ICT-studenten runnen eigen datacenter op MBO College Zuidoost
Docent en aanjager van dit project, Jolanda Harskamp, vertelt: “Met het datacenter op MBO College Zuidoost brengen we onze ICT-studenten dichterbij de praktijk, maken we een kwaliteitsslag in ons onderwijs en prikkelen we studenten met de fysieke aanwezigheid van technologie”. Het datacenter wordt in elkaar gezet en beheerd door studenten. Het is de uitkomst van een intensieve samenwerking tussen team ICT, de Bedrijfsadviescommissie en Digital Realty.
 
Datacenters zijn van groot belang voor de (digitale) groei van Nederland. Voor de slimme technologische oplossingen van vandaag en morgen is het van belang dat er snel en betrouwbaar internet is met 24/7 toegang tot bestanden. Een kleiner maar meer herkenbaar voorbeeld van het nut van een datacenter is het streamen van video’s of zelfs games. Wel zo fijn als je niet lang hoeft te wachten tot de film begint.

Praktijkervaring door demo-datacenter
Het belang van samenwerken en investeren in het onderwijs zit in de genen van Digital Realty. ”Het belang van het investeren in jong talent en de digitale toekomst is groot. Dat zien en ervaren wij op dagelijkse basis. Daarom stelt Digital Realty graag een volledig mini-datacenter ter beschikking om studenten van het ROC van Amsterdam een realistisch beeld te kunnen geven van een mogelijke carrière in de datacenterbranche. Wij zijn dan ook erg trots dat met dit demo-datacenter studenten nu in hun eigen vertrouwde lokaal praktijkervaring op kunnen doen. Tevens bieden wij jaarlijks meerdere stageplekken aan in onze Digital Realty datacenters waar studenten zich, onder begeleiding van professionele datacenter engineers, verder kunnen ontwikkelen” aldus Melissa Scholten, senior communications manager bij Digital Realty.

Sustainability Center
Om studenten bewust te maken van de digitale voetprint en het stroomverbruik van zo’n grote installatie is nog een lokaal in het leven geroepen: het duurzaamheidslokaal, het Sustainability Center. “In dit lokaal laten wij het verband zien tussen stroomverbruik van het datacenter en de impact op milieu en de digitale voetprint", aldus docent Jolanda.  
 
“We zijn enorm blij met deze betrokkenheid vanuit Digital Realty”, zegt Navid Madani, directievoorzitter van MBO College Zuidoost: “Het is een prachtig voorbeeld van hoe bedrijfsleven en onderwijs elkaar kunnen versterken. Het demo-datacenter op het college is niet alleen ontzettend stimulerend voor de studenten. Het draagt ook bij aan de kwaliteit van het onderwijs en aan het arbeidsperspectief van deze toekomstige werknemers. Ik ben blij dat er met het duurzaamheidslokaal ook aandacht is voor de impact van datacenters op het milieu. Dat bewustzijn geeft onze studenten een voorsprong.”

Ander nieuws

Nieuws Interview met Mark Vlasblom over de meerjarenstrategie ‘Als we allemaal een klein stapje zetten, zetten we met z’n allen een gigantische stap’ Inmiddels zijn we alweer een tijdje op...
Nieuws STAP-subsidie is gestopt Het kabinet heeft besloten de STAP-subsidie stop te zetten. De subsidie van € 1.000 was bedoeld voor om- of bijscholing. Op 15 november kon je...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam - Flevoland vallen in de prijzen Europese vakwedstrijd in Litouwen Bij de internationale vakwedstrijden van de 'Association Européenne des Écoles d'Hotellerie et de Tourisme' (AEHT) in Vilnius, Litouwen... MBO College Centrum
Bekijk al het nieuws