Mandy, Erik en Mark vertellen


In augustus 2022 startte MBO College Airport met de opleiding Allround Medewerker Zorglogistiek on the Job. Mandy, Erik en Mark vertellen wat er allemaal komt kijken bij de dynamische logistiek van een ziekenhuis.

'Wij doen alles voor de patiënt'

Toen Mandy Mooij twee jaar geleden haar opleiding koos, was de opleiding Allround Medewerker Zorglogistiek er nog niet. Zij volgde de opleiding Logistiek Supervisor. Vergelijkbaar, maar dan níet specifiek gericht op de zorg. Wel liep ze stage in de zorg, in het Amsterdam UMC. Na haar afstuderen is Mandy hier blijven werken. Zij kan als geen ander vertellen wat het inhoudt om in de zorglogistiek te werken.

Plannen en organiseren
“Dat is toch een fysiek zware sector?”, dacht Mandy toen ze tijdens een studiekeuzetraject op logistiek werd gewezen. “Je denkt algauw aan transport van goederen door vrachtwagens, of aan het sjouwen van containers. Toen ik mij in de logistiek verdiepte, ontdekte ik dat logistieke dienstverlening veel meer inhoudt. Dat heeft namelijk ook heel veel te maken met plannen, ordenen en organiseren. Logistiek bleek daarom heel goed bij mij te passen!”

‘On the job’ leren in het ziekenhuis
Zonder logistiek zou een ziekenhuis niet draaien. Hoe komen medicijnen anders bij de patiënt? En hoe kan een arts het werk goed doen zonder instrumenten? Tijdens de opleiding Allround Medewerker Zorglogistiek aan het MBO College Airport leer je leidinggeven en meehelpen bij de ontvangst, het uitzoeken en het klaarmaken van goederen. Je leert de praktijk én theorie volledig ‘on the job’; in het ziekenhuis. Daarmee word je klaargestoomd voor een baan als die van Mandy.

Mondmaskers inkopen
Mandy: “Ik werk in het Centraal Magazijn van het Amsterdam UMC. Samen met mijn collega’s zorg ik dat alle benodigde producten continu op voorraad zijn. Vorig jaar was het gekkenhuis. De IC’s en enkele andere zorgafdelingen in ons ziekenhuis lagen vol met coronapatiënten, dus er was meer materiaal nodig dan anders. We moesten soms wel twee keer per dag een levering doen.”

Werk met een doel
Maar weinig van Mandy’s studiegenoten werken nu in de zorg. “Ik ben wellicht de enige. Het leuke aan de logistiek in een ziekenhuis is dat je met een ander doel werkt dan wanneer je op een commerciëlere plek terechtkomt. Wij doen alles voor de patiënt, met als doel dat die beter wordt. Een minder commercieel doel dus, dan werken in een distributiecentrum bijvoorbeeld.”

Overstap naar hbo
Mandy volgt nu de hbo-opleiding Logistic Management. “Ik wil mij specialiseren in Supply Chain Management. Dan verbeter je processen, waardoor de stroom van goederen – zoals medicijnen en mondmaskers – efficiënter verloopt. Dus ook als je wil doorstromen naar het hbo, kan je goed bij MBO College Airport terecht.
Lees verder

'Zorglogistiek is enorm dankbaar werk'

Erik Milatz is docent bij de opleiding Allround Medewerker Zorglogistiek. Een gloednieuwe praktijkopleiding waarbij studenten vanaf dag één in het ziekenhuis meewerken en uitmuntend worden voorbereid op een succesvolle carrière in de logistiek. “Met deze opleiding kun je ontzettend veel kanten op.”

Vol enthousiasme vertelt Erik over de nieuwe opleiding waarbij studenten vier dagen in de week meewerken in het ziekenhuis en één dag theorieles op locatie krijgen. “Ze gaan gelijk aan de slag,” licht Erik toe. “Alle studenten worden natuurlijk ondersteund door een praktijkbegeleider. Die coacht, adviseert, kijkt mee en stuurt bij waar nodig. En is natuurlijk de vraagbaak voor de student. Op deze manier leer je vanaf de eerste dag ontzettend veel over het vak.”

Brede opleiding
Als student Medewerker Zorglogistiek kom je in het ziekenhuis met veel verschillende soorten goederen in aanraking. “Zo houd je je bezig met de inbound: op deze afdeling ontvang en controleer je de binnenkomende goederen. Dat kan voeding zijn, materialen voor de OK, spoedeisende hulp of bijvoorbeeld linnen,” vertelt Erik. “Alles moet op de goede plek terechtkomen. In het ziekenhuis heb je te maken met veel verschillende afdelingen – van intensive care hulp tot de oncologieafdeling.”

