Jarmo vertelt

Lees het interview met Jarmo waarin hij vertelt over zijn opleiding Autospuiter

Heb je zin in de nieuwe leslocatie op de Kabelweg 88?  

"Ja, heel veel. Nieuwe uitdagingen, groter, leuker en meer potentie. Ik vind het leuk dat we dan alleen met studenten van mobiliteitstechniek bij elkaar zitten. Ik verwacht dat we de hele dag met techniek bezig zijn, ook in de kantine. En alles zit lekker dicht bij elkaar. Het geeft me een blij gevoel om weer verder te leren op deze locatie. Nog meer vibes om mijn best te doen en door te gaan."

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?  

"Van jongs af aan vond ik het al leuk om iets met auto’s te doen. Ik heb kort getwijfeld tussen de beroepen automonteur en autospuiter. Ik ben autospuiter geworden omdat je dan resultaat ziet van je werk. Dat vind ik mooi om te zien en geeft voldoening."  

Wat vind je het leukst om te doen op je opleiding?  

"Het autospuiten zelf. Vooral de grote klussen waarbij bijvoorbeeld een deur of de achterkant van een auto flink in elkaar zit. Zo mooi als de auto dan weer glad en glimmend de cabine uitrijdt. Klanten zijn soms zo blij dat ze een taart laten bezorgen." 

Waar heb je het meest van geleerd tijdens je studie?  

"Ik heb veel geleerd! Ik begon met nul ervaring aan de opleiding en ben door vakorganisatie ASN uitgeroepen tot beste leerling autospuiter. Ik werk vier dagen en heb een dag theorieles op school (BBL-variant). Het meeste leer ik in de werkplaats op mijn werk. Ik kies er bewust voor om elk jaar bij een ander bedrijf te werken, want in elk bedrijf is het weer anders. Bij mijn laatste werkgever ben ik het meest gegroeid. Hier mocht ik van de acht maanden vier maanden in de spuitcabine werken." 

Mooie herinneringen tijdens je opleiding?  

"De eerste keer spuiten. Ik had geen idee hoe het moest, dus ik deed het met behulp van een leraar. Die zei: “Perfect gedaan, je zou dit zo op een auto kunnen doen.” Dat gaf me een enorme boost om de beste spuiter te worden. Ik ben me vooral gaan focussen op het spuiten, want het voorwerk kan ik wel." 

Wil je nog verder leren?  

"Ja, na niveau 2 ga je door naar de opleiding Autospuiter op niveau 3. Daarna wil ik nog cursussen doen, zoals Plastidip (carbon) en Wrappen (folie). Ook wil ik nog de opleiding Vakman Ondernemer (niveau 4) doen, zodat ik mijn eigen bedrijf kan beginnen. "

Wat is je droom voor de toekomst?  

"Een eigen bedrijf starten of overnemen dat succesvol wordt. Over twee maanden koop ik een
opblaasspuitcabine. Dan huur ik een schuur en begin ik vast voor mezelf. Zo kan ik veel spuiteruren maken en nog beter worden."

Waar word je blij van?  

"Van autospuiten."

Waarom zou iemand voor deze opleiding moeten kiezen?  

"Als je fan bent van auto’s is dit de beste opleiding die je kunt doen. De werkzaamheden voor automonteurs worden minder, omdat elektrische auto’s minder onderhoud nodig hebben. Schade blijft altijd. Het is een vak van de toekomst. Elke schade is anders, het kost teveel geld om robots voor elk stukje schadeherstel opnieuw te programmeren. Het is een super interessant vak en er is een tekort aan autospuiters."

Mijn motto is?  

"Plezier in je werk hebben."