Door: Terrence Riepma (student Media & Redactie)
Het is een hot topic: fake news. Bronnen van over de hele wereld zijn regelmatig bezig om een bepaalde mening bij de mensen voor te leggen via onder andere social media – zelfs als het niet klopt. Nu met de aankomende verkiezingen moeten we er dan ook rekening mee houden dat het nog grotere vormen kan aannemen.
Verschillende partijen hebben belang bij fake new. Ook politieke partijen kunnen baat hebben bij het zelf verspreiden van fake news. Zo worden er in verkiezingstijd regelmatig beloftes gemaakt en worden ze in de regeerperiode niet altijd waargemaakt. Ook dit vind ik een vorm van fake new. Al wordt dit weliswaar minder groot uitgelicht en vaak ook niet zo opgevat. Ik vat niet nagekomen beloftes zelf wel op als fake new, omdat je door iets wat niet waar is en/of niet klopt stemmen wil winnen als partij zijnde. Denk daar dus goed aan als je in het stemhokje staat.
Terugkomend op het gehele probleem: het speelt zich vooral af op social media. Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat Twitter een soort broeinest is voor zulke taferelen. Heel makkelijk kan iets worden gezegd wat niet klopt en het natrekken ervan is vaak ingewikkeld. Deel dus niet meteen iets als je niet honderd procent zeker bent van de echtheid van het nieuws dat je ziet.
Zorg er dus voor dat je goed geïnformeerd het stemhokje in gaat en zeker weet dat je politieke standpunt, om het zo even te noemen, gebaseerd is op feiten. En dan heb ik nog één advies: ga sowieso stemmen, het is echt in het belang van het land dat je het doet!
Veel succes!
Geschreven door Terrence Riepma (student Media & Redactie bij MBO College Noord):