Tailor Professional Mhbo

Fashion - 23279

MBO College Hilversum
Arena 301, Hilversum
5
4,5 jr.
Aanmelden gesloten
BOL 23279
MBO College Zuid
Europaboulevard 13, Amsterdam
5
4,5 jr.
Aanmelden gesloten
BOL 23279
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Wil je leren hoe je op het hoogst mogelijke niveau kleding maakt? Dan is het mhbo-traject Tailor Professional iets voor jou! Mhbo slaat een brug tussen mbo en hbo. Gedurende deze opleiding volg je modules op hbo-niveau. Zo ontwikkel je heel geleidelijk de hbo-kennis en -vaardigheden waarmee je je mbo-diploma nog waardevoller maakt.

Tailor Professional Mhbo is een mbo-opleiding én een Associate Degree-traject Tailor Professional (hbo-niveau 5) in één. Tijdens deze opleiding ontwikkel je jezelf tot specialist in het coupeursvak. Dit doe je door stage te lopen, te werken en natuurlijk het volgen van onderwijs.

Het is de enige opleiding in de Benelux waar je het ware coupeurvakmanschap leert op een hoogwaardig niveau. Na het volgen van de opleiding ga je aan de slag op het hoogste kwaliteitsniveau bij ateliers van theatergezelschappen, couturiers of je wordt zelfstandig coupeur.

Hoe ziet de opleiding eruit?

ROCvA biedt in samenwerking met HBO Academy en Meesteropleiding Coupeur deze mhbo-opleiding Tailor Professional aan. Je start de opleiding in het eerste jaar bij de opleiding Fashion Tailor op MBO College Zuid of Menswear & Tailoring bij MBO College Hilversum. Daarna vervolg je de opleiding in De Hallen in Amsterdam waar het atelier van Tailor Professional is gevestigd. In de vierde onderwijsperiode van het eerste leerjaar zal er een module gegeven worden door de docenten van Meesteropleiding Coupeur.  Hieruit volgt de toelatingsprocedure. Bij voldoende geschiktheid stroom je door in het mhbo-traject.

Tijdens dit mhbo-traject volg je, naast het reguliere mbo-onderwijs, 6 modules op hbo-niveau. Na afronding van het mbo-onderwijs (niveau 4) stroom je het laatste half jaar door naar HBO Academy om je hbo associate degree-opleiding verder af te ronden. Je loopt 20 weken stage in leerjaar 3 en 15 weken in leerjaar 4.

Jaar 1: start in opleiding Fashion Tailor of Menswear & Tailoring.
Jaar 2-4: mhbo-traject: 6 modules op hbo-niveau.
Jaar 4,5 (laatste half jaar): associate degree HBO Academy.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

De opleiding is gericht op vakmanschap. Het kleermakersambacht staat centraal in de opleiding.

Je specialiseert je in het vervaardigen van niet routinematige complexe opdrachten: het maken van kledingstukken. Elke opdracht is maatwerk. Tijdens de opleiding leer je hoe je coupeurtechnische oplossingen bedenkt, ontwikkelt en test, hoe je ontwerpconcepten uitvoert, hoe je leiding geeft aan coupeursopdrachten en hoe je onderzoek doet naar nieuwe ontwikkelingen van technieken, materialen en methoden.

Je werkt aan steeds complexere opdrachten en kledingstukken. Je kunt je eventueel specialiseren in dames- of herencoupeur. Je krijgt inzicht in het coupeursvak en de rol die je als coupeur inneemt binnen een atelier, met een opdrachtgever of met een klant.
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Na de opleiding ben je een vakbekwaam coupeur. Je kunt aan de slag als coupeur voor theater, couture en musea. Een meestercoupeur kan overal ter wereld aan de slag. Het ambacht van het maken van kostuums en kleding is universeel en van alle tijden. Je kunt bijvoorbeeld werken bij:
  • Een kostuumatelier (bij bijvoorbeeld Toneelgroep Amsterdam, de Nationale Opera & Ballet of Stage Entertainment)
  • Ateliers van couturiers (denk aan Claes Iversen, Iris van Herpen of Jan Taminiau)
  • Werken aan replica’s voor musea
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Met een diploma vmbo-tl, havo (of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4) ben je welkom om je aan te melden voor het mhbo-selectietraject. Je start in de opleiding Fashion Tailor of Menswear & Tailoring. Hierna wordt je definitieve toelating bepaald tijdens de module Tailor Professional aan het einde van het eerste jaar.

Kennismaking
  • Kennismakingsgesprek
Lees verder

Lees verder
Lees verder
Lees verder
Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een actueel overzicht van de bijkomende studiekosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Studiekosten’.
Lees verder
Als je start aan deze opleiding, ben je inschreven als student aan het MBO College Hilversum of MBO College Zuid. Naast het wettelijk bepaalde les-/cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's.

Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen. De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.

Leermiddelen
Jaar 1: Boeken, licenties en materiaal € 271,50 en € 50,- borg voor een naaipakket.*
Jaar 2: Boeken, licenties en materiaal € 170,- en € 1.500,- niveau 5 bijdrage. *
Jaar 3: Boeken, licenties en materiaal € 225,- en € 1.500,- niveau 5 bijdrage.*
Jaar 4: Boeken, licenties en materiaal € 350,- en € 1.500,- niveau 5 bijdrage.*
Jaar 4,5: Boeken, licenties en materiaal € 350,-. In het laatste half jaar van dit traject betaal je instellingscollegegeld. Dit verloopt via HBO Drechtsteden, waar HBO Academy onderdeel van is. Ter indicatie: dit is een bedrag van ongeveer € 3.500,-.*. Jaarlijks worden de tarieven aangepast op basis van prijsindexatie en kostenontwikkeling.

*Alle genoemde bedragen zijn een indicatie en onder voorbehoud. Voor de start van de opleiding/schooljaar word je op de hoogte gebracht van de definitieve kosten.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
  • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Tailor Professional
Tailor Professional
Leerweg
Niveau 5
Fashion Designer (Flex-opleiding)
Fashion Designer (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Fashion Product Coordinator (Flex-opleiding)
Fashion Product Coordinator (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Fashion Product Coordinator
Fashion Product Coordinator
Leerweg BOL
Niveau 4
Fashion Tailor
Fashion Tailor
Leerweg BOL
Niveau 4
Denim Developer (Flex-opleiding)
Denim Developer (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Pagina inhoud
Brochure
Tailor Professional Mhbo Ontvangen per post Downloaden als PDF