Elke vertelt

Elke vertelt over hoe zij haar opleiding Specialist Mode / Maatkleding combineert met haar passie  rolstoelschermen. 
 
Welke opleiding volg je?

"Ik volg de opleiding Specialist Mode / Maatkleding aan het MBO College Zuid. Ik zit nu in het tweede jaar, de opleiding duurt in totaal drie jaar. Daarnaast ben ik fanatiek rolstoelschermer."


Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

"Ik wilde van jongs af aan al iets met mode doen. En ik wilde graag een creatieve opleiding doen. Ik vind het dan ook leuk dat je bij deze opleiding de hele dag met je handen bezig bent." 


En hoe ben je met rolstoelschermen begonnen?

"Ik heb het rolstoelschermen in 2012 ontdekt. Daarvoor ging het niet goed met mij. Na een verkeerde koprol een aantal jaar geleden bleef ik zó lang pijn in mijn been houden, dat ik liever zonder onderbeen verder wilde leven. Op mijn verzoek werd mijn onderbeen geamputeerd. Een moeilijke beslissing, want ik wist niet zeker of het zou helpen. Uiteindelijk bleek het een goede beslissing te zijn, want na de amputatie had ik geen zenuwpijn meer en voelde ik me weer compleet. Met de prothese kan ik weer lopen, fietsen en ben ik fanatieker gaan rolstoelschermen. Dankzij deze sport ben ik veel vrolijker en energieker geworden." 


Hoe combineer je topsport en een opleiding?

"Ja, dat is soms wel lastig. Ik volg een leuke opleiding, maar het is ook een zware opleiding waar veel tijd in gaat zitten. Gelukkig heb ik begeleiding. Ik heb namelijk een topsportstatus. Dit houdt in dat je vanuit school een topsportbegeleider hebt. Samen maken we een planning waarbij zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met mijn trainingen en wedstrijden. Het is fijn dat de school zo meedenkt en mij begeleidt."   


Wat is je doel op sportief gebied?

"Mijn doel is om mij te kwalificeren voor de Paralympische Spelen van Tokyo 2020. Hiervoor train ik keihard, zo'n vijf keer in de week. In november zijn de kwalificatiewedstrijden. Daarnaast wil ik het rolstoelschermen in Nederland op de kaart zetten."


Wat wil je na je opleiding doen?
"Na mijn opleiding wil ik graag studeren aan de kunstacademie. Ik weet nog niet precies welke richting. Mode, kunst, tekenen of theaterkleding, ik vind het allemaal interessant!"