gegeven door bekwame vakdocenten in theorie- en praktijklessen.

Startdatum 

Het traject start op donderdag 20 januari 2022.

Groepsgrootte

Het traject start met een minimale groepsgrootte van 10 personen.

Kosten

De kosten: € 3290 per deelnemer. Inclusief lesmateriaal en lichte avondmaaltijd.

Duur van het traject

20 bijeenkomsten van 17.00- 21.00 uur.

Plaats

MBO College West
Laan van Spartaan 2
1061 MA Amsterdam

Aanmelden

Ga naar het aanmeldformulier. Voor meer informatie neem contact op met mw. I. de Wit i.dewit@rocva.