Masterchef in aantocht

Laat je overtuigen door Rick, die vertelt over zijn opleiding en zijn bijzondere stages!

Op het vmbo had hij nog geen idee wat hij wilde doen. Daarom werd het eerst een breed mbo- oriëntatiejaar. Daar viel het kwartje. Nu is Rick Hausiel (20) één van de beste studenten van de opleiding Zelfstandig Werkend Kok. Rick weet zeker dat hij in een sterrenzaak terechtkomt. Dat is geen opschepperij. Zijn docenten zeggen het ook.

Dankzij het oriëntatiejaar, waarin hij kennismaakte met allerlei vakken, ontdekte Rick dat koken en bakken zijn ding was. Daarvoor had hij daar zelfs nooit aan gedacht. "Ik wist niet dat ik het kon. Thuis heb ik hooguit een keer muffins of koekjes gebakken. Zodoende koos ik voor de horeca."

Klik in de keuken

Al meteen aan het begin van zijn koksopleiding weet hij dat hij goed
gekozen heeft. De opleiding is praktisch en zet hem meteen achter het
fornuis. Dat gaat lekker: "Dankzij de concurrentie met mijn klasgenoten en
vooral dankzij mijn eerste stage, wist ik zeker dat dit vak bij me past. Ik had
meteen een klik met de jongens en meisjes in de keuken. Het was gezellig
en leuk, al moest er natuurlijk ook wat gebeuren. Er wordt hard gebuffeld in
restaurants."

Uitblinken

Hij blinkt uit in desserts. "In de patisserie kan ik echt mijn ei kwijt", vertelt Rick. Het zoet is zo’n mooie afsluiter van een maaltijd. En het is een uitdaging. Je moet én letten op de smaakcombinaties in het gerecht zelf, én zorgen dat de combinatie met de andere gangen goed is. Die uitdaging ligt me wel. Bovendien blijft zo’n laatste gang het meest hangen, en hou ik zelf van zoet."

Werken in sterrenzaken

"De kansen als kok zijn bijna onbeperkt", vindt Rick. "In de horeca in Amsterdam zijn 1300 vacatures." Maar Rick wil niet overál gaan werken. "Nee, eigenlijk is alleen het beste van het beste nog maar goed genoeg. Sterrenzaken dus." Het lukt hem ook nog. Al sinds het begin van de opleiding loopt hij stage in topzaken. Nu werkt hij in kitchen & bar Van Rijn, op het Rembrandtplein. Na het examen gaat hij werken in het sterrenrestaurant van het Amstel Hotel. "Ik ben al aangenomen."


Honderd keer sneller

Rick staat stevig in zijn schoenen. Hij weet wat hij kan. En hij weet dat hij tijdens de opleiding al ongelooflijk veel heeft geleerd. "Vergeleken met toen ik begon ben ik echt lichtjaren verder. Ik heb meer overzicht, kan beter plannen, en ben honderd keer sneller. Dat komt ook doordat de docenten, zoals René Cramer die ook mijn mentor is, je veel vrijheid geven. Dan ontdek je vanzelf wat je fout doet. Je groeit door te doen!"

Eigen zaak

Wat er na school gaat gebeuren heeft Rick ook al uitgestippeld. Dan gaat hij
naar het buitenland. "Ik ga een jaar of vier, vijf reizen, werken en leren. In Australië, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk. Andere landen kunnen ook nog. Een winter in een skigebied lijkt me super. Vier dagen in de week koken in een goed restaurant, drie dagen skiën! Ik wil in elk geval overal ter wereld een beetje rondkijken in de keukens, veel leren, en als ik terugkom een eigen zaak openen."