Eerste koksopleiding in Nederland op hbo-niveau van start

Nieuwe uitdaging
Philippe Meesters, gediplomeerd kok bij restaurant Château Neercanne in Maastricht: “Ik wil mij verder ontwikkelen in voedseltechnologie en ondernemerschap. Om deze verdieping te bereiken is reizen vanuit mijn woon- en werkplaats Maastricht geen enkel bezwaar om deze nieuwe uitdaging aan te gaan.”

Titi Waber, chefkok bij restaurant Blauw in Amsterdam: “Door mijn achtergrond ligt mijn belangstelling bij de Indonesische keuken. Ik koos voornamelijk voor deze opleiding vanwege het aspect innovatie. Niet zozeer in de smaakbeleving, maar meer op het gebied van bereidingstechniek en voedseltechnologie.”

Koksopleiding op hbo-niveau
Vanuit MBO College Centrum van het ROC van Amsterdam is directievoorzitter Elvire Biegel verantwoordelijk. Zij nam samen met Jessica van den Bosch, directeur van HBO Drechtsteden het initiatief om de opleiding te realiseren. Biegel: “Het was noodzakelijk dat deze opleiding is opgezet. Een opleiding op hbo-niveau voor koks bestond in het Nederlandse onderwijssysteem niet. Er zijn veel getalenteerde en enthousiaste mbo-studenten die een uitstekende basis hebben om zich op deze manier op hbo-niveau verder te kunnen ontwikkelen.”

Innovatie, technologie en ondernemerschap
Naast dat de studenten zich verdiepen in het vakmanschap, wordt er met name aandacht besteed aan aspecten als innovatie, voedseltechnologie en ondernemerschap. Hiermee kunnen ze een vervolgstap zetten in het waarmaken van hun ambities. De studenten brengen gemiddeld één dag per week op school door. Deze schooldagen zijn ingericht als masterclasses waar de studenten specifieke kennis en vaardigheden opdoen. Vaak in een labachtige omgeving, waar ook geëxperimenteerd wordt met de kennis en vaardigheden. De overige dagen werken de studenten in een erkend leerbedrijf aan opdrachten die gerelateerd zijn aan de masterclass van die week. Zoals bij de start in de Amsterdamse Kookfabriek.

Opleiding op maat
De studenten volgen de opleiding in hun eigen tempo, waarbij als richtlijn twee jaar wordt aangehouden. Afgestudeerden zijn hoofdverantwoordelijk voor de realisering van een concept wat ze tijdens de studie hebben ontwikkeld, al dan niet in samenwerking met het bedrijf waar ze werken. Denk aan een nieuw restaurantconcept of de bereidingswijze van een product.

» Meer over de opleiding Culinary Professional

Foto boven: Philippe Meesters
Foto onder: Titi Waber

Ander nieuws

Nieuws Twee Hybride leeromgevingen leren elkaar beter kennen Voor de zomer zijn de collega’s van de opleiding Hotelmanagement On the Job en Van der Valk bij de opleiding Zorg Professional Plus komen... MBO College Hilversum
Nieuws Student Mia verzorgt haarstyling van politici tijdens Prinsjesdag Op de derde dinsdag van september begon Mia Wakefield, student Haarverzorging op MBO College Zuid, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland,... MBO College Zuid
Nieuws Aardbeving Marokko Marokko is getroffen door een verwoestende aardbeving met vele slachtoffers. Onze gedachten zijn bij de vele slachtoffers en de hulpdiensten ter...
Bekijk al het nieuws