Maxime vertelt

Maxime vertelt waarom zij ervoor koos om na een mbo-opleiding door te stromen naar een hbo-opleiding.

Welke opleiding doe je op dit moment?   

"Ik zit in mijn tweede leerjaar en ik volg op dit moment de Lerarenopleiding Horeca & Voeding op de Hogeschool van Amsterdam. Als ik over twee jaar mijn diploma op zak heb, dan kan ik lesgeven op het vmbo en mbo."   
 

Welke mbo-opleiding heb je gedaan?   

"Op MBO College Centrum heb ik de opleiding Hotelmanagement / Meewerkend Horeca Ondernemer gevolgd. Binnen drie jaar had ik mijn mbo-diploma behaald."  
 

Waarom heb je ervoor gekozen om door te stromen naar het hbo?   

"Ik was achttien jaar toen ik het mbo verliet. Ik vond mezelf nog veel te jong om meteen te gaan werken. In overleg met mijn ouders, heb ik eerst gekozen om een tussenjaar te nemen. Het is belangrijk om je goed te oriënteren. Ik twijfelde eerst tussen de opleiding Leraar Nederlands en Leraar Horeca & Voeding. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Leraar Horeca & Voeding. Ik houd namelijk van lesgeven en van de horeca. Deze combinatie is perfect voor mij! Als het goed is ga ik volgend jaar ook nog beginnen met de opleiding Leraar Nederlands. Ik ben me nog aan het oriënteren."  
 

Hoe heb je de overstap naar het hbo ervaren?   

"De overstap was aan de ene kant groot, maar aan de andere kant ook weer niet. Ik ging van een horeca-ritme naar een normaal schoolritme Je begint weer vroeg met de lessen en je hebt ook andere taken. Ik moest ook wennen dat ik weer terug naar school ging. Mijn klas heeft me zeker geholpen, ik had echt een hele leuke klas met maar zestien personen. Tijdens de introductie die twee dagen duurde zijn wij al drie keer wat gaan drinken met de groep. We waren vanaf het begin dus een vrij hechte klas." 
 

Wat zijn de verschillen tussen mbo en hbo volgens jou?   

"Docenten verwachten meer van studenten op het hbo. Je bent ook zelfstandiger, omdat je het meeste thuis moet maken. Je krijgt ook wel de kans om het in de les te maken, maar thuis moet je zeker ook veel doen." 
 

Hoe zit het met stage op het hbo?  

"Dat is bij de Lerarenopleiding iets anders dan bij andere opleidingen. Ik loop eigenlijk de gehele schoolperiode stage. In het eerste jaar heb ik in het tweede semester stage gelopen, dus van februari tot eind van het schooljaar. Nu, in het tweede jaar loop ik stage van september tot aan de zomervakantie. Wij doen veel in de praktijk."  
 

Heb je tips voor mbo-studenten die willen doorstromen naar het hbo?   

"Allereerst, kies een hbo-studie die jij leuk vindt. Kies niet een studie omdat een vriend of vriendin het leuk vindt. Ga naar de open dagen en bekijk alle opleidingen die je interessant vindt en maak een keuze voor jezelf. Jij moet het namelijk doen, niet je vriend of vriendin. Als je iets kiest wat je niet leuk vindt, dan ga je ook met minder plezier naar school. Maak ook zeker geen overhaaste keuzes! 
 
Als je eenmaal op het hbo zit is het belangrijk om goed te plannen. Je moet je er ook aan houden, zo haal je zeker je propedeuse. En werk er hard voor. Dan ga je maar een keer niet naar dat feestje. Zorg gewoon eerst dat je je huiswerk afhebt en leer voldoende voor je tentamenweek. Vorig jaar ben ik een weekendje weg geweest met familie en tijdens dat weekendje weg, had ik mijn huiswerk gewoon meegenomen. Zorg ervoor dat je je huiswerk en leerwerk niet uitstelt. En ga al helemaal niet één dag van tevoren leren. Dat gaat niet meer." 
  

Wat is je toekomstdroom?  

"Mijn toekomstdroom is om later een eigen bedrijf te beginnen, omdat ik een ondernemingsdiploma heb. Mijn eigen bedrijf is eigenlijk een school. Het is een restaurant en het heeft een leskeuken en een leslokaal. En als het niet gaat lukken dan wil ik lesgeven. Het liefst een combinatie tussen horeca en Nederlands op mbo-niveau."