Small Business Ondernemer

Vakspecialist ondernemer - 25997

Let op: dit is een specialistische opleiding waarvoor bepaalde toelatingsvoorwaarden gelden. Je hebt een afgeronde opleiding op mbo-niveau 3 of 4 nodig om je aan te melden voor deze opleiding.  
MBO College Amstelland
Maalderij 37, Amstelveen
4
1 jr.
aug 2024
BOL 25997
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Ben je op zoek naar praktische kennis en vaardigheden om een succesvol bedrijf te starten? Dan is de kopopleiding Small Business Ondernemer iets voor jou!

Tijdens de opleiding werk je aan een ondernemingsplan dat jouw visie weerspiegelt. Je ontdekt jouw passie, visie en ambitie en gebruikt dat als basis voor je ondernemingsplan. Van marktonderzoek en concurrentieanalyse tot financiële prognoses, alle aspecten van het ondernemingsplan komen aan bod. Ook leg je contacten met bedrijven in Amstelveen en omgeving en bouw je een netwerk op. Uiteraard leer je ook hoe je je bedrijf online presenteert.

Ook richten wij ons op essentiële onderdelen zoals goederenstroom en management. Hiermee krijg je extra inhoudelijke bagage die je helpt bij het runnen van een succesvol bedrijf. Internationalisering speelt ook een belangrijke rol. We bereiden je voor op samenwerking met het buitenland en leren je om te gaan met diverse culturele verschillen en achtergronden. Na de opleiding heb jij een solide ondernemingsplan en ben je klaar om je ondernemersdroom waar te maken!

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bij deze kleinschalige opleiding is er veel persoonlijke begeleiding en aandacht voor jouw ontwikkeling. Samen met je mentor werk je actief aan de uitwerking van je ondernemingsplan. Je krijgt theoretische kennis die je meteen in de praktijk toepast. We organiseren gastlessen en workshops van relevante en startende ondernemingen in Amstelveen en omgeving die je verder kunnen helpen met jouw idee.

Je krijgt ondersteuning bij de volgende onderdelen/vakken:
 • Marketing (marktonderzoek, marketingmix, marketingstrategieën)
 • Financieel (budgetten opstellen en beheren voor de financiële gezondheid van je bedrijf)
 • Management (omgang met collega's en medewerkers, instroom en werving, leiderschapsstijlen)
 • Recht (ondernemingsvormen, consumentenrecht, overeenkomsten en verbintenissen, arbeidsrecht, belastingdienst, etc.)
 • Logistiek (inkoop, opslag, goederencontrole en veiligheid)
 • Digitale vaardigheden (eigen website/webshop opzetten, data gebruiken)
 • Internationalisering (samenwerken met het buitenland, rekening houden met cultuurverschillen)
 • Ondernemend gedrag (Vaardigheden die je nodig hebt bij het ondernemen)
Gedurende de hele opleiding loop je 1 tot 2 dagen per week stage. Je kiest zelf waar je stage loopt, zolang het voldoet aan de voorwaarden van de opleiding. Je hebt zowel op MBO College Amstelland als op verschillende plekken in Amstelveen en omgeving les. Zo ervaar je hoe het is om tussen andere ondernemers aan je eigen bedrijf te werken. Jouw mentor en/of docent is zowel aanwezig op het college als op externe werkplekken. Zo heb je altijd een vertrouwd gezicht in de buurt dat alles weet over jouw ondernemingswens. Een groot deel van het lesmateriaal is online beschikbaar. 
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Gedurende het jaar zet je jouw passie, visie en ambitie om in een concreet ondernemersidee en -plan. Je krijgt theorie en past dit direct toe op jouw ondernemingsplan. Je leert van ervaringen en verhalen van andere ondernemers en medestudenten en bouwt een netwerk op.

Je werkt het hele jaar aan jouw ondernemingsplan. Je begint met je eigen kwaliteiten en vaardigheden als ondernemer en maakt je ondernemingsidee concreter. Vervolgens doe je marktonderzoek en breng je jouw concurrenten in beeld. Met deze informatie stel je het marketingplan, de website en het organogram op. Er is ook aandacht voor financiële analyse om jouw bedrijf gezond te maken/houden.
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Na de opleiding Small Business Ondernemer kun je aan de slag met je eigen bedrijf. Je kunt er ook voor kiezen om eerst ervaring op te doen bij bedrijven binnen jouw vakgebied om meer kennis op te doen.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Kennismaking 
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
Lees verder
 • Een vergelijkbare opleiding op niveau 4
Lees verder
Lees verder
 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De kosten per mbo-college kunnen verschillen, vanwege een andere invulling van het lesprogramma. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking.
 
MBO College Amstelland - indicatie kosten BOL: € 460,-, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
 • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Business & Innovation Mhbo
Business & Innovation Mhbo
Leerweg BOL
Niveau 4|5
Consulent Commerciële Arbeidsbemiddeling (Intercedent)
Consulent Commerciële Arbeidsbemiddeling (Intercedent)
Leerweg BOL
Niveau 4
StartUp Ondernemen
StartUp Ondernemen
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Retailmanager
Retailmanager
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Junior Accountmanager
Junior Accountmanager
Leerweg BOL
Niveau 4
Ondernemerslab in de Techniek
Ondernemerslab in de Techniek
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Geen open dagen voor deze opleiding
Brochure
Small Business Ondernemer Ontvangen per post Downloaden als PDF
Meld je aan