Brochures
Studiekeuze testen
Studiekeuze testen
Testoverzicht
Motivatietest
Sectorchecker
Competentietest
Opleidingenkiezer
Scholenzoeker
Over ROCvA
Over ROCvA
Over ROC van Amsterdam
Nieuws
Jaarverslagen
Het Bestuur
Missie en beleid
Voor bedrijven
Voor bedrijven
Samenwerken
Alles over stage
Stage-coördinatoren
Bedrijven-contact
Link
Werken bij
Werken bij
Decanen & ouders
Decanen & ouders
Voor decanen
Aanvraag voorlichting
Activiteitenkalender
Voor ouders
Decanen Toolkit
Contact
Contact
Informatiecentrum
Adressen
Voor bedrijven
Heb je een klacht?
Mbo-onderwijs
Mbo-onderwijs
Mbo-onderwijs home
Opleidingen
Sectoren
Mbo-colleges
Open dagen
Brochures
Meelopen
Aanmelden
BOL/BBL, niveaus
Wat zijn de kosten?
Internationaal
Flex-opleidingen
Van mbo naar hbo
Associate degree
Sport en studie
Studiehulp en advies
Voor ouders
Toelating
Vakantiedata
Ziekmelding
Hulp bij aanmelden
In de praktijk
Entree
Entree
Entree home
Entree-opleidingen
ROC Op Maat
Open dagen
Voortgezet onderwijs
Voortgezet onderwijs
Voortgezet onderwijs home
De scholen
Volwassenenonderwijs
Volwassenenonderwijs
Volwassenenonderwijs home
Joke Smit College (vavo)
Mbo-opleidingen
Inburgering
Taalonderwijs
MBO + Taal
Cursussen & Trainingen
Cursussen & Trainingen
Cursussen & Trainingen home
Maak een Talent Profiel
Het beste studiekeuzeadvies
Deel jouw advies en laat je vrienden oordelen!
Zoek de perfecte opleiding en locatie!
Doe de studiekeuzetest
Registreren
Inloggen
Actueel
 
2020
 
Eerste koksopleiding in Nederland op hbo-niveau van start
Eerste koksopleiding in Nederland op hbo-niveau van start
Persbericht, geplaatst op 27-8-2020
MBO College Centrum, onderdeel van het ROC van Amsterdam, startte deze week in samenwerking met HBO Drechtsteden als eerste in Nederland met een koksopleiding op hbo-niveau. De eerste 24 studenten van de opleiding Culinary Professional startten gisteren in de Amsterdamse Kookfabriek en mochten direct ‘coronaproof’ hun kookkunsten laten zien. Alle studenten hebben al een mbo-diploma niveau 4 zelfstandig werkend kok op zak.
Nieuwe uitdaging
Philippe Meesters, gediplomeerd kok bij restaurant Château Neercanne in Maastricht: “Ik wil mij verder ontwikkelen in voedseltechnologie en ondernemerschap. Om deze verdieping te bereiken is reizen vanuit mijn woon- en werkplaats Maastricht geen enkel bezwaar om deze nieuwe uitdaging aan te gaan.”
Titi Waber, chefkok bij restaurant Blauw in Amsterdam: “Door mijn achtergrond ligt mijn belangstelling bij de Indonesische keuken. Ik koos voornamelijk voor deze opleiding vanwege het aspect innovatie. Niet zozeer in de smaakbeleving, maar meer op het gebied van bereidingstechniek en voedseltechnologie.”
Koksopleiding op hbo-niveau
Vanuit MBO College Centrum van het ROC van Amsterdam is directievoorzitter Elvire Biegel verantwoordelijk. Zij nam samen met Jessica van den Bosch, directeur van HBO Drechtsteden het initiatief om de opleiding te realiseren. Biegel: “Het was noodzakelijk dat deze opleiding is opgezet. Een opleiding op hbo-niveau voor koks bestond in het Nederlandse onderwijssysteem niet. Er zijn veel getalenteerde en enthousiaste mbo-studenten die een uitstekende basis hebben om zich op deze manier op hbo-niveau verder te kunnen ontwikkelen.”
Innovatie, technologie en ondernemerschap
Naast dat de studenten zich verdiepen in het vakmanschap, wordt er met name aandacht besteed aan aspecten als innovatie, voedseltechnologie en ondernemerschap. Hiermee kunnen ze een vervolgstap zetten in het waarmaken van hun ambities. De studenten brengen gemiddeld één dag per week op school door. Deze schooldagen zijn ingericht als masterclasses waar de studenten specifieke kennis en vaardigheden opdoen. Vaak in een labachtige omgeving, waar ook geëxperimenteerd wordt met de kennis en vaardigheden. De overige dagen werken de studenten in een erkend leerbedrijf aan opdrachten die gerelateerd zijn aan de masterclass van die week. Zoals bij de start in de Amsterdamse Kookfabriek.
Opleiding op maat
De studenten volgen de opleiding in hun eigen tempo, waarbij als richtlijn twee jaar wordt aangehouden. Afgestudeerden zijn hoofdverantwoordelijk voor de realisering van een concept wat ze tijdens de studie hebben ontwikkeld, al dan niet in samenwerking met het bedrijf waar ze werken. Denk aan een nieuw restaurantconcept of de bereidingswijze van een product.
»
Meer over de opleiding Culinary Professional
Foto boven: Philippe Meesters
Foto onder: Titi Waber
Ander nieuws
Nieuws
Eerste tweetalige E-Commerce Management-opleiding in Nederland
Vanaf het schooljaar 2021/2022 biedt MBO College Amstelland als eerste de tweetalige E-Commerce Management-opleiding aan. Naast de tweetalige...
26-1-2021
Lees verder
Nieuws
Wethouder Simone Kukenheim op werkbezoek in NH-hotel Zuid
Wethouder Kukenheim steekt studenten hart onder de riem en ondertekent samenwerking met het ROC van Amsterdam.
25-1-2021
Lees verder
Nieuws
WestergasTerras en ROC van Amsterdam zetten zich in voor jongeren in de stad
Het ROC van Amsterdam, het WestergasTerras en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) hebben de handen ineen geslagen...
21-1-2021
Lees verder
Bekijk al het nieuws
Ben je tevreden over de informatie op deze pagina?
Ja
Nee
Hoe kunnen we de informatie verbeteren?
Verstuur feedback
Bedankt voor de feedback!