‘Maak onze strategie tastbaar voor de student’
“We zijn al lange tijd vrij actief bezig met de thema’s uit onze meerjarenstrategie”, vertelt Elvire. “Bij duurzaamheid zit dat in heel verschillende initiatieven. Van het gebruik van enkel mokken in onze scholen tot aan het samen met de studenten verduurzamen van de omgeving van de school. Een ander mooi initiatief is dat we per gediplomeerde student een boom planten. Maar het gaat verder dan dat. Zoals de opleiding Plant-based chef waar we erg trots op zijn en ook veel publiciteit mee hebben gekregen. Dit is een uniek concept binnen Nederland, waarbij plantaardig koken een centrale rol krijgt. Dit met het oog op een duurzame toekomst.”

Welkom voelen

Ook over een inclusieve school wordt bij MBO College Centrum goed nagedacht. “Bij inclusie op onze school denk ik al snel aan dat iedereen zich welkom moet voelen”, vervolgt Elvire. “We bieden veel hospitality-opleidingen aan. ‘Toonaangevend gastvrij’ is onze slogan. We vinden het belangrijk dat we dit ook uitstralen. Zo proberen we erg alert te zijn op pestgedrag. Dit tijdig te herkennen, zodat er iets aan gedaan kan worden. We vinden het daarnaast belangrijk om het gesprek aan te gaan over actuele kwesties, zoals de situatie in Israël op dit moment. Gelukkig hebben wij docenten die erg goed in staat zijn om het gesprek over onderwerpen zoals deze, die erg polariserend kunnen zijn, in goede banen te leiden. Een ander onderwerp is het vieren van de feestdagen en daar aandacht aan schenken. Wat doe je nu wel en wat doe je nu niet? We hebben een enquête gehouden onder onze medewerkers en studenten en op basis daarvan een inclusiekalender gemaakt. De iftar, de maaltijd die je tijdens de ramadan na het vasten eet, staat daar bijvoorbeeld op. Het is erg fijn om te merken dat studenten het waarderen dat we hier aandacht aan besteden.”

Co-creatie

Het begrip ‘Sociale innovatie’ leeft wat minder op het college, merkt Elvire. “Het is een wat minder bekend begrip”, vertelt ze. “Dit betekent niet dat er niets op dat vlak gebeurt. Zoals House of Hospitality, waar we al jarenlang mee bezig zijn. Studenten krijgen binnen dit concept les op de plek waar ze ook daadwerkelijk gaan werken. Een recent en mooi voorbeeld is de Beroepshavo, een initiatief van MBO College Hilversum, dat nu onder andere ook bij MBO College Centrum wordt uitgerold.”

Tastbaar maken

Belangrijk vindt Elvire het dat de thema’s uit de meerjarenstrategie ‘tastbaar’ gemaakt worden. “Hoe brengen we deze thema’s dichter bij de student zodat ze er ook echt wat van merken? Daar zijn we naar op zoek.” Elk jaar houdt MBO College Centrum college days waarbij wordt stilgestaan bij de thema’s uit de strategie. Daarnaast organiseert en faciliteert het college elke donderdag een corridor. “We maken dan tijd vrij voor alle collega’s, zodat ze de mogelijkheid hebben om in de diverse kennisnetwerken met elkaar te sparren over de thema’s. Hoe geef je handen en voeten aan de thema’s? Hoe maak je het zichtbaar? We merken dat hier veel behoefte aan is.”

Het goede aan onze strategie vindt Elvire dat het maatschappelijke thema’s zijn waarmee iedereen zich wel kan identificeren. “Voor ons waren deze thema’s al business as usual, maar door het definiëren van een meerjarenstrategie zijn we wel wat meer rigoureuze stappen aan het zetten. Als overkoepeld thema hebben wij op ons college daar nog wel ‘de begeleiding van studenten’ boven gehangen. We streven ernaar dat geen enkele student uitvalt. Ik vind het belangrijk dat het element ‘onderwijs’ prominent naar voren komt in het meerjarenplan van ons college.”

Community building

Elvire ziet de doorontwikkeling van onze meerjarenstrategie meer iets als ‘een beweging die voelbaar en zichtbaar moet zijn’ en niet iets wat volledig te vangen is in harde KPI’s. “Ook na 2026 gaan we natuurlijk door met deze onderwerpen en moet dit blijven leven en zichtbaar zijn. We willen hier steeds meer aan werken in klankbordgroepen samen met studenten. Dat is onze volgende stap. Als het ons lukt om in 2026 een goede community te hebben staan, samen met studenten en het bedrijfsleven, in co-creatie met elkaar, denk ik dat we een mooie vooruitgang hebben geboekt.”
 

Meer informatie

Wil je meer weten over onze meerjarenstrategie, onze belofte en de dragende strategische thema’s? Klik hier voor meer informatie.
 

Ander nieuws

Nieuws Interview met Mark Vlasblom over de meerjarenstrategie ‘Als we allemaal een klein stapje zetten, zetten we met z’n allen een gigantische stap’ Inmiddels zijn we alweer een tijdje op...
Nieuws STAP-subsidie is gestopt Het kabinet heeft besloten de STAP-subsidie stop te zetten. De subsidie van € 1.000 was bedoeld voor om- of bijscholing. Op 15 november kon je...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam - Flevoland vallen in de prijzen Europese vakwedstrijd in Litouwen Bij de internationale vakwedstrijden van de 'Association Européenne des Écoles d'Hotellerie et de Tourisme' (AEHT) in Vilnius, Litouwen... MBO College Centrum
Bekijk al het nieuws