Researchinstrumentmaker

Researchinstrumentmaker - 25897

MBO College Westpoort
Tempelhofstraat 80, Amsterdam
4
4 jr.
aug 2024
jan 2025
BOL 25897
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Ben je technisch, heel precies en wil je de wetenschap verder helpen? Dan ben jij misschien wel een kandidaat voor onze opleiding Research Instrumentmaker. Wij zijn één van de weinige scholen in Nederland waar je deze opleiding kunt volgen. Als researchinstrumentmaker doe je heel specialistisch werk. Vaak werk je aan apparatuur voor de wetenschap. Bijvoorbeeld een apparaat voor DNA-onderzoek. Of een microscoop om bacteriën mee te bekijken.

Je werkt aan ingewikkelde instrumenten die heel nauwkeurig moeten werken. Daarom volg je heel precies de werkopdracht of technische informatie. Je monteert, soldeert, lijmt, knipt en zaagt een goed werkend testmodel in elkaar. Je bedenkt zelf welk materiaal geschikt is en hoe je alles in elkaar zet. Het kan nodig zijn dat je in een afgesloten, stofvrije ruimte werkt. Ook maak je werktekeningen of je zet informatie in een computerprogramma. Na afloop meet je of het testmodel voldoet aan de kwaliteitseisen. De meetresultaten leg je altijd vast. Zo weet je of jouw product werkt of dat je nog iets moet veranderen. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Research Instrumentmaker is beschikbaar als BOL-opleiding. Je krijgt 4 jaar lang les, theorie en praktijk op niveau 4. In deze periode werk je veel aan projecten. Meestal werk je alleen. We laten je in deze projecten kennismaken met de nieuwste technieken. Ook is er ruimte om je eigen interesses verder te ontwikkelen.

Je werkt aan ‘prestaties’, zowel op school als in het bedrijf (stage). Dit zijn praktijkopdrachten zoals je ze (later) ook in het bedrijfsleven gaat maken. Om zo'n praktijkopdracht goed te kunnen uitvoeren, moet je ook de theorie kennen. Je krijgt dus les in vakken als materialenleer, gereedschapsleer, productietechnieken, CNC-programmeren, tekenen/ontwerpen, Nederlands, Engels, etc.

De opdrachten worden aangeboden in een hybride lesomgeving. In zo'n lesomgeving staat de praktijk centraal. Bij het uitvoeren van een opdracht wordt alleen de theorie geleerd die je nodig hebt om de opdracht goed uit te kunnen voeren. Zo ontstaat er een goede afstemming tussen de praktijk en theorie, leer je zelfstandig en in je eigen tempo. De theorie die geen relatie met de opdracht heeft, wordt klassikaal aangeboden. Je leert in je eigen tempo. Het is mogelijk om de opleiding te versnellen, dit is afhankelijk van je vooropleiding. Ook krijg je begeleiding van een loopbaanbegeleider.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • Bewerken van verschillende materialen
  • Schrijven en testen van CNC-programma’s
  • Onderdelen maken voor (medische) instrumenten
  • Samenbouwen en testen van (medische) instrumenten
  • Ontwerpen van prototypes (apparaten, instrumenten die nog niet bestaan)
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Je werkt over het algemeen in een werkplaats binnen een bedrijf. Zoals bij ziekenhuizen, toeleverende bedrijven (machine-, transportmiddelen-, en de elektrotechnische-industrie). Ook in de Research and Development en Life Science and Health is precisietechniek onmisbaar. Veel wetenschappelijk onderzoek zou onmogelijk zijn zonder de door instrumentmakers ontwikkelde en geproduceerde apparaten.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Welke vakken in je vooropleiding heb je nodig?
  • Wiskunde of nask1

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
  • Hbo - Je kunt een vierjarige of een tweejarige hbo-opleiding volgen: de Associate degree (Ad). Denk hierbij aan biomedische technologie, medische wetenschappen en technologie.
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, je hebt boeken, readers en andere leermiddelen nodig, je hebt werkkleding nodig, zoals een overall en veiligheidsschoenen. Een actueel overzicht van de bijkomende soorten kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking.
 
MBO College Westpoort - indicatie kosten BOL: € 1070,-, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Weet jij wat een precisietechnicus doet?
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Werkvoorbereider Fabricage
Werkvoorbereider Fabricage
Leerweg BBL
Niveau 4
Technicus Mechatronica
Technicus Mechatronica
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Metaaltechnicus - Verspaningstechnoloog
Metaaltechnicus - Verspaningstechnoloog
Leerweg BBL
Niveau 4
Tekenaar Constructeur
Tekenaar Constructeur
Leerweg BBL
Niveau 4
Eerste Monteur Mechatronica
Eerste Monteur Mechatronica
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Allround Medewerker Metaaltechniek - Allround Precisieverspaner
Allround Medewerker Metaaltechniek - Allround Precisieverspaner
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Geen open dagen voor deze opleiding
Meld je aan