Farah vertelt

Farah volgt de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist (Flex-opleiding) op MBO College Zuid. Na deze opleiding wil ze graag doorstuderen naar het hbo. Lees in het interview met haar hoe zij dit aanpakt.  

Welke opleiding doe je op dit moment?  

"Op dit moment volg ik de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist (Flex-opleiding) op MBO College Zuid. Ik zit nu in mijn tweede jaar en dit is ook mijn laatste jaar. Dit komt omdat ik een flex-opleiding doe. Een flex-opleiding is flexibel van opzet. Het tempo ligt hoger in vergelijking met de reguliere opleiding, waardoor je eerder een diploma kunt behalen." 
 

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?  

"Ik heb deze opleiding gekozen, omdat ik eigenlijk met mijn handen in het haar zat. Ik wilde in eerste instantie havo gaan doen, maar dat ging niet door. Ik moest mij last minute aanmelden voor een opleiding op het mbo. Ik heb toen een aantal studiekeuzetesten gemaakt en ik kwam telkens uit bij de juridische sector. Ik wil mijn mbo-opleiding het liefste snel afronden, daarom heb ik voor een flex-opleiding gekozen."    
 

Hoe bevalt je huidige opleiding?    

"De opleiding is best zwaar, omdat veel van je wordt verwacht. Er komt veel discipline bij kijken. Het is wel erg fijn dat je alles zelf kunt inplannen, waardoor je ook tijd overhoudt om andere dingen te doen. Ik neem bijvoorbeeld deel aan de studentenraad. De opleiding vind ik over het algemeen wel leuk, maar ik zal op het hbo geen opleiding in de juridische richting kiezen. Ik wil graag een andere kant op. Binnen de juridische sector heb je veel te maken met boeken en ik heb gemerkt dat ik het veel leuker vind om in de praktijk bezig te zijn. Ik houd van organiseren en om actief bezig te zijn."  
 

Ga je nog stage lopen tijdens de opleiding? 

"In je laatste jaar van de opleiding loop je stage. Mijn stage is begin dit jaar begonnen. Ik loop stage bij de gemeente in Hoorn. Hier help ik samen met een team hulpverleners vluchtelingen met allerlei zaken. Zoals bijvoorbeeld het vinden van een huis, een school en andere benodigdheden. Het is een leerzame stage, waarbij veel verantwoordelijkheid komt kijken." 
 

Ben je al op zoek naar een hbo-opleiding, en hoe pak je het aan? 

"Ik ben altijd veel bezig geweest met de politiek en de overheid. Ik wil me daarom aanmelden voor de opleiding Bestuurskunde. Ik ben ook erg geïnteresseerd hoe het ‘politieke spelletje’ werkt. Natuurlijk heb ik ook wel twijfels. Om meer te weten te komen wat de opleiding inhoudt ga ik binnenkort een dagje meelopen met de opleiding. Dit geeft mij inhoudelijk een beter beeld. Mocht het mij totaal niet aanspreken, dan weet ik niet wat ik moet kiezen. Ik kies dan waarschijnlijk voor een tussenjaar. Dat vind ik niet erg, want op het hbo komt er veel bij kijken plus ik ga mijn hele leven nog werken. Even een jaartje pauze is ook  
niet erg." 
 

Denk je dat je mbo-opleiding een goede basis is voor het hbo, en waarom? 

"Ik denk zeker dat je al een stapje voor bent op de havisten. Je hebt namelijk al de basiskennis en de technieken. Tijdens je stageperiode leer je ook veel in de praktijk en het geeft je ook een beter beeld over het beroep. Als je dit allemaal bij elkaar op telt, dan zie je dat je een stap voor loopt op degene die dat niet hebben gedaan. Als ik me ga aanmelden voor Bestuurskunde, dan krijg je ook wel te maken met het vak rechten. Dus ik denk dat ik wel dingen ga tegenkomen die mij bekend voor komen." 
 

Waarom wil je graag naar het hbo?  

"Ik wil graag naar het hbo, omdat ik graag iets met Bestuurskunde wil gaan doen. Op het mbo heb je dat helaas niet. De juridische sector komt er het meest bij in de buurt, maar in de praktijk is het wel echt anders. Als er op het mbo ook echt de opleiding Bestuurskunde bestond, dan had ik dat gedaan!" 
 

Wat is je toekomstdroom?  

"Ik heb veel ambities, wil succesvol worden en er alles uit hebben gehaald wat erin zit. Ik heb wel ooit in een NRC-artikel gezegd: “Ik zie mezelf later als minister van Onderwijs, dat lijkt mij wel wat.” Maar ik denk dat ik het bedrijfsleven in wil of een functie op de achtergrond binnen een onderwijsorganisatie. Ik heb namelijk een enorme liefde voor het onderwijs."