MBO College Westpoort
Tempelhofstraat 80, Amsterdam
4
4 jr.
BOL
25897
Is dit beroep iets voor jou?
Ben je technisch, heel precies en wil je de wetenschap verder helpen? Dan ben jij misschien wel een kandidaat voor onze opleiding Research Instrumentmaker. Wij zijn één van de weinige scholen in Nederland waar je deze opleiding kunt volgen. Als researchinstrumentmaker doe je heel specialistisch werk. Vaak werk je aan apparatuur voor de wetenschap. Bijvoorbeeld een apparaat voor DNA-onderzoek. Of een microscoop om bacteriën mee te bekijken.
Je werkt aan ingewikkelde instrumenten die heel nauwkeurig moeten werken. Daarom volg je heel precies de werkopdracht of technische informatie. Je monteert, soldeert, lijmt, knipt en zaagt een goed werkend testmodel in elkaar. Je bedenkt zelf welk materiaal geschikt is en hoe je alles in elkaar zet. Het kan nodig zijn dat je in een afgesloten, stofvrije ruimte werkt. Ook maak je werktekeningen of je zet informatie in een computerprogramma. Na afloop meet je of het testmodel voldoet aan de kwaliteitseisen. De meetresultaten leg je altijd vast. Zo weet je of jouw product werkt of dat je nog iets moet veranderen.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding Research Instrumentmaker is beschikbaar als BOL-opleiding. Je krijgt 4 jaar lang les, theorie en praktijk op niveau 4. In deze periode werk je veel aan projecten. Meestal werk je alleen. We laten je in deze projecten kennismaken met de nieuwste technieken. Ook is er ruimte om je eigen interesses verder te ontwikkelen.
Je werkt aan ‘prestaties’, zowel op school als in het bedrijf (stage). Dit zijn praktijkopdrachten zoals je ze (later) ook in het bedrijfsleven gaat maken. Om zo'n praktijkopdracht goed te kunnen uitvoeren, moet je ook de theorie kennen. Je krijgt dus les in vakken als materialenleer, gereedschapsleer, productietechnieken, CNC-programmeren, tekenen/ontwerpen, Nederlands, Engels, etc.
De opdrachten worden aangeboden in een hybride lesomgeving. In zo'n lesomgeving staat de praktijk centraal. Bij het uitvoeren van een opdracht wordt alleen de theorie geleerd die je nodig hebt om de opdracht goed uit te kunnen voeren. Zo ontstaat er een goede afstemming tussen de praktijk en theorie, leer je zelfstandig en in je eigen tempo. De theorie die geen relatie met de opdracht heeft, wordt klassikaal aangeboden. Je leert in je eigen tempo. Het is mogelijk om de opleiding te versnellen, dit is afhankelijk van je vooropleiding. Ook krijg je begeleiding van een loopbaanbegeleider.
Lees verder
Wat leer je tijdens de opleiding?
- Bewerken van verschillende materialen
- Schrijven en testen van CNC-programma’s
- Onderdelen maken voor (medische) instrumenten
- Samenbouwen en testen van (medische) instrumenten
- Ontwerpen van prototypes (apparaten, instrumenten die nog niet bestaan)
Lees verder
Waar kun je gaan werken?
Je werkt over het algemeen in een werkplaats binnen een bedrijf. Zoals bij ziekenhuizen, toeleverende bedrijven (machine-, transportmiddelen-, en de elektrotechnische-industrie). Ook in de Research and Development en Life Science and Health is precisietechniek onmisbaar. Veel wetenschappelijk onderzoek zou onmogelijk zijn zonder de door instrumentmakers ontwikkelde en geproduceerde apparaten.
Lees verder