Vakman Ondernemer

Vakman-ondernemer - 25165
Let op! Dit is een specialistische opleiding waarvoor toelatingsvoorwaarden gelden. Je hebt een afgeronde mbo niveau 3- of 4-opleiding nodig om je aan te melden voor deze opleiding.  

Online Voorlichting (webinar) voor deze opleiding:
» MBO College Zuidoost - Vakman & Ondernemer
MBO College Zuidoost
Fraijlemaborg 135, Amsterdam
4
1jr.
jan '22
aug '22
BOL 25165
MBO College Zuidoost
Fraijlemaborg 135, Amsterdam
4
1jr.
jan '22
aug '22
BBL 25165
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Wil jij je eigen bedrijf beginnen? Ben je al gestart en wil je meer uit je bedrijf halen? Of wil je een bedrijf overnemen? Start dan nu met de opleiding Vakman Ondernemer! 

Vakkennis heb je al. Jouw volgende stap is je eigen bedrijf, maar hoe pak je dat aan? Je leert hoe je een goede start maakt met je bedrijf. Met hulp van vakkundige docenten ga je zelf aan de slag met jouw onderneming en alles wat daarbij komt kijken.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt op een andere manier les. Door gastlessen, de inzet van bedrijfsmentoren, workshops, beursbezoeken en netwerkbijeenkomsten die georganiseerd worden en die je bijwoont. Dit wordt op drie externe locaties gedaan. Bij de bedrijvenvereniging VAZO, het bedrijvenverzamelcollectief A Lab en de community van Leegstand Oplossers Amsterdam (LOLA). Externe locaties waar van alles gebeurt en succesvolle ondernemers zijn gevestigd. Daarnaast krijg je op school de algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen. Ook keuzedelen zoals e-commerce zijn onderdeel van het programma. 

De opleiding bieden we als BOL-opleiding aan. De opleiding duurt één jaar. De opleiding bieden we ook in de BBL-variant aan. Je bent dan werkzaam bij een ondernemer en je hebt de wens voor jezelf te beginnen of dit bedrijf over te nemen. Je gaat één dag naar school. Daarnaast ben je minimaal één keer per maand aanwezig bij een gastles, workshop, event of beursbezoek. 

Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Met een afgeronde niveau 3 (of 4) mbo-opleiding ben je een vakman in jouw vakgebied. Deze kennis heb je al, maar hoe start je een bedrijf? Daar heb je andere vaardigheden voor nodig. Daarom is er de  opleiding Vakman Ondernemer! 

Het hele jaar staat in het teken van het schrijven van je ondernemingsplan. Het uitgangspunt is jouw businessidee. We starten met je 'why', doen onderzoek en werken aan de interne en externe analyse. Vervolgens komt het financiële gedeelte en het hebben van personeel aan bod. Natuurlijk komen de boekhouding, belastingen en verzekeringen ook aan de orde. Je gaat actief aan de slag.   

Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Wanneer je klaar bent, ga je als ondernemer aan de slag om van je eigen bedrijf een succes te maken. Als je klaar bent of zelfs al tijdens de opleiding kun je je eigen bedrijf opstarten. Dit houdt in dat je in je eigen bedrijf gaat werken en tijdens de opleiding zelfs een deel van jouw stage-uren aan je eigen bedrijf besteedt. Durf jij dat (al) aan of ben je er nog niet aan toe? Je kunt namelijk ook eerst gaan werken bij bedrijven binnen jouw vakgebied die op zoek zijn naar een ondernemende werknemer. Dat is een prima (tussen)stap.

Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding. 
 
Welke speciale eisen zijn er?
  • Een afgeronde mbo niveau 3- of 4-opleiding.
  • Op basis van motivatie en ‘basis ondernemingsplan’

Bij deze opleiding wordt een eigen bijdrage gevraagd van €400 voor o.a. de gastlessen en excursies. Aan boeken ben je daarnaast nog +/- €250 kwijt.
 
Kennismaking 
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
  • Kennismakingsgesprek en/of bijeenkomst
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
  • Een eigen onderneming starten
  • Een soortgelijke mbo-opleiding op niveau 4
Lees verder
  • Je betaalt les- /cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende studiekosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Studiekosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt. 
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen. 
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen. 

» Meer informatie over soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 

MBO College Zuidoost: indicatie kosten BOL/BBL: € 430, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
Wassima droomt ervan om een eigen restaurant te beginnen. Zij vertelt hoe de opleiding Vakman Ondernemer haar hierbij helpt. Lees meer.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Smart Retail & Logistics
Smart Retail & Logistics
Leerweg BOL
Niveau 4
Ondernemer Retail
Ondernemer Retail
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Retailmanager
Retailmanager
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Intercedent (Flex-opleiding)
Intercedent (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
International E-Commerce Management
International E-Commerce Management
Leerweg BOL
Niveau 4
Assistent Manager Internationale Handel
Assistent Manager Internationale Handel
Leerweg BOL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Meld je aan