Het geslaagde zij-instroomtraject ‘Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!’
Foto: Nabil El Arrass (links) en zijn teamleider Fatine El Marnisi

SBA startte in 2019 landelijk het versnelde zij-instroomtraject om een oplossing te creëren voor het tekort aan apothekersassistenten op de arbeidsmarkt. Landelijk vonden de afgelopen 2,5 jaar maar liefst 170 BBL'ers een werkplek in een apotheek. In Amsterdam werd het traject georganiseerd in samenwerking met apothekersvereniging FBA, House of Skills (HOS), ROC van Amsterdam, UWV, Werkgeverservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) en regionale werkgeversvereniging Sigra.

Speeddates
In een nauwe samenwerking met House of Skills screende SBA de kandidaten op eerder verworven skills, interesse in en geschiktheid voor het beroep van apothekersassistent. Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam verzorgde vervolgens de werving en selectie van kandidaten en organiseerde samen met SBA en FBA speeddates met geïnteresseerde apothekers. Jan Baltink, oud-begeleider van Nabil El Arrass bij OLVG, was erg blij met deze speeddates. “Sollicitatieprocedures kunnen lang duren. Maar de speeddates geven je in korte tijd een beeld van alle kandidaten. Dat maakt de selectie veel sneller en effectiever.” Tijdens de versnelde opleiding tot apothekersassistent van het ROC van Amsterdam kregen de leerwerkstudenten niet alleen vakkennis, maar leerden zij ook om accuraat en punctueel te zijn en met stress om te gaan.

Dynamische werkomgeving
Voordat Nabil (25) bij OLVG terechtkwam, werkte hij als scheikundig en microbiologisch onderzoeker voor diverse werkgevers. Maar hij miste iets. “Het werk als onderzoeker vond ik interessant, maar wel eenzaam. Ik moest weer aan een beroepskeuzetest uit mijn middelbareschooltijd denken. Eigenlijk wilde ik altijd al apothekersassistent worden. Maar nu wist ik het zeker: in de apotheek komen mijn interesse voor mensen en microbiologie samen.” Als hij over het zij-instroomtraject tot apothekersassistent leest, is Nabil meteen enthousiast en kiest voor de dynamische werkomgeving van Apotheek OLVG West.

Perspectief
Nabil leerde veel van de lessen van het ROC van Amsterdam en de werkbezoeken van zijn docenten, maar ook van zijn collega’s. “Zo had ik in het begin best moeite om overzicht te houden over mijn taken. Van mijn begeleider leerde ik op een efficiënte manier met mijn takenlijst om te gaan. Die methode gebruik ik nog steeds.” En nu Nabil zijn diploma heeft, is hij zeker niet klaar met leren. “Ik krijg nu een jaarcontract. Daar ben ik heel blij mee. Het biedt me perspectief voor de toekomst in een beroep dat ik echt leuk vind. Uiteindelijk wil ik doorleren tot projectapotheker.” Lees het gehele artikel hier.

Bron: Werkgevers Servicepunt Groot-Amsterdam

Ander nieuws

Nieuws ROC van Amsterdam - Flevoland wint goud bij internationale BTEC Awards 2021 Uit ruim driehonderd organisaties in ongeveer zestig landen heeft het ROC van Amsterdam - Flevoland, samen met vijf andere mbo-scholen verenigd in...
Nieuws Speciale zomerschool voor geslaagde vmbo’ers die starten op het mbo Voor de studenten die volgend schooljaar starten op het mbo in Amsterdam wordt van 16 tot 20 augustus een speciale zomerschool geopend: OZOSchool...
Nieuws ROC van Amsterdam en TopTaal slaan handen ineen voor inburgeraars Vandaag ondertekenden het ROC van Amsterdam en TopTaal een overeenkomst. Het doel is om inburgeraars een goede start te geven op de arbeidsmarkt.
Bekijk al het nieuws