Shardy in the picture

In deze ‘in the picture’ is student Shardy (22) aan het woord. Zijn talent: Mode & Jean School

 

Welke opleiding volg je? 

“Ik ben net afgestudeerd! Ik heb de opleiding Specialist Mode/Maatkleding niveau 4 afgerond op MBO College Zuid.”
 

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?  

“Puur omdat ik mijn passie wil volgen, ik echt met mijn handen wil werken en om te laten zien dat mannen in de mode met handgemaakte kledingstukken ook echt iets moois kunnen afleveren!”
 

Wat is je passie?

“Mijn passie is kleding maken. Ik werk graag met kleur en ik vind het belangrijk om een stof te onderzoeken en te kijken hoe je het materiaal het beste kan verwerken. Het materiaal heeft namelijk enorm veel invloed op hoe comfortabel een kledingstuk is. De stof die ik voor mijn eigen ontwerp heb gekozen, (te zien op de foto), heeft veel invloed op het eindresultaat gehad. Mijn ontwerp is heel kleurrijk en je ziet er echt vakmanschap in terug, met verschillende stoffen maak je één geheel.”
 

Welke dingen tijdens je opleiding zijn je bijgebleven?

“Wat me blij maakt is dat ik na de eerste twee jaar, in het derde jaar écht mocht werken aan collecties. Je kunt je eigen ontwikkeling laten zien in de collectie. Wat ik ook heel tof vind is dat je in de laatste jaren veel meer vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt. Je gaat je verdiepen in het vakmanschap van mode. Ik heb er een jaar extra over gedaan, maar dat vind ik niet erg. Hier heb ik veel van geleerd. Ik maak nu bijna geen foutjes meer. Ik vind het daarnaast heel leuk om met verschillende klanten te werken. Je kijkt tijdens het ontwerpen echt naar de vormen van de mensen en past je ontwerp en pasvorm daarop aan. Je krijgt hierdoor ook goed ruimtelijk inzicht.”
 

Waar heb je het meeste van geleerd tijdens je studie?   

“Ik heb geleerd om geordend te werken, om goed te plannen en om een kledingstuk te vertalen naar het bedrijfsleven. Kleding moet namelijk vaak ook praktisch zijn. Het is ook belangrijk om duidelijk te  communiceren. Wanneer het ontwerp van de designer komt en het wordt ergens anders gemaakt moeten ze je goed kunnen begrijpen. Ik heb veel van het klantcontact geleerd.”


Wat is je droom voor de toekomst? Wat wil je later worden?  

“Mijn droom voor de toekomst is om een eigen half confectie en half op maat kledingbedrijf te hebben. Daarnaast zou ik graag mijn eigen kledinglijn willen ontwerpen. Ik wil me graag focussen op herenkleding. Mijn kleding moet trendy en fresh zijn, niet ouderwets maar wel het klassieke vertalen naar moderne materialen. Ik wil in plaats van veel zwart en grijs graag kleur in het bedrijfsleven brengen. Eerst wil ik werken bij een kleine organisatie, daar ben ik nu al mee bezig. Daar wil ik mezelf kunnen ontwikkelen en ervaring op doen voordat ik mijn eigen bedrijf start.”
 

Heb je nog tips voor toekomstige studenten?

“Wees jezelf, gebruik je creativiteit tot het uiterste, maar probeer ook vanuit het perspectief van een bedrijf te denken. Denk niet teveel vanuit jezelf, maar verplaats je in de klant. Leer plannen, doe niet alles op het laatste moment.”

Benieuwd naar de opleidingen binnen de sector Mode & Jean School? Vraag gratis de brochure aan waar Shardy op de cover staat! Brochure aanvragen.