Mhbo Tailor Professional

Fashion - 23279

MBO College Zuid
Europaboulevard 13, Amsterdam
5
4,5 jr.
aug 2023
BOL 23279
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Wil je leren hoe je op het hoogste niveau kleding maakt? Dan is het mhbo-traject Tailor Professional iets voor jou! Mhbo slaat een brug tussen mbo en hbo. Gedurende deze opleiding volg je modules op hbo-niveau. Zo ontwikkel je de hbo-kennis en -vaardigheden heel geleidelijk waarmee je je mbo-diploma nog waardevoller maakt. Deze aanpak is uniek in Nederland.

Mhbo Tailor Professional is een mbo-opleiding én een Associate Degree-traject (AD) Tailor Professional (hbo-niveau 5) in één. Tijdens deze opleiding ontwikkel je jezelf tot specialist in het coupeursvak. 

Het is de enige opleiding in de Benelux en omgeving waar je het coupeursvakmanschap leert op hoog niveau. Na de opleiding ga je aan de slag op het hoogste niveau bij ateliers van theatergezelschappen, couturiers of je wordt zelfstandig coupeur.

Hoe ziet de opleiding eruit?

ROCvA biedt in samenwerking met HBO Academy en Meesteropleiding Coupeur deze mhbo-opleiding Tailor Professional aan. Je start de opleiding in het eerste jaar bij de opleiding Fashion Tailor niveau 4 op MBO College Zuid of Menswear & Tailoring bij MBO College Hilversum. In de vierde onderwijsperiode, van het eerste leerjaar, zal er een module gegeven worden door de docenten van Meester opleiding Coupeur waaruit de toelatingsprocedure volgt. Bij gebleken geschiktheid stroom je door in het mhbo-traject.

Tijdens dit mhbo-traject volg je naast het reguliere mbo-onderwijs 6 modules op hbo-niveau. Na afronding van het mbo-onderwijs (niveau 4) stroom je het laatste half jaar door naar HBO Academy om je hbo-Ad- opleiding verder af te ronden. Je loopt 20 weken stage in leerjaar 3 en 15 weken in leerjaar 4.

Jaar 1: start in opleiding Fashion Tailor of Menswear & Tailoring
Jaar 2-4: mhbo-traject: 90 studiepunten in 6 modules
Jaar 4,5: (laatste half jaar) associate degree 30 studiepunten
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Het kleermakersambacht staat centraal in de opleiding. Er is aandacht voor nieuwe ontwikkelingen, praktijkkennis, doen van onderzoek en de rol die de coupeur kan spelen in de gespecialiseerde beroepspraktijk tot aan de huidige veranderende modepraktijk.

Je specialiseert je in het vervaardigen van niet routinematige complexe opdrachten: elke opdracht is maatwerk. Tijdens de opleiding leer je hoe je coupeurtechnische oplossingen bedenkt, ontwikkelt en test, hoe je ontwerpconcepten leert realiseren en hoe je leiding geeft aan de uitvoering van coupeursopdrachten.
Je kunt je eventueel specialiseren in dames- of herencoupeur. Je krijgt inzicht in het coupeursvak en de rol die je als coupeur binnen een atelier, met een opdrachtgever of met een klant inneemt.
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Na het succesvol afronden  heb jij je ontwikkeld tot een ondernemende en vaardige coupeur gericht op een dames- of herenspecialisatie. Je kunt aan het werk voor het theater, couture en musea. Een meestercoupeur kan overal ter wereld aan de slag; het ambacht van het kostuum en kleding maken is universeel en van alle tijden.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelatingsvoorwaarden
Met een diploma vmbo-tl, havo (of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4) ben je welkom om je aan te melden voor het mhbo-selectietraject. Je start in de opleiding Fashion Tailor waarna je definitieve toelating tot het mhbo-traject wordt bepaald tijdens de module Tailor Professional aan het einde van het eerste jaar. Je voortgang en resultaten bepalen of je geschikt bent voor het volgen van dit traject.

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten:
  • Kennismakingsgesprek
Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
 
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Je betaalt les-/cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een actueel overzicht van de bijkomende studiekosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Studiekosten’.
Lees verder
Lees verder
Als je start aan deze opleiding, ben je inschreven als student aan het MBO College Hilversum of MBO College Zuid. Naast het wettelijk bepaalde les-/cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's.

Leermiddelen
Houd rekening met de volgende bijkomende bedragen per jaar*:
Jaar 1: boeken, licenties en materiaal € 271 en € 50 borg voor een naaipakket.*
Jaar 2: boeken, licenties en materiaal € 170 en € 1.500 niveau 5 bijdrage. *
Jaar 3: boeken, licenties en materiaal € 225 en € 1.500 niveau 5 bijdrage.*
Jaar 4: boeken, licenties en materiaal € 350 en € 1.500 niveau 5 bijdrage.*
Jaar 4,5: boeken, licenties en materiaal € 350. In het laatste half jaar van dit traject betaal je instellingscollegegeld. Dit verloopt via HBO Drechtsteden, waar HBO Academy onderdeel van is. Ter indicatie: dit is een bedrag van ongeveer €3.500.*. Jaarlijks worden de tarieven aangepast op basis van prijsindexatie en kostenontwikkeling.

*Alle genoemde bedragen zijn een indicatie en onder voorbehoud. Voor de start van de opleiding/schooljaar word je op de hoogte gebracht van de definitieve kosten.

Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen. De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
  • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Meesteropleiding Coupeur / Tailor Professional
Meesteropleiding Coupeur / Tailor Professional
Leerweg
Niveau 5
Denim Developer
Denim Developer
Leerweg BOL
Niveau 4
Menswear & Tailoring (Flex-opleiding)
Menswear & Tailoring (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Fashion Designer
Fashion Designer
Leerweg BOL
Niveau 4
Fashion Tailor
Fashion Tailor
Leerweg BOL
Niveau 4
Denim Developer (Flex-opleiding)
Denim Developer (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Brochure
Mhbo Tailor Professional Ontvangen per post Downloaden als PDF
Meld je aan