Mike is nagenoeg blind en behaalt zijn bakkersdiploma
Foto: Mike (rechts) en zijn leermeester Tom Dado van Bakkerij de Wijn in Koog aan de Zaan

Mike van Brenk (18) schreef zich in 2017 in voor de opleiding Brood & Banket bij MBO College Centrum. Een bijzondere gebeurtenis, want Mike is aan het rechteroog blind en ziet met het linkeroog voor 4 procent. Inmiddels zijn we bijna 3 jaar verder. Met ondersteuning van docenten van de afdeling bakkerij, leermeesters en coaches behaalde Mike deze week het bakkersdiploma. Mike’s droom werd werkelijkheid. Een onvoorstelbare prestatie.

Hoe het begon
Mike vertelde eerder: "Toen ik in het laatste jaar van het vmbo zat, besloot ik bakker te worden. Ik was toen vijftien en ik vond het allemaal wel goed. Ik zat eigenlijk niet op een coach te wachten of op hulp van buitenaf. Het voelde voor mij alsof ik in een slachtofferrol zat. Ik had mijn aandoening nog niet helemaal geaccepteerd.” Mike schreef zich in op de bakkersschool in de Amsterdamse Elandsstraat.

Kneden op gehoor en gevoel
Docent Jeroen Smit vertelt: "Mijn eerste gedachten waren: ‘Het moet toch ook niet gekker worden. Dat kan toch niet. Je moet kunnen zien om bakker te kunnen worden?' Na een proefles wordt Mike aangenomen bij het ROC van Amsterdam. Docent Smit: "Het bleek als snel dat Mike meer wel dan niet kon.’’ In de eerste periode kiest de jonge student Mike voor het broodbakken. Het was aftasten. Het bleek dat Mike ook het deeg op het gehoor en gevoel kon kneden.

Een voorbeeld voor velen
Na een korte inwerkperiode mag Mike stagelopen bij de ambachtelijke boulangerie en patisserie Lex Brakenhoff in Assendelft. De fijne kneepjes van het vak leer je op school én in het bedrijf. De leermeester behandelde Mike zoals hij elke student tegemoet trad. In het tweede leerjaar bood Bakkerij de Wijn in Koog aan de Zaan hem een leerplek aan op het gebied van patisserie. Hier kon Mike zich bekwamen in de kunst van het banketbakken.

Het verhaal van Mike kan een voorbeeld zijn voor velen. Opleidingsmanager Gijs Verburg is trots. Op zijn medewerkers, maar natuurlijk vooral op Mike. "Fijn dat we in deze lastige tijd ook zulk goed nieuws kunnen melden."

 

Ander nieuws

Nieuws Twee Hybride leeromgevingen leren elkaar beter kennen Voor de zomer zijn de collega’s van de opleiding Hotelmanagement On the Job en Van der Valk bij de opleiding Zorg Professional Plus komen... MBO College Hilversum
Nieuws Student Mia verzorgt haarstyling van politici tijdens Prinsjesdag Op de derde dinsdag van september begon Mia Wakefield, student Haarverzorging op MBO College Zuid, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland,... MBO College Zuid
Nieuws Aardbeving Marokko Marokko is getroffen door een verwoestende aardbeving met vele slachtoffers. Onze gedachten zijn bij de vele slachtoffers en de hulpdiensten ter...
Bekijk al het nieuws