Daarnaast ben je dagelijks bezig met transport. “Chirurgenmesjes en injectiespuiten gaan allemaal naar een zogeheten steriel magazijn, die goederen moeten bacterievrij zijn en slim bewaard worden. Ook houd je bij wat er per magazijn aangevuld moet worden: dat gaat van kleding voor zorgpersoneel tot beddengoed – alles moet bevoorraad worden. Je moet er toch niet aan denken dat een arts tijdens een operatie misgrijpt omdat er geen essentieel materiaal voorradig is? Of dat de babymelkpoeder op is op de verloskundige-afdeling.” Ook heb je te maken met verschillende soorten afval binnen het ziekenhuis en patiëntenvervoer.

Zelf heeft Erik veel ervaring in de zorglogistiek. Hij werkte ruim twintig jaar als hoofd logistiek bij een commercieel bedrijf dat hulpmiddelen in de zorg verkoopt, was in het AMC verantwoordelijk voor vijftig logistiek medewerkers en maakte onlangs de overstap naar docent omdat hij zijn kennis graag wil delen. “Zorglogistiek is complex en het werk biedt zoveel mogelijkheden. Ik vind het fantastisch om jongeren daar kennis mee te laten maken. Met deze opleiding – waarin alle bedrijfs-en werkprocessen rondom logistiek langskomen – kun je ontzettend veel kanten op.”

Theorie
Tijdens de wekelijkse theorielessen wordt er onder andere ingegaan op materiaalgebruik en veiligheid. “Je kunt je heftruckcertificaat halen en veiligheidsdiploma’s,” legt Erik uit. “En omdat het een nieuwe opleiding is, ontvangen wij graag feedback. We staan open voor suggesties van studenten.” Volgens deze docent is de opleiding uniek. “Je kunt direct aan de slag, krijgt een heel brede basis mee en kan in meerdere ziekenhuizen stagelopen. Na de opleiding heb je reële mogelijkheden in dienst te komen. En daarnaast: het is enorm dankbaar werk om te mogen doen.”
Lees verder

'Logistiek ontzorgt de zorg'

Het ene moment verplaatst hij een kast van kantoor naar kantoor. Het volgende moment vervoert hij weefsel van een operatiekamer naar een laboratorium. Het werk van een logistiek medewerker in een ziekenhuis is niet zomaar een baantje, vertelt Mark van der Molen. Hij is teamleider van de afdeling Transport bij het Amsterdam UMC. Op deze afdeling komen ook studenten van de opleiding Allround Medewerker Zorglogistiek on the Job te werken.

Drie zakken bloed
De afdeling logistiek is verantwoordelijk voor bijna alles wat binnen het ziekenhuis verplaatst moet worden. Denk aan naalden en infusen. “Maar het kan ook zijn dat de operatiekamer à la minute drie zakken bloed nodig heeft. Of dat een donororgaan met spoed gebracht moet worden. Eigenlijk doen logistiek medewerkers alles om de zorg te ontzorgen.”

Veelzijdig
Marks afdeling zorgt dus voor alle materialen die artsen nodig hebben om patiënten gezond te maken en om zelfs levens te redden. Maar hij ziet ook de andere kant van de medaille. Als hij avond- of nachtdienst heeft, kan het ook voorkomen dat hij een overledene naar het mortuarium vervoert. “Daar is overdag een speciale afdeling voor; de afdeling Patiëntvervoer en Transport. Die is onder andere verantwoordelijk voor het transport van kweekjes, patiënten, bloed en overledenen. Deze afdeling werkt tot half acht ’s avonds. Na die tijd nemen wij hun werkzaamheden over. Deze baan is ontzettend afwisselend. ’s Ochtends kan je niet voorspellen hoe de rest van de dag eruitziet.”

Vaccinatielocatie
Afwisselend, maar ook uitdagend. Want patiëntgebonden materiaal vervoer je niet zomaar. Dat moet snel gebeuren en op een bepaalde temperatuur. “Sommige zaken zijn standaard; daar hoeven we niet lang over na te denken. Maar nu hebben we ook een vaccinatielocatie in ons ziekenhuis. De jassen voor de huisartsen zijn nodig, de stoelen, tafels, het vaccin zelf, de naalden, die gebruikte naalden moeten naderhand weer op worden gehaald… Daar zijn wij allemaal verantwoordelijk voor. Een jaar geleden hadden we nog geen draaiboek voor zo’n vaccinatielocatie; we moesten alles voor het eerst uitdenken. Ook dat maakt dit een bijzondere baan.”

Allround Medewerker Zorglogistiek
Voor wie is de opleiding Allround Medewerker Zorglogistiek on the Job geschikt? “Bij ons werken vooral mensen die de zorg interessant vinden, maar geen dokter willen worden. Het zijn vaak sociale mensen die initiatief durven te tonen. Het is een dienstbaar beroep, want je bedient de zorg en dat wil je natuurlijk zo goed mogelijk doen. We proberen de zorg continu te verbeteren, dus je mag ook wel een beetje kritisch zijn.”
Lees verder


Heb jij een talent voor plannen en organiseren en is een afwisselende baan bij de logistieke afdeling van een ziekenhuis echt iets voor jou? Schrijf je dan nu in voor de opleiding Allround Medewerker Zorglogistiek on the Job.