Cursus Nationaal Gids

Het leren rondleiden en begeleiden van (meestal) buitenlandse bezoekers.

Voor wie

Heb jij het in je? Het rondleiden van groepen mensen? Het als een educatief persoon informatie en kennis overbrengen? Dan is deze cursus iets voor jou!

De cursus Nationaal gids is bestemd voor volwassenen die met heel veel enthousiasme garant willen staan voor een leerzame en boeiende inkijk in de Nederlandse cultuur, geschiedenis en het leven van alledag. Als gids werk je vaak in de toeristische sector. Maar ook daarbuiten zijn er banen. Vooral daar waar kennis van Nederland wordt gevraagd en spreekvaardigheid in meerdere moderne vreemde talen.
 
Wij verzorgen deze cursus al meer dan 15 jaar in de avonduren. In samenwerking met Guidor, de beroepsvereniging in Nederland voor gidsen.

Toelatingseisen

  • Minimaal havo/vwo
  • Goede beheersing van de Nederlandse taal (lees- en schrijfvaardigheid op tenminste B1-niveau)
  • Leeftijd minimaal 21 jaar

Beschrijving van de cursus

Je wordt opgeleid tot professioneel gids. Als Nationaal gids bent je gespecialiseerd in het rondleiden van (meestal) buitenlandse bezoekers. Van vakantiegangers tot zakenlieden en bezoekers van congressen. Ze verwachten allemaal professionele tekst en uitleg in hun eigen taal. En dat over verschillende onderwerpen. Je leert veel over de geschiedenis, kunstgeschiedenis, architectuur, stadsgeografie en aardrijkskunde van Nederland.
Het natuur- en cultuurhistorisch erfgoed is daarbij heel belangrijk. Het doel van de cursus is het organiseren en zelfstandig uitvoeren van excursies in steden en op het platteland. De daarvoor benodigde kennis en vaardigheden leer je in deze cursus.
 
Deze cursus wordt georganiseerd door het Contractonderwijs van MBO College Centrum voor de Hospitality. De lesdagen met hoorcolleges zijn ondersteunend aan de theorie. Die theorie en de bijbehorende opdrachten doe je vooral thuis. 

Certificaat

Als je de cursus hebt afgerond ontvang je een ROCvA-certificaat als bewijs van deelname. Als je slaagt voor het examen, kun je met dit certificaat bij Guidor opgaan voor het Gidsenvakdiploma. Ook bekend als het GiVak-diploma.

Startdatum

  • September 2022
  • Leslocatie: wordt nog bekend gemaakt.
  • Lestijden: van 18.30 uur tot 22.00 uur.

De cursus start een keer per schooljaar. Alleen bij voldoende aanmeldingen. Dus houdt er rekening mee dat ongeveer een maand voor aanvang van de eerste cursusdag wordt besloten of de cursus wel of niet doorgaat.
 

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen € 2.550.
De cursuskosten kun je eventueel in overleg in drie termijnen van € 850 betalen.

Let op!
De kosten zijn voor een opleidingsprogramma met ruim 45 contactmomenten, inclusief alle excursies! De excursies vinden meestal plaats op zaterdag. In een enkel geval wordt in overleg met de groep gekozen voor een andere dag.

Adviesgesprek en aanmelden

Wil je een kijkje komen nemen of je direct aanmelden? Wil je samen met ons kijken welke training het beste bij je past? Of wil je meer informatie? Mail ons om een afspraak te maken voor een vrijblijvend adviesgesprek.
E-mail: centrumcontractonderwijs@rocva.nl
Meld je hier aan.