Studenten organiseren lokale talentenjacht

De wiskundeles op het Aloysius College is abrupt afgelopen. “Wie heeft hier talent?”, roept presentator Gertjan Boringa de klas in. Er gaat een gejoel op. Een paar seconden later filmen studenten van het MBO College Hilversum de brugklasleerlingen. Die zijn supergoed in kickboksen, turnen, voetballen, breakdancen of zingen. Het Roland Holst College en het Aloysius College zijn de scholen die het tegen elkaar opnemen in College Clash, een talentenjacht die op 20 januari zal worden uitgevochten in Studio 6, de opleidingsstudio van het MBO College Hilversum op het Media Park. Het is een studieproject van de media-studenten, en een echte wedstrijd in één. Afgelopen vrijdag was de eerste voorronde. De zoektocht naar talent, oftewel ‘overval’. In verschillende klassen van de twee scholen vallen de studenten binnen. Ze maken er filmpjes die tijdens de grote finale worden getoond, of ‘ingestart’ zoals het in de vaktaal van de studenten heet. “Ongeveer zoals de filmpjes in The Voice of Holland”, legt regisseur Joshua Sahanaj uit. “Het publiek krijgt tijdens College Clash als het ware een terugblik. Met cameraman Jordy en geluidsman Alyosha volg ik de leerlingen, een andere cameraploeg volgt de presentator”, gaat hij verder. “We zijn goed voorbereid. We weten bijvoorbeeld dat we een dynamisch shot gaan maken vanaf de presentator de klas in. En we weten dat je niet alles kunt voorbereiden. Het is echt een overval, er is geen script. We weten niet welke talenten er opduiken. Iemand die zingt zullen we veel closer in beeld willen hebben dan iemand die danst.”


SPANNEND!
De studenten doen alles zelf. De grote regelaar op het Aloysius College is Julie Hansman. Haar officiële taak: samensteller. Zij heeft het contact met de school, en weet precies wat er tijdens College Clash moet gebeuren. “Het is echt een serieuze talentenjacht”, zegt ze. “En niet alleen spannend voor de leerlingen. Het is ook héél spannend voor ons. Omdat we de beste willen zijn, maar ook omdat het belangrijk is om te slagen. We zijn derdejaars en dit is de helft van het cijfer van het vak productie.” Er is één uitzondering op de regel dat de studenten alles zelf doen: de presentatoren zijn profs. Op het Aloysius is dat Gertjan Boringa, op het Roland Holst Saskia Weerstand. Allebei werken ze voor Zapplive. Gertjan is vol respect voor de studenten. “Dit is écht echt!”, zegt hij. “De studenten doen exact wat professionals doen. Ik denk dat ze hier heel veel van leren.” Omdat College Clash gemanaged wordt door studenten is er slechts één docent van het MBO College Hilversum bij de eerste draaidag aanwezig. Yme van der Lugt, docent camera en regie. Hij doet (uiteraard!) niets, maar kijkt toe en geeft stiekem af en toe een tip mee. Als de filmploeg op het punt staat het lokaal van klas 1D te bestormen, zegt hij: “Hebben jullie op je witbalans gelet? Het licht is hier weer heel anders.” Joshua en zijn mannen knikken braaf. Ze weten dat alles onder controle is.

College Clash
Op 20 januari zal College Clash live te volgen zijn op de Facebook pagina van de media-afdeling van het MBO College Hilversum, FYI college network:
https://www.facebook.com/FYIcollegenetwork
https://www.instagram.com/collegeclash
 

Ander nieuws

Nieuws Izone viert jubileum met gastles van Sofyan Mbarki en Constantijn van Oranje Izone bestaat dit jaar vier jaar en dat is gevierd met het Izone Fest bij Izone Zuidoost. De aftrap van Izone Fest is gedaan door wethouder Sofyan...
Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Bekijk al het nieuws