Let op: vanaf nu kun je je voor deze opleiding ook aanmelden voor de ROC TOP-locatie
Sporthallen Zuid op het Burgerweeshuispad 54 in Amsterdam.
MBO College Zuid
Burgerweeshuispad 54, Amsterdam
3|4
3 jr.
BOL
23366
Is dit beroep iets voor jou?
Wil jij van sport en bewegen je beroep maken? Vind je het leuk om met mensen te werken en hen te helpen met het beste uit zichzelf te halen? Ben jij gastvrij, flexibel en heb je het in je om leidinggevende taken uit te voeren? Wil je les op een kleinschalige opleiding in een (top)sporthal? Dan is de opleiding Sport & Bewegingscoördinator bij Sporthallen Zuid wellicht iets voor jou!
Als sport & bewegingscoördinator werk je, samen met anderen, aan het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van lessen, trainingen, toernooien of evenementen. Je ziet het als een uitdaging om het beste uit jezelf te halen en anderen te helpen hetzelfde te doen. Je werkt met verschillende doelgroepen en bent in staat om je instructies en begeleiding aan de doelgroep aan te passen. Met het diploma Sport & Bewegen kun je verschillende kanten op. Je werk is vaak heel afwisselend. Je kunt bijvoorbeeld werken bij een buitensportorganisatie, in een zwembad, in de gehandicaptenzorg, op een bungalowpark of bij een sportvereniging.
Kortom, een uitdagende en afwisselende baan waarin je bijdraagt aan de ontwikkeling van anderen en een veilige sportomgeving creëert.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding Sport & Bewegingscoördinator is een BOL-opleiding. Je krijgt 3 tot 4 jaar theorie- en praktijkles op niveau 4. De opleiding start met twee gezamenlijk basisjaren, samen met de andere opleidingen binnen Sport & Bewegen. Hierin maak je kennis met alle verschillende kwalificaties. Pas aan het einde van het tweede jaar kies je definitief je afstudeerrichting. Afhankelijk van de afstudeerrichting die je kiest volg je de opleiding volledig of gedeeltelijk op de locatie Sporthallen Zuid. Je hebt keuze uit vier verschillende afstudeerrichtingen.
Bewegingsagoog: door middel van sport & bewegingsactiviteiten help je mensen met een beperking op lichamelijk, sociaal, emotioneel of cognitief gebied. Met jouw werkzaamheden ondersteun je cliënten bij het herstellen, bevorderen of leren omgaan met (blijvend) fysieke of gedragsmatige uitdagingen.
Buurtsportcoach: Door middel van sport- en beweegprogramma’s help je om maatschappelijke doelen te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van kinderen om meer te bewegen.
Of door middel van sport de sfeer in een buurt te verbeteren. Je werkt vanuit een organisatie in het brede werkveld sport, welzijn, kinderopvang en onderwijs, bijvoorbeeld een welzijnscentrum, kinderopvangorganisatie, sportvereniging, een onderwijsinstelling of een gemeentelijke instelling.
Leefstijlcoach: je begeleidt, ondersteunt en motiveert mensen bij het realiseren van een gezondere leefstijl. Dit doe je onder andere door beweegactiviteiten te combineren met activiteiten gericht op de leefstijlfactoren voeding en/of ontspanning
Trainer-coach/Instructeur: Je geeft trainingen en/of begeleidt individuele sporters of sporters in teamverband. Je werkt vooral in organisaties die primair gericht zijn op sport en bewegen zoals sportverenigingen, fitnesscentra, sport- en bewegingscentra, buitensportondernemingen, zwembaden of commerciële sportaanbieders
Daarnaast krijg je tijdens de opleiding veel mogelijkheden om je te specialiseren. Zo kun je verschillende keuzedelen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan fitness, vechtsport, buitensport, voetbal, skiën, snowboarden of sportmassage. Maar je kunt ook kiezen voor een bepaalde doelgroep, zoals gehandicapten.
Je doet werkervaring op door stage te lopen. In dit beroep werk je vaak als andere mensen vrij zijn. Soms loop je overdag stage, soms 's avonds en soms in het weekend of tijdens de vakantie. Tijdens de opleiding heb je een loopbaanbegeleider. Die bekijkt samen met jou hoe het gaat en helpt bij het maken van keuzes.
Lees verder
Wat leer je tijdens de opleiding?
Het aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten, beheren en onderhouden van een plek waar sport en bewegingsactiviteiten plaatsvinden, organiseren van wedstrijden, toernooien en evenementen. Trainingen en lessen geven op het gebied van sport en beweging, uitvoeren van bijkomende taken binnen een sportorganisatie, activiteiten die te maken hebben met het gekozen profiel.
Lees verder
Waar kun je gaan werken?
Bij sportverenigingen, (buiten)sportbedrijven, kinderopvang, ouderenzorg, zwembaden, sporthallen/fitnesscentra, gehandicaptenzorg en campings.
Lees verder