Wil jij leren door te doen?

Havo of mbo?

Zit jij in het vierde jaar van mavo/vmbo-tl en twijfel je tussen de havo en het mbo? Of doe je havo en overweeg je de stap naar het mbo? Het maken van een studiekeuze kan lastig zijn. Maar bij het mbo hoef je niet bang te zijn dat je een ‘foute’ keuze maakt.

Door de praktijklessen en stages leer je op het mbo juist goed wat wel en niet bij je past. Ook bieden we een aantal brede opleidingen aan waar je na het behalen van je diploma nog veel kanten mee op kan. 

Kom je erachter dat een opleiding toch niet bij je past? Geen probleem. Dan helpen we je bij het vinden van een andere opleiding binnen onze scholen. 

Voordelen van het mbo

  • Je loopt stage en doet ervaring op met het bedrijfsleven. Zo ontdek je of een richting of een beroep echt bij je past.
  • Door naar het hbo? Yes you can! Dankzij de praktijk- en theorielessen op het mbo doe je als mbo-student veel ervaring op. Dit geeft je op het hbo vaak een voorsprong op havisten. 
  • Aan het werk? Dat kan! Na het doorlopen van het mbo heb je een vakdiploma op zak waarmee je al kan gaan werken. Dit geldt niet voor een havodiploma.
  • In twee jaar al je mbo-diploma halen? Dat is ook mogelijk. Kies dan voor een flex-opleiding.
Meer weten? We leggen hieronder uit wat de mogelijkheden zijn:

1) Kies een niveau 4-opleiding

Welke richting wil je op?

Onze niveau 4-opleidingen duren meestal drie of vier jaar. Kies je voor een flex-opleiding? Dan kun je je opleiding versneld volgen. Op het mbo doe je veel praktijkervaring op door stages en projecten. Die werkervaring komt ook heel goed van pas wanneer je doorstudeert op het hbo!

» Bekijk hier alle niveau 4-opleidingen

2) Snel door naar het hbo?

Eerst mbo en daarna naar het hbo? Dit zijn de voordelen!

 

3) Flex

Check onze flex-opleidingen!

Wil je versneld in twee jaar of soms zelfs in één jaar je mbo-diploma halen? Check of je in aanmerking komt voor een flex-opleiding. We passen het studietempo aan naar jouw wensen en behoeften. Een flex-opleiding vergt vaak extra inzet en motivatie. Tijdens de kennismaking wordt er gekeken naar je vooropleiding, studieresultaten en (werk)ervaring.

» Ga naar flex-opleidingen

4) Beroepshavo

Is Beroepshavo iets voor jou?

Zoek je een uitdagende opleiding, breder dan de havo? De beroepshavo is de opleiding voor ambitieuze young professionals. Talentontwikkeling, persoonlijke groei en onderlinge samenwerking staan centraal. Je kan kiezen uit twee richtingen: Marketing & Communicatie of Human Technology. Na deze opleiding ben je klaar voor het hbo.

» Meer over Beroepshavo

5) Associate degree

Wil je een mbo niveau 4-opleiding volgen en twijfel je of je daarna naar het hbo wilt? Dan is een Associate Degree Leergang Verdiepend Vakmanschap iets voor jou!

Wat is een Associate degree?
Een Associate degree (Ad) is een internationaal erkende studie op hbo-niveau (niveau 5) waarin je vakmanschap verder wordt verdiept, gecombineerd met hbo-vaardigheden en competenties. Hiermee vergroot je je kennis en daarmee je kansen op de arbeidsmarkt of kun je verder studeren voor een hbo-bachelor getuigschrift.

» Meer informatie over Associate degrees

6) Weet je het nog niet zo goed?

Mbo-opleiding kiezen? Keuzestress? Ambitieus? Ontdek je talent en kies later!

In de Izone ga je ontdekken wie jij bent. 'I' staat voor ik. Dit is jouw zone, jouw fase. Je begint blanco aan dit traject en je hoeft nog niet te kiezen. Juist niet. Dus geen keuzestress! Je gaat namelijk eerst op onderzoek uit. Je gaat werken aan je skills. In je eigen tempo ontdek je welke vervolgopleiding en welk werkveld bij jou past. Dat kan 20 weken duren, maar ook een jaar. Zo kom je zelf tot een studiekeuze en verschijn je gemotiveerd aan de start bij een reguliere opleiding. Wij helpen je!

» Meer over Izone


Check onze Studiekeuzetips

Kom je er nog niet helemaal uit? Wij helpen je graag met je studiekeuze. Check onze studiekeuzetips met open dagen, studiekeuzetesten en veel meer!
 
» Bekijk Studiekeuzetips

 
Lees verder

7) Internationale ambities?

Bekijk onze International Studies opleidingen

Wil je na het mbo een Engelstalige hbo-opleiding doen of een internationale carrière? Bekijk ons aanbod van tweetalige of Engelstalige opleidingen op niveau 4.

» Bekijk opleidingen

Interviews met studenten

Brian

Flex-opleiding
"Ik heb een superstage bij een van de grootste bedrijven ter wereld en een aangepast rooster."

Samira

Van mbo naar hbo
“Als je iets echt wilt, dan bereik je het ook.”

Marijn & Willem

Via mbo naar hbo “We leren veel in de praktijk”

Joep

Via mbo naar hbo “Ik denk zeker dat ik een voorsprong heb.”

Femke

Via mbo naar hbo “Ik kan mij ontwikkelen op mijn eigen manier